Dette skjedde i Liverpool i 2022

Året startet med innreiserestriksjoner, men 12 måneder senere er det nesten glemt. Dette skjedde i Liverpool i året som var.

PCR-tester, isolasjon og innreiseskjemaer er et fjernt minne, og Liverpool har klart å legge et tilnærmet normalt år bak seg. Her er noe av det som skjedde i Liverpool i 2022.

Januar

Etter nesten to år med varierende, strenge innreiseregler, ble det i januar 2022 mye enklere å reise på fotballtur til England. I desember 2021 måtte man sitte isolert i vente på svar på PCR-test, mens i januar regnet England at de hadde god kontroll på den voldsomme omicron-bølgen. Kravet om isolasjon etter innreise for fullvaksinert ble fjernet. Man måtte fortsatt ta en antigen-test etter innreise og fylle inn et innreiseskjema, men det var langt mer overkommelig enn tidligere. I midten av januar 2022 krydde det av nordmenn på Anfield igjen, og ting nærmet seg helt normale tilstander. I februar ble kravet om antigen-test også fjernet – alt man trengte var et innreiseskjema. I mars var heller ikke det nødvendig, og vipps var det å reise til England akkurat like enkelt som før pandemiens inntog.

Alt lå til rette for et fint 2022.

LETTET INNREISEREGLENE: Etter nesten to år med innreiserestriksjonene, forsvant omsider alle regler for innreise i starten av 2022. Endelig ble det enkelt å reise på fotballtur igjen.

LETTET INNREISEREGLENE: Etter nesten to år med innreiserestriksjonene, forsvant omsider alle regler for innreise i starten av 2022. Endelig ble det enkelt å reise på fotballtur igjen.

Februar

I starten av februar flokket scouserne til Chinatown for å feire kinesisk nyttår – tigerens år. Fjorårets markering hadde foregått digitalt, men dette var andre boller. Nok en gang kunne man spise kinesiske godbiter, se parade med dragedans snirkle seg gjennom gatene, og se opptredener fra performance kunstnere i Bombed Out Church.

Mars

I slutten av mars bygget det seg opp til ordentlig kaos for mange reisende på vei inn og ut av Liverpool via Manchester Airport. Flyplassen kunne melde at de var underbemannet etter den lange pandemien, og videoer viste enorme køer for å komme gjennom sikkerhetskontrollen. I flere måneder fremover gjaldt oppfordringen om å møte opp tre timer før flyavgang for å være sikker på at man kommer frem til gate i tide.

April

I april var det slutt på den kritikerroste krimserien «Killing Eve», og – spoiler alert – i seriens siste episode ble Villanelle skutt og drept. Den iskalde, lynintelligente, russiske drapskvinnen ble elsket av tv-seerne og av seriens etterforsker, Eve Polastri. Villanelle ble spilt av Jodie Comer fra Liverpool, og etter at karakteren hennes ble drept, dukket det opp en minnesmarkering for Villanelle i Liverpool. I utstillingsvinduene i de gamle Debenhams-lokalene ble Villanelles ikoniske antrekk vist, og fans strømmet til for å legge ned blomster og brev til karakteren.

Mai

Den 28. mai spilte Liverpool Champions League-finale mot Real Madrid i Paris. Det gikk ikke som planlagt, hverken på banen eller utenfor. Få av de som var til stede i den franske hovedstaden brydde seg dog nevneverdig om resultatet. De var glad for å komme ut av kaoset med livet i behold. Elendig organisering fra de franske vertene førte til farlige trengselssituasjoner utenfor telleapparatene, og etter kampen ble flere supportere utsatt for truende oppførsel fra lokal ungdom.

Liverpools spillere fløy kjapt tilbake til Merseyside, og søndag ettermiddag skulle de hedres i Liverpools gater. Ombord i dobbeldekkeren kom et herre- og kvinnelag som var usikre å hva de egentlig kunne forvente. Joda, Liverpool skulle feire seier i Ligacup og FA-cup og kvinnenes andredivisjon. Men så hadde det jo blitt tap kvelden før, i Paris. Da ville vel ikke supporterne dukke opp og feire, vel?

Jo, da.

Det ble en minst like fin parade som den som gikk gjennom byen etter Champions League-seieren i 2019. Det var rødt, rødt rødt, rød røyk, røde drakter, røde skjerf. Spillerne hadde med seg Calvin Harris ombord bussen som DJ. Det var rett og slett en av de beste festene i byen i 2022.

KOSTE SEG: Salah og co koste seg på toppen av bussen til tross for tapet kvelden før.

KOSTE SEG: Salah og co koste seg på toppen av bussen til tross for tapet kvelden før.

Juni

Fotballen tok en liten pause, men Anfield-matta holdt seg likevel varm. I juni måned ble hvit konsertduk rullet ut, først for Rolling Stones, så for Elton John og til slutt for Eagles.

75 år gamle Elton John er kjent som Watford-supporter, men ga en hilsen til Kenny Dalglish under sin Farewell Yellowbrick Road-konsert.

– Kenny, jeg er veldig glad i deg, takk for å være en stor inspirasjon, sa han ifølge Liverpool Echo, og dedikerte «Don’t Let The Sun Go Down On Me» til legenden. Elton John storkoste seg med scouserne.

– Hvordan kan jeg glemme denne kvelden? Jeg ønsker dere kjærlighet, liv, lykke og en jævla «European Cup», avsluttet han konserten med, til stor glede for de røde fremmøtte og kanskje ikke like mye glede fra de blå.

KONSERTER PÅ ANFIELD: Tre store konserter ble holdt på Anfield i juni måned. Her er Rolling Stones på scenen.

KONSERTER PÅ ANFIELD: Tre store konserter ble holdt på Anfield i juni måned. Her er Rolling Stones på scenen.

Juli

Pride-markeringer foregår vanligvis i juni, til ære for Stonewall-opprøret på Manhattan i 1969, men i England legges feiringene til juli og august, og i Liverpool markeres det alltid i juli måned. Juli 2022 var intet unntak. Byen ble dekket i regnbuefarger, og den 29. juli gikk paraden gjennom byen, også med representanter fra Liverpool FC.

Ved Derby Square sto en liten gruppe motdemonstranter og uttrykte sin misnøye med markeringen. De ble møtt med en gruppe drag queens og deres konfettikanoner.

August

I august dukket det opp en ny statue i byen, i Whitechapel-gata som går forbi MetQuarter og til Paradise Street. Statuen er plassert like ved der hvor den tidligere platebutikken NEMS lå. Butikken var det Epstein-familien som sto bak, og statuen viser den «femte Beatle» – Brian Epstein. Epstein var The Beatles sin manager, og hjalp å løfte Fab Four ut til massene. Hadde det ikke vært for Epstein, er det neimen ikke sikkert at the Beatles hadde vært de ikonene de er i dag – og musikkhistorien ville vært veldig annerledes. Epstein døde i august 1967, bare 32 år gammel, av en uheldig overdose.

I samme måned som byen kunne hedre en av sine egne, ble byen også rammet av tragedie. Ni år gamle Olivia Pratt-Korbel ble skutt og drept i sitt eget hjem da en mann tvang seg gjennom inngangsdøra hennes, på flukt fra en mann med pistol. Mannen med pistol avfyrte skudd inn i hjemmet, og traff i tillegg til niåringen også hennes mor. Moren ble ikke livstruende skadet.

Liverpool by var sjokkert, hendelsen opptok alle sammen. Da Liverpool slo Bournemouth 9-0 fem dager senere, hadde Jordan Henderson på seg en t-skjorte med Olivias navn under drakten. Jakten på gjerningspersonen startet umiddelbart. Crimestoppers utlovet en dusør på 200.000 pund for informasjon som kunne føre til oppklaring – den største dusøren noensinne – og senere i år ble en 34 år gammel mann siktet for drapet. Thomas Cashman erklærte seg ikke skyldig, og rettssaken mot han starter i mars.

September

I slutten av september kunne byen endelig åpne dørene til sitt nye, storslåtte sykehus, Royal Liverpool University Hospital. «Endelig» brukes ikke lett. Sykehuset åpner nemlig fem år for sent. Byggingen av det nye sykehuset startet i 2013, og skulle stå ferdig i 2017, men ble forsinket av forskjellige årsaker. Det største problemet oppstod da byggefirmaet Carillion sluttet å operere i starten av 2018. Carillion var byggherren som sto bak utbyggingen av Main Stand på Anfield.

Åpningen var etterlengtet, men det har vært langt fra problemfritt i ettertid. Sykehuset har blitt anklaget for upraktisk layout, og i likhet med mange andre sykehus i England har de ikke klart å holde følge med antall pasienter som trenger hjelp. Pasienter har måttet ligge i «kø» i korridorer i vente på behandling.

Oktober

I oktober kunne Liverpool feire mer enn “bare” seier over Manchester City og Ajax. Da Eurovision Song Contest 2022 gikk av stabelen i Torino, Italia, i mai, var det ukrainske Kalush Orchestra som vant hele sulamitten. På grunn av krigen i Ukraina, må andreplassen stå for vertskap av 2023-versjonen. På andreplass kom Sam Ryder og Storbritannia, og i flere uker forsøkte forskjellige byer i Storbritannia å selge seg inn som vertskap. Til slutt sto det mellom Liverpool og Glasgow, og Graham Norton kunne fortelle BBC-seerne at Beatles-byen gikk av med seieren. Det blir første gang på 25 år at britene får være vertskap til den ekstravagante konkurransen.

Det måtte nesten bare bli sånn. Som Liverpools borgermester Steve Rotherham skrev i the Guardian – «la oss være ærlige, det er ingen steder som kan gi Eurovision den festen det fortjener som Liverpool».

«Det er trygt å si at musikk ikke hadde vært musikk uten Liverpool, og Liverpool hadde ikke vært Liverpool uten musikk.»

Enda viktigere enn musikkhistorien, Liverpool har også et nært forhold til Ukraina, med Odessa som en av sine vennskapsbyer.

Dermed er det scouserne som skal lage fest for Europa, i samarbeid med Ukraina, under finalen i mai. Det tok ikke mange sekundene før prisene på hoteller og Airbnbs skjøt i været. Skulle du klare å oppdrive et ledig hotellrom den helgen må du ut med flerfoldige tusen kroner. Dersom Liverpool kommer seg til semifinalen i Champions League og får hjemmekamp 9. eller 10. mai, kan det bli særdeles travelt i byen. Den første semifinalen i Eurovision holdes nemlig 9. mai.

November

Rådhuset i Liverpool delte ut sin «Freedom of the City of Liverpool»-pris i starten av november, og mottaker dette året var ingen ringere enn Jürgen Klopp. Prisen gis til personen for deres eksepsjonelle bidrag for byen og dens innbyggere, og også manusforfatter og produsent Jimmy McGovern fikk prisen. Tidligere mottakere er blant andre Steven Gerrard og Kenny Dalglish.

MOTTOK PRIS: Jürgen Klopp i Liverpools rådhus, der han mottok «Freedom of the City».

MOTTOK PRIS: Jürgen Klopp i Liverpools rådhus, der han mottok «Freedom of the City».

Klopp hadde med seg kona, Ulla, og ansatte i klubben for å motta prisen. Han fikk taler fra blant andre Kenny Dalglish og Margaret Aspinall. Selv sa Klopp at han «elsker å bo her».

– Vi vil ikke bo her for alltid. På et tidspunkt reiser vi tilbake til Tyskland, men vi vil alltid ha en tilknytning til byen.

Samme måned som Klopp kunne smykke seg med hedersbevisningen, kom en annen utlending for å sette sitt preg på Liverpool – nemlig den amerikanske restaurantkjeden Hooters. Hooters, kjent for sine kyllingvinger og vakre kvinner i små uniformer, har åpnet sin største restaurant i Water Street, i New Zealand House. Der fant man tidligere den svært trendy nattklubben Newz Bar.

Desember

Er det én ting man har forbundet med jul i Liverpool så er det det store, glorete kjegleformede «juletreet» utenfor John Lewis. Hjertene har lyst opp i forskjellige farger, og under «treet» er det en bar. Men 2022 ble året Liverpool sa farvel til den tradisjonen, og introduserte et nytt neon-tre i Chavasse Park. Det nye treet var muligens enda mer oppsiktsvekkende enn sin forgjenger, det så i hvert fall en god del renere ut.

BESØKTE ALDER HEY: Liverpool- og Everton-spillere på plass på barnesykehuset Alder Hey.

BESØKTE ALDER HEY: Liverpool- og Everton-spillere på plass på barnesykehuset Alder Hey.

Desember var også måneden hvor Liverpool FC og Everton kunne starte opp igjen en av deres fineste tradisjoner. Etter en to års pause grunnet pandemien, kunne endelig en gruppe førstelagsspillere fra begge klubber komme på julebesøk på barnesykehuset Alder Hey. Mo Salah, Joel Matip, Curtis Jones, Harvey Elliott, Fabio Carvalho og Kostas Tsimikas storkoste seg med å leke julenisser for barna.

– Det er viktig å vise barna at vi vil hjelpe dem og få dem til å smile. Det gjør meg glad, også, sa Salah til Liverpoolfc.com.