Dømmingen i Madrid:Ingen optimal dommerprestasjon, men heller ingen klare kampavgjørende feil

Det ble en frustrerende kveld i Madrid i går, og på slike kvelder blir det også lett å legge en del av frustrasjonen over på dommeren.

Meninger om LFC? Send oss et leserbrev

Alle medlemmer kan sende oss Leserbrev. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Med lav puls har jeg i dag gått gjennom kampen på nytt for å se nærmere på prestasjonen til dommer Szymon Marciniak.

Erfaren og kortglad dommer

Marciniak, fra Plock i Polen, ble internasjonal dommer i 2011. Han dømte sin første gruppespillkamp i Champions League høsten 2014. Han ble da den første dommeren som hadde gått gjennom UEFA's dommerskole for unge talenter, UEFA CORE, til å dømme i Champions League. Han avanserte raskt på dommerstigen, og deltok i EURO 2016 og i VM i 2018. Han har i sin karriere et godt antall CL-kamper, og dømte bl.a UEFA Super Cup Final i 2018 mellom Real Madrid og Atletico Madrid. Statistikken viser at Marciniak denne sesongen har gitt 111 gule kort og 4 røde på 23 kamper i nasjonale og internasjonale kamper. Snitt på nesten fem gule kort pr kamp er høyt, men i denne kampen ga han kun 3 gule kort, altså under snittet.

Liverpool skulle hatt innkastet

Så til selve kampen, og detaljene. Allerde etter tre minutter oppstod en litt merkelig situasjon som ikke fremkom så tydelig på TV. Et innlegg fra venstre inn foran Liverpools målfelt blir stusset videre av Morata rett foran Van Dijk. Ballen går ut mot sidelinjen, og Mané skjermer ballen ut til innkast. AD vinker retning for Liverpool, men Marciniak overprøver dette og gir kastet til hjemmelaget. Som sagt ser vi ikke dette så klart på selve TV-sendingen, men vi kan se at Van Dijk er tydelig irritert på dommeren for dette når han like etter sleiver ballen ut til corner, som fører til 1-0 for hjemmelaget. Så kan man vel i etterkant si at Van Dijks sleiv som fører til corneren, og det faktum at 11 Liverpool-spillere inne i feltet ikke klarer å forsvare seg mot 4 Atletico-spillere, er dårligere prestasjoner enn et feil idømt innkast fra dommerteamet. Uansett skal dommer være veldig sikker før han overprøver sin AD på innkast, og her gjør han feil.

Forsøker å få Mané utvist

Etter 23:50 gjenvinner Salah ballen ute ved sidelinjen, og det er mulighet til å få til et angrep. AD1 som står fem meter unna situasjonen gjør ingen tegn til å gripe inn, ihvertfall ikke med flagg og kroppsspråk, men dommeren som står tretti meter unna velger å gi frispark til Atletico. Reprisen viser at Salah er rent på ball, og at Lodi overspiller og lurer dommeren til å dømme frispark.

I det 40. minutt får Mané et helt korrekt gult kort for hensynsløs bruk av arm mot motspiller, nr 24 Vrsaljko. Denne Vrsaljko skulle bli sentral i forhold til situasjoner med Mané. Etter 44:50 slår Henderson en lang ball opp mot feltet og Vrsaljko låser armen til Mané og sikrer at ballen går ut til målspark for Atletico. Mané ville uansett ikke fått noe ut av den lange ballen, og selv om reprisen viser at det i utgangspunktet er en forseelse, så blir det for strengt å dømme straffespark i denne situasjonen. Under ett minutt senere (45:25) kaster den samme Vrsaljko seg teatralsk i bakken og holder seg til ansiktet etter en duell med Mané for å prøve å påvirke dommeren til å gi ham gult kort nr to for hensynsløs bruk av arm. Atletico-spillerne flokker seg rundt dommeren for å påvirke han, men polakken lar seg heldigvis ikke lure. Jeg tenker at her hadde en enda sterkere dommer gitt en av Atletico-spillerne gult kort for å prøve å påvirke dommeren. Det var tydelig at Klopp vurderte det som risikabelt å fortsette med Mané på banen ut i fra det som skjedde de fem siste minuttene av omgangen. Hadde dommeren vist seg sterkere i situasjonen hadde Klopp kanskje vurdert det annerledes i pausen. Samtidig har vi tidligere sett at Mané enkelte ganger kan ha et problem med tenningsnivå og temperament, så det var kanskje uansett et fornuftig trekk av Klopp?

FEIL: Joe Gomez skulle ikke hatt gult kort i denne situasjonen.

Gomez skulle ikke hatt gult kort

Ved kampslutt hadde jeg en følelse av at dommeren hadde stykket opp andre omgang med en del unødige frispark, og dermed bidratt til å dra ned tempoet i kampen. Etter en nærmere gjennomgang ser jeg at dette ikke stemmer. Han holdt faktisk en ganske høy frisparklist, og fikk bra flyt i kampen. Det var bare det at Atletico var veldig dyktig til å drepe tempoet med sitt gode defensive spill. Likevel er det ting å sette fingeren på når det gjelder dommerens prestasjon også i andre omgang.

Etter 58:00 gir han gult kort til Gomez for hensynsløs takling. Dette viser bildene at var helt feil. Gomez er på ballen og litt borti foten til Morata, men ikke nok til at det skal være gult kort. På den annen side er Fabinho heldig som ikke får det gule kortet etter 80:05. Han setter inn en altfor tøff og hensynsløs takling på Costa, og skulle hatt kortet der.

Etter 64:00 stanser polakken Liverpool sitt angrep fordi Correa blir liggende med smerter i foten etter en litt klønete og selvforskyldt situasjon med Fabinho. Dette var ikke en type alvorlig skade som gjør at dommeren skal stanse spillet.

Ox skulle hatt frispark

Den største feilen dommeren gjorde i kampen var nok når han unnlot å gi Ox frispark på 20 meter etter 82:30. Det var et klart frispark i farlig skuddposisjon som ville vært en god målsjanse for en spiller som Trent. Vi så en rasende Klopp på sidelinjen i denne situasjonen. 5 minutter senere tenner han til igjen når dommeren velger å kjøre en dårlig fordel til Liverpool etter en soleklar hands på en Atletico-spiller. Det er en dårlig vurdering av dommeren å gi fordel der fremfor å blåse frispark. Han burde derfor sett mellom fingrene med Klopps oppførsel, selv om han nok isolert sett fortjente kortet for sine protester. Litt rart blir det også når Atleticos trener opptrer som en klovn store deler av kampen, men det er Klopp som får kortet.

Alt i alt kan vi vel si at det ikke var noen optimal dommerprestasjon, men heller ingen klare kampavgjørende feil som ødela for oss. Vi satser på en dommer i returoppgjøret som er voksen for oppgaven og ikke lar seg lure av teatralske Atletico-spillere. Spenningen lever ihvertfall i aller høyeste grad!

Mulig ny offside-regel

PS 1: Arsene Wenger skal gjennom sin rolle som global sjef for fotballutvikling i FIFA legge fram et forslag for IFAB i slutten av februar som gjør at en spiller ikke skal anses å være i offside posisjon hvis en del av kroppen er på linje med, eller bak, motspillerens kropp, selv om resten av kroppen er foran. Han mener at dette vil løse problemene med disse millimetermålingene som vi har sett i Premier League i år. Jeg ser at dette vil gi en fordel til det angripende lag, men millimetermålingen vil jo fortsatt oppstå, men forskjøvet litt i forhold til idag. Det vil fortsatt bli mulig å måle på millimeteren om hælen til angrepsspilleren er på høyde med skotuppen eller skulderen til forsvarsspilleren. Løsningen etter mitt syn er at det skal være "obvious or clear offside" for å straffe angrepsspilleren. La tvilen komme det angripende lag til gode, i stedet for å måle millimetere.

PS 2: Må ta med en liten kommentar til mandagens kamp mellom Chelsea og Man United. Det er ytterst merkelig at VAR ikke griper inn og gir Maguire rødt kort. Det er ikke voldsom kraft i sparket, men det er et helt bevisst spark i skrittet som det åpenbart skal gis rødt kort for voldsom opptreden. Som gjentatt mange ganger har ikke VAR fungert slik det bør i Premier League. I dette tilfellet burde selvsagt dommeren selv gått bort til skjermen og sett situasjonen på nytt.

Kristian Randen er Liverpool-supporter, og tidligere fotballdommer. Han bidrar med stoff fra en dommers synspunkt på liverpool.no.