Hvordan går det med Liverpool by?

Vi har snakket med et hotell, en restaurant og en butikk i Beatles-byen for å se hvordan det står til etter fire nye uker i lockdown.

En av bransjene som har lidd mest under koronapandemien er servicebransjen. 2. desember går England ut av «Lockdown 2» som har vart i fire uker, og som så alle restauranter, puber og butikker (som ikke selger nødvendige varer) tvunget til å stenge dørene for andre gang.

Hvordan har det gått?

STILLE GATER: Det har vært relativt tomme gater i Liverpool den siste uken, men 2. desember åpnet butikker igjen for handlelystne scousere.

STILLE GATER: Det har vært relativt tomme gater i Liverpool den siste uken, men 2. desember åpnet butikker igjen for handlelystne scousere.

Restauranten

James Bates er en av mennene bak den populære restauranten Maray, som holder til i Allerton, Bold Street og på Albert Dock.

– Alt skjedde veldig, veldig fort i mars. Minnene fra den uken vi stengte er litt uklare. Den sterkeste følelsen i byen på den tiden var frykt – det var et usynlig virus som ingen visste noen ting om som herjet gjennom verden. Vi var travle med å finne ut hva vi kunne gjøre for de ansatte og hvilke leverandører vi kunne betale og hvor lenge pengene kunne holde.

Den 4. juli fikk puber og restauranter tillatelse til å åpne dørene igjen.

– Til å begynne med var alt veldig annerledes. Vi hadde hundrevis av nye sikkerhetstiltak og måtte tenke helt nytt på hvordan vi mener at en restaurant skal drives, i hvert fall de første ukene. Vi forespeilet å tjene halvparten av det vi gjorde samme måned i 2019 men endte faktisk opp nesten likt.

– Vi hadde faktisk vår travleste måned noensinne i august noe som er ganske sprøtt når man tenker på at vi måtte fjerne 40% av kapasiteten på grunn av sosial distansering. Vi ordnet noen sitteplasser utendørs, noe som aldri har vært en del av Storbritannias restaurantkultur men det er det definitivt det nå.

Men så kom høsten og smittetilfellene i byen steg brått. Plutselig var Liverpool den hardest rammete byen i Storbritannia, og sykehusene fyltes opp. Den 14. oktober innførte Boris Johnson et trafikklys-system for koronarestriksjoner. Liverpool var den første byen til å bli plassert under aller strengeste «Tier 3»-restriksjoner, som betydde at man ikke kunne møte noen du ikke bor med. Puber og kinoer ble stengt, men restauranter kunne holde åpent.

– Sentrum er et økosystem bestående av puber, barer, teatre, kino, restauranter, taxier og mye mer. Når man fjerner et par brikker fra økosystemet, lider også resten av systemet.

– I oktober hadde vi 70% mindre trafikk enn i september, forteller Bates.

Tier 3 ble etterfulgt av full lockdown i hele England. Den 5. november stengte alt ned. Kun butikker som solgt det aller mest nødvendige fikk holde åpent, og restauranter kunne levere takeaway – noe Maray ikke har for vane å tilby men valgte å gjøre for å ha en liten inntekt i en vanskelig tid.

Den 2. desember er det over. England returnerer til trafikklyssystemet, og Liverpool sine tall er så gode at de slipper de hardeste restriksjonene. Liverpool går inn i «Tier 2», og Maray kan åpne dørene sine igjen. Bates tror fremtiden er lys.

– Jeg er optimistisk! Det må du være i vår bransje. Vi har veldig lojale kunder som har mange fine minner i Maray – jeg tror det kommer til å hjelpe oss gjennom disse vanskelige tidene. Vi har mange planer for neste år, når tiden er inne. Når det kommer til byen generelt er vi vant med å møte motstand og komme tilbake, og som den mest gjestfrie byen i landet kommer vi til å stå klare med åpne armer for å ønske besøkende velkomne fra hele verden, når ting er tilbake til normalen.

– Forhåpentligvis vil vi kunne ønske fotball-supportere velkommen igjen, og høre og se nordmenn som vi er vant med i restaurantene våre igjen! avslutter Bates.

DEN NYE HVERDAGEN: Slik er det å jobbe på butikk i Liverpool i 2020 – så lenge butikken ikke er stengt, da.

DEN NYE HVERDAGEN: Slik er det å jobbe på butikk i Liverpool i 2020 – så lenge butikken ikke er stengt, da.

Butikken

MerseyMade er en spennende butikk og kafé som åpnet i Chancery House, bak John Lewis, for vel et år siden. Konseptet er unikt: i andre etasje leier ti lokale kunstnere studioer, og det de produserer kan kjøpes direkte fra dem eller nede i første etasje.

Butikken har blitt populær, men så neppe for seg at bare noen måneder etter åpning, måtte de stenge dørene.

– Naturligvis var vi knust da vi måtte stenge i mars. Vi er en ny butikk og vi hadde akkurat kommet inn i det da covid-19 kom, bare fire måneder etter at vi åpnet, forteller daglig leder Vicky Gawith.

– Lokale og nasjonale offentlige tilskudd har gjort en forskjell, både for MerseyMade og for kunstnerne som jobber i våre lokaler. Det hjelper til med å dra inn litt business men det er selvsagt ikke det vi så for oss at 2020 skulle være.

Butikker fikk åpne før puber og restauranter. Den 15. juni kunne alle butikker åpne dørene igjen, etter å ha vært stengt i godt over to måneder. De fikk også holde åpent gjennom Tier 3-restriksjonene, men som Maray påpeker – når puber og kinoer fjernes fra økosystemet som er et bysentrum, rammes alle de andre delene av økosystemet.

– Den store forandringen har gått på å skifte fra en visuell opplevelse og samhandel med kunstnerne til noe som er online og mye mindre personlig. Men uten andre alternativer gir det oss i det minste et utløp så de som allerede kjenner oss, eller som har blitt kjent med oss gjennom diverse plattformer, kan se hva vi tilbyr og forhåpentligvis gi dem noen unike gaveideer for en litt uvanlig jul, fortsetter Gawith.

– Vi oppmuntres av tilbakemeldinger fra kunder som kjenner oss, og de som nylig har funnet oss. Jeg tror ikke noen kan spå fremtiden med noen grad av sikkerhet, men hvis folk liker en vennlig og avslappet opplevelse rundt talentfulle mennesker som gjør interessante ting, så er jeg sikker på at vi fortsatt kommer til å få besøkende gjennom døra når den åpner.

– Vi gleder oss til å åpne dørene igjen, og til vi kan ønske besøkende tilbake til MerseyMade igjen, avslutter Gawith før lockdown åpnes opp.

Hotellet

Christopher William Shankly Carline er Bill Shanklys barnebarn og deleier og direktør på populære The Shankly Hotel. Han forteller at de har brukt sommeren på å tilpasse seg myndighetenes restriksjoner.

– Vi åpnet opp igjen ved første mulighet, den 4. juli, og det var tut og kjør fra første stund. Vi arrangerte så mange arrangementer som mulig for å få inn tapt inntekt. Som hotell er vi i en veldig god posisjon siden vi har store rom og mange av dem har kjøkken. Folk ble oppmuntret til å feriere i eget land denne sommeren og det merket vi, forteller han.

Shankly Hotel viser vanligvis alle Liverpools kamper i restauranten, og det kunne de fortsette med gjennom Tier 3 – men ikke lockdown. Nå som lockdown løses opp og Liverpool faller under Tier 2-restriksjonene, kan de åpne for kamper i restauranten igjen.

DESEMBERKLAR: Byen er pyntet og klar for julehandlingen.

DESEMBERKLAR: Byen er pyntet og klar for julehandlingen.

– Folk kan jo ikke dra på kampene så det er stor pågang hos oss, forteller han.

– Vi må stenge klokken 22.00, som jo er litt kjedelig når det er kveldskampen men det har gått fint så langt.

Til vanlig er 94% av rommene booket opp men prosenten har falt til fortsatt imponerende 90%, i følge Carline, men litt lavere i ukedagene.

– Det er noen som kommer utenfra men det skifter hele tiden. Vi merker at det er flere lokale som ikke kan reise noen andre steder, som bare vil ha en liten ferie i hjembyen.

DRAHJELP: The Shankly Hotel har fått bra drahjelp av selveste BBC med en realityserie som fulgte hotellet som gikk i beste sendetid i oktober.

DRAHJELP: The Shankly Hotel har fått bra drahjelp av selveste BBC med en realityserie som fulgte hotellet som gikk i beste sendetid i oktober.

Hotellet har også fått bra drahjelp av BBC. I aller beste sendetid har rikskringkasteren sendt en fire episoder lang flue-på-veggen-serie fra Shankly Hotel. Det har hjulpet.

– Det er så god markedsføring som du får det, forteller Carline.

– Folk booker rom langt ut i neste år, antageligvis når de håper at pandemien har roet seg.