Liverpools hjemsøkte gater og bygg

Paranormale hendelser skal ha skjedd på noen av Liverpools mest populære puber og hoteller.

Det spøker i Liverpool. Med enkle Google-søk finner man spøkelseshistorier fra alle kriker og kroker i byen ved elva Mersey. Mange Beatles-fans har hevdet å ha sett spøkelset etter John Lennon som titter på dem fra soveromsvinduet i hans barndomshjem i Menlove Avenue. Og bilister har måttet svinge unna en kvinnelig haiker som har stått i midten av Queensway-tunnelen – en haiker som skal være spøkelset etter en passasjer på en motorsykkel som falt av og døde på 1960-tallet.

Her har vi samlet en liste over noen av de gatene og stedene det skal foregå mest paranormal aktivitet – hvis man tror på det, da.

The Slaughter House

En av Liverpools eldste puber, the Slaughter House, har startet egne spøkelsesturer. Med god grunn! Her har både ansatte og gjester opplevd overnaturlige opplevelser, som knuste glass, skikkelser som løper opp trapper, og noen har opplevd å bli dratt i håret.

KOSELIG PÅ DAGTID – SKUMMEL VED KVELDSTID: The Slaughter House er en glimrende pub i Fenwick Street, men hendelser etter stengetid gjør at vi ikke ville blitt igjen etter last orders.

KOSELIG PÅ DAGTID – SKUMMEL VED KVELDSTID: The Slaughter House er en glimrende pub i Fenwick Street, men hendelser etter stengetid gjør at vi ikke ville blitt igjen etter last orders.

«Most Haunted» er britenes svar på «Åndenes Makt» og i deres 20. sesong, som gikk på tv-skjermene i 2017, kom de til puben i Fenwick Street. Det ble god TV! Der «møtte» de gjenferdet av en mann som presenterte seg som Albert Williams, ved å stave navnet sitt med å banke på gelenderet i trappa. I kjelleren, hvor man finner stand-up-scenen Laughterhouse, ble stoler slått mot hverandre, en teiprull kastet, og gjenstander flyttet. Man kan også høre en barnelatter.

Episoden sluttet med at en kniv ble kastet i gulvet. Hvis man er glad i denne type TV-underholdning, er Yvette Fielding og cos tur til The Slaughter House verdt å lete opp.

Daglig leder for standup-scenen, Paula Harrington, tror ikke på det overnaturlige, og trodde produksjonen kom til å iscenesette hendelsene som skulle på TV-skjermen.

– Så fort de dro fra bygningen sjekket jeg kamera, men de hadde bokstavelig talt ikke fikset på noen ting, sa Harrington til Liverpool Echo i januar 2020.

– Jeg vet jeg høres gal ut, men det er alt for mange mennesker som har opplevd noe her til at det ikke er noe.

Rett før pandemien startet de altså med spøkelsesjakter og timer med medium.

Newsham Park Hospital

Da underholdningsnettstedet higgypop.com lagde en liste over de 100 mest hjemsøkte stedene i Storbritannia var Liverpool representert med tre steder. Listen er rangert etter hvor mange paranormale observasjoner som er rapportert.  Newsham Park Hospital er et nedlagt psykiatrisk sykehus, som ligger på en sjetteplass over de mest hjemsøkte stedene i hele Storbritannia, i følge higgypops liste fra 2019.

Bygget var først et barnehjem for barn av sjømenn, før det ble omgjort til et psykiatrisk sykehus. Newsham stengte dørene i 1992, og ble dermed populær blant eventyrlystne ungdommer som tok seg inn – på samme måte som for eksempel Gamle Lier mentalsykehus i Norge.

For seks år siden var bygget til salg for 1,5 millioner pund.

I 2016 tok en kvinne et bilde av det som ser ut som et spøkelse som løper forbi bygget på utsiden.

Beboere på sykehuset rapporterte ofte at de kunne se åndene til små barn og andre skikkelser. Det har blitt rapportert at man kan høre høye bankelyder fra skap hvor barn ble plassert hvis de oppførte seg dårlig. Det samme gjorde ansatte. I 2017 fortalte en tidligere ansatt, John Gray, om traumene han fortsatt hadde etter å ha jobbet der fra 1973 til 1986.

– Jeg husker jeg gikk ned i kjelleren en kveld for å hente en teppe. Da jeg gikk inn så jeg en mann i hvit frakk, uten hode, som gikk forbi meg og rett gjennom veggen. Jeg sprang vekk, det var kjempeskummelt, sa Gray.

– En annen gang var jeg ved resepsjonen og det var en trapp på andre siden av rommet. Jeg så opp, og der så jeg en kvinne i viktoriansk kjole. Hun var der i et sekund, før hun forsvant.

St James’s Cemetery

Hjemsøkt eller ei – St James’s Cemetery er litt lumsk og nifs. I skyggen av den enorme anglikanske katedralen på toppen av Duke Street ligger gamle graver på rekke og rad, mange av de har tippet fremover, mange av dem tilhørende barnehjemsbarn. 57,000 viktorianske og edvardianske graver ligger her. Her kan det være skygge på høylys dag. Hvis man legger til at spøkelset av William Huskisson skal ha blitt observert da han rømte fra gravsteinen hvor han ble lagt for hvile i 1830, er det ikke et sted man har lyst til å gå alene på nattestid. Huskisson var den første til å bli drept av et tog.

57,000 GRAVLAGTE: Den lille kirkegården skal visstnok huse levningene til 57 000 viktorianske og edvardianske sjeler.

57,000 GRAVLAGTE: Den lille kirkegården skal visstnok huse levningene til 57 000 viktorianske og edvardianske sjeler.

En kvinne kledd i svart har også blitt sett flytende mot en grav som ble ranet på 70-tallet. Det har også blitt sett en sølvfarget skikkelse i et videoklipp som kommer og går ut av bildet, og glir frem og tilbake over gangveiene i dalen bak katedralen. For et par år siden klarte en kvinne også å fange det som ser ut som en spøkelse av en soldat på et bilde, som man kan se i denne artikkelen fra Liverpool Echo.

Adelphi Hotel

Det er nok mange nordmenn som har bodd på Adelphi Hotel i forbindelse med en helgetur til Liverpool for å se fotballkamp. Hotellet har en glimrende beliggenhet for alt det Liverpool sentrum har å by på. Med rimelige priser og mange rom er det ikke rart at det har blitt et populært blant både levende og – visstnok – døde.

Forbipasserende så en gang at noen hang ut av et av hotellets vinduer, i et rom som var tomt og hvor vinduet var lukket og låst da de ansatte gikk for å undersøke.

Gjester som har bodd på hotellet har også rapportert å ha sett et spøkelse som sto ved senga deres om natten, med navnet George. Mange ånder har blitt sett med marine-uniform.

Hotellet er nummer 32 på lista over de mest hjemsøkte stedene i landet.

Croxteth Hall

Croxteth Hall var hjemstedet til Molyneux-familien, som var jarler av Sefton fra det 16. århundret til 1972 da den siste jarlen døde. Nysgjerrige spøkelsesjegere hevder å ha hørt lyden av tjenere i kjøkkenet, og noen skal ha sett gjenferdet til en kvinnelig hushjelp. Da «Most Haunted» besøkte Croxteth opplevde de ikke like mye som i The Slaughter House, men de møtte ånden til den kvinnelige hushjelpen, samt en mer fiendtlig mannlig skikkelse.

Det ærværdige, store bygget er i Liverpool City Council sin eiendom etter 1972. Den enorme parken som omfavner bygningen pleide å være jaktmark for familien, men er nå åpen for alle.

Rodney Street

Rodney Street er Liverpools mekka for skjønnhetsoperasjoner – og spøkelsesobservasjoner. Hele 40 forskjellige ånder skal herje gata.

Etter at beinrester av en voksen og et barn ble avdekket av arbeidere i St Andrews Cemetery ved et uhell, begynte en liten kvinne med en stor kyse rundt hodet og et lite barn å vandre rundt ved Maryland Street – like ved gravplassen.

Hvis man går gatelangs etter at mørket har falt på, kan man treffe på en skikkelse kalt «Lantern Jaw». Det er en mann med en stor, firkantet kjeve og en lang frakk og topphatt som har blitt sett i Rodney Street i mange år. Noen ganger krangler han med en annen skikkelse, en mann som er litt mindre som noen tror kan være spøkelset etter William Mackenzie.

Mackenzie er mannen som er gravlagt i den merkelige pyramiden på St Andrew’s Cemetery. I følge den lokale spøkelsesforfatteren Tom Slemen mistet Mackenzie hele formuen sin i et pokerspill, og valgte å satse sjelen sin mot motstanderen. Mackenzie tapte, og etter tapet ble det klart at motstanderen var selveste djevelen. Men djevelen kunne ikke kreve sjelen til Mackenzie før han var lagt i graven. Derfor insisterte Mackenzie på å bli gravlagt oppreist, inne i pyramiden.

Det er en kul historie, men kan enkelt avkreftes. Pyramiden ble nemlig reist av Mackenzies bror 17 år etter dødsfallet.