Liverpool spås å bli Englands neste korona-hotspot

Bare uker etter at regionen hadde smitten under relativ kontroll, løper viruset løpsk i Liverpools gater.

13. jan 2021 kl 15.06Mari Lunde@mareylunde

England er for tiden i nok en streng lockdown som ble innført 19. desember. Det ble gjort unntak for lockdownen den 25. desember hvor personer fra tre forskjellige husstander fikk lov til å feire jul sammen.

Mye tyder på at Liverpool nok en gang skal bli et av øyrikets hardest rammede områder.

Stengte tappekraner

Engelskmennene oppfordres til å holde seg hjemme, men det er som alltid noen unntak. Man får forlate huset for å dra på jobb hvis man ikke kan jobbe hjemmefra, hvis man må til legen, for å handle mat eller andre nødvendigheter, og for å trene.

Den britiske innenriksministeren Priti Patel fortalte under pressekonferansen i Downing Street tirsdag ettermiddag at lockdown-reglene er enkle og helt klare, og at det ikke finnes noen unnskyldninger for å ikke følge dem.

Treningen skal foregå utendørs i lokalområdet, men det er uklarhet hva som regnes som lokalt. Statsminister Boris Johnson ble for eksempel observert på sykkeltur elleve kilometer fra hjemmet i Downing Street og det skal være innenfor reglene. Samtidig fikk to kvinner en bot på 200 pund for å ha gått en tur åtte kilometer fra huset sitt. Boten ble senere trukket tilbake.

Det er forøvrig også lov til å trene med en person fra en annen husstand, men da skal det faktisk trenes – ikke prates.

Dagens lockdown-restriksjoner vil være på plass til i midten av februar, men det er sannsynlig at flere av restriksjonene vil bli forlenget.

TOMME GATER: Med ny nasjonal lockdown er det nok en gang tomme gater å se i Liverpool.

TOMME GATER: Med ny nasjonal lockdown er det nok en gang tomme gater å se i Liverpool.

Pubene må antageligvis belage seg på stengte tappekraner i lang tid fremover. I følge The Sunday Times er det forventet at puber forblir stengt frem til «May Day bank holiday», fridagen 3. mai.

Englands svar på Espen Rostrup Nakstad, Chris Whitty, sa mandag at England nå er inne i de verste ukene av pandemien for det britiske helsevesenet. Over 32 000 mennesker er innlagt på sykehuset med viruset, sammenlignet med 18 000 på det verste i april i fjor.

Ekstrem smitteøkning i Liverpool

I en rapport i The Mirror denne helgen ble det meldt at Liverpool og områdene rundt ligger an til å bli landets nye korona-hotspot. Det er basert på nåværende smittetall og den voldsomme økningen man har sett på Merseyside de siste ukene.

Seks av de ti stedene hvor smitten øker mest, er i Liverpool-regionen.

Det er spesielt områdene Halton, Knowsley og Liverpool sentrum som spås å toppe listen over de verste smittetallene i landet.

Nesten hver eneste region i England regnes som et hotspot for tiden, som defineres som et område med mer enn 100 tilfeller av covid-19-smitte per 100 000 mennesker, hver uke.

Den største smitten finnes fortsatt sør i landet, men tallene i Liverpool-området stiger enormt. Fra en uke til neste gikk Liverpool-regionen fra 502 tilfeller per 100 000 til 1016,6 uken etter.

Mandag publiserte Liverpools borgermester en ny oversikt. Den viser for eksempel at uken som sluttet den 10. desember 2020 hadde Liverpool-regionen 89.9 smittetilfeller per 100 000 innbyggere. Én måned senere har tallet altså steget til 1016,6.

– Nå som vaksinene har begynt å rulles ut har vi en klar vei ut av denne pandemien og vi vil gjøre det vi kan for å få en fortgang på vaksineringen der hvor det er mulig. Men, samtidig som  det skjer har vi noen veldig, veldig vanskelige uker foran oss, sa Rotheram til The Mirror.

– I vår region er vi kjent for vår solidaritet. Derfor oppmuntrer jeg alle til å gjøre det rette og følge de nye restriksjonene; hold dere hjemme, beskytt NHS, redd liv.

Fotballens fremtid

Det er fortsatt ikke noe håndfast som tyder på at Premier League-sesongen vil bli suspendert, til tross for at det også her er en økt smittetrend. I de to siste rundene med testing av spillere og støtteapparat har det vist henholdvis 36 og 40 positive resultater. Men det er ingen garanti for at ligaen vil gå som normalt. Myndighetene er bekymret for scener som har utspilt seg i garderobene, og for at flere høyt profilerte spillere har blitt tatt i å bryte reglene.

Flere kamper har også blitt suspendert eller betraktelig påvirket av smitteutbrudd innad i klubber. I Liverpools FA-cupkamp mot Aston Villa på Villa Park fredag måtte vertene stille med juniorspillere da 14 personer fra førstelaget hadde testet positivt.

I juletider måtte Manchester Citys kamp mot Everton utsettes på grunn av at flere City-spillere testet positivt, og Fulhams kamper mot Tottenham og Burnley på nyåret måtte også pauses på grunn av et utbrudd i Londonlaget.

Juleshopping i Tier 2

Den økte spredningen har sammenheng med den nye, mer smittsomme varianten av viruset som har herjet i London og sør i landet, og som etterhvert har funnet veien nordover. Mutasjonen skal være opp til 70% mer smittsom.

Det er ikke første gang at Liverpool blir virusets foretrukne lekeplass. I oktober 2020 ble regionen underlagt strenge restriksjoner da smitten var ute av kontroll og var første sted som ble plassert i Tier 3 – som på den tiden var de strengeste restriksjonene. Siden den gangen klarte byen å få smitten under kontroll, mye takket være tiltakene, økt testing, og en nasjonal lockdown i november.

SUPPORTERE PÅ TRIBUNEN: Da Liverpool var i Tier 2 fikk 2000 supportere komme inn på tribunen, sånn som her, mot West Bromwich Albion.

SUPPORTERE PÅ TRIBUNEN: Da Liverpool var i Tier 2 fikk 2000 supportere komme inn på tribunen, sånn som her, mot West Bromwich Albion.

Da lockdown var over og landet igjen bevegde seg tilbake til Tier-systemet, ble Liverpool det første området som klarte å flyttes ned ett nivå. Liverpool på Tier 2 i desember åpnet derfor for juleshopping, restaurantbesøk og supportere på fotballtribunen. Områdene rundt Liverpool var i Tier 3 og det er ikke utenkelig at flere så muligheten til å ta shoppingen på Liverpool One.

Har vaksinert millioner

Selv om det er skremmende smittetall, finnes det er lite lyspunkt. Storbritannia er nemlig godt i gang med vaksinering av de mest sårbare gruppene. Mandag ble det rapportert at 2,6 millioner briter har fått vaksinen. Storbritannia var tidlig ute med å godkjenne Pfizer-vaksinen og startet vaksineringen den 8. desember. Den 30. desember ble også Oxford/AstraZeneca-vaksinen godkjent, og den ble tatt i bruk fra 4. januar. 8. januar ble Moderna-vaksinen godkjent.

Myndighetene har som mål å vaksinere to millioner mennesker hver uke. Målet er at 15 millioner av de mest sårbare gruppene skal være vaksinert i midten av februar. Innen høsten skal alle voksne ha fått tilbudet om en vaksine. For at målene skal bli nådd, må det nåværende systemet skaleres opp.

TESTSENTERE OVER HELE BYEN: Det har blitt satt opp testsentere over hele byen og områdene rundt for massetesting. Dette mener borgermesteren at man kan bruke for å få fortgang på vaksineringsprogrammet.

TESTSENTERE OVER HELE BYEN: Det har blitt satt opp testsentere over hele byen og områdene rundt for massetesting. Dette mener borgermesteren at man kan bruke for å få fortgang på vaksineringsprogrammet.

I et brev til helseminister Matt Hancock, foreslår Steve Rotheram å bruke steder som Anfield og Goodison Park til å gi vaksiner. Liverpool by har også en annen fordel i at mye av infrastrukturen allerede er på plass gjennom massetesting-prosjektet som har foregått siden november.

Det siste døgnet har det vært mye prat om hvorvidt britene ønsker døgnåpne vaksinasjonssteder. Downing Street er overbevist om at befolkningen ikke er interessert i timer etter klokken åtte på kvelden, men reaksjoner på sosiale medier tyder på at det mange kunne tenke seg et vaksinestikk etter midnatt.