Fem røde har vært med på å vinne VM. I dag kan Konaté blir den sjette

I dag spilles VM-finalen i Qatar.

Søndag avsluttes det kontroversielle verdensmesterskapet i Qatar, når Argentina møter Frankrike i finalen.

Liverpool har hatt sju spillere med i mesterskapet. Darwin Nunez var den eneste som røk i gruppespillet. Alisson Becker, Fabinho, Trent Alexander-Arnold, Jordan Henderson og Virgil van Dijk røk i kvartfinalene. Og nå er det bare Ibrahima Konaté for Frankrike igjen.

Midtstopperen er friskmeldt igjen etter sykdom, og trente lørdag kveld. Han har hatt et strålende mesterskap så langt, og spesielt i semifinalen mot Marokko var han som en levende vegg.

Men likevel er det denne posisjonen det er størst usikkerhet ved i Didier Deschamps laguttak, for nå er også Dayot Upamecano som han erstattet på onsdag frisk igjen. Det samme er Raphael Varane, som også har hatt sine problemer med helsen. Det er ikke hvem som helst som skal stoppes... Det er Lionel Messi, som jakter det siste troféet han trenger for å fullføre en utrolig samling og en vanvittig karriere – også internasjonalt.

Finalen har avspark kl. 16.00, og vises på NRK.

STORSPILTE: I semifinalen mot Marokko var Ibou trolig franskmennenes beste og viktigste forsvarer - i en kamp der de måtte forsvare seg mye.

STORSPILTE: I semifinalen mot Marokko var Ibou trolig franskmennenes beste og viktigste forsvarer - i en kamp der de måtte forsvare seg mye.

Fem har klart det før

Fem spillere har vunnet fotball-VM mens de har vært Liverpool-spillere. Roger Hunt, Ian Callaghan og Gerry Byrne var i Englands 22-mannstropp til VM på hjemmebane i 1966.

Hunt spilte alle seks kampene, og scoret tre mål da England gikk hele veien på hjemmebane. Engelskmennene slo Vest-Tyskland 4-2 i finalen.

Byrne fikk ikke spilletid, men Callaghan spilte i gruppespillskampen mot Frankrike. Frem til 1978 var det slik at kun de 11 som spilte finalen fikk vinnermedaljer – men i 2007, 41 år for sent, fikk de også sine medaljer og kunne kalle seg verdensmestere i fotball.

Byrne døde i november 2015, og Hunt døde i september i fjor. Evighetsmaskinen Callaghan, som har rekorden med 857 kamper for Liverpool, lever og er nå 80 år gammel.

1966: I 1966 vant England sitt hittil eneste VM i fotball. Det skjedde på Wembley.

1966: I 1966 vant England sitt hittil eneste VM i fotball. Det skjedde på Wembley.

I 2010 vant Spania fotball-VM. Det var med Liverpool-spillerne Fernando Torres og Pepe Reina i troppen. Torres hadde ikke et stort mesterskap, men var involvert i Andrés Iniestas vinnermål, da han slo innlegget til Cesc Fabregas, som spilte ballen videre til målscorer Iniesta. Torres spilte i samtlige sju kamper. Han startet i tre av dem, og kom inn som innbytter i fire. Reina var ubenyttet reserve, og backup for Iker Casillas.

Begge kan kalle seg verdensmestere i fotball.

MED SKJERFET: Fernando Torres hadde et Liverpool-skjerf med seg inn i Spania-garderoben da han var med på å vinne VM.

MED SKJERFET: Fernando Torres hadde et Liverpool-skjerf med seg inn i Spania-garderoben da han var med på å vinne VM.

Ni røde verdensmestere totalt

I tillegg til de fem som har vunnet mens de vant for Liverpool, er det fire spillere som har spilt for LFC og vunnet VM mens de har vært i andre klubber.

I 1990 vant Vest-Tyskland VM. Det var med Karl-Heinz Riedle på laget. Han kom til Liverpool sju år senere. Riedle scoret 15 mål på 76 kamper for klubben mellom 1997 og 1999.

Bernard Dioméde ble kjøpt fra Auxerre to år etter at han var med i den franske troppen som vant VM på hjemmebane i 1998. Diomede fikk kun fem kamper for klubben, selv om han var rød fra 2000 til 2003.

Xabi Alonso og Alvaro Arbeloa vant VM med Spania i Sør-Afrika 2010, ett år etter at de gikk fra Liverpool til Real Madrid.

Tre tapende finalister

Liverpool kunne hatt flere spillere med VM-gull på CV-en, men det var tre spillere som ikke nådde helt opp selv om de kom til en finale.

Dietmar Hamann spilte et godt mesterskap i VM i Japan og Sør-Korea, og mistet kun én kamp i hele mesterskapet. Det var kanskje ikke uventet på grunn av suspensjon. En annen suspensjon, på Tysklands kanskje største stjerne i Michael Ballack, gjorde at Hamann måtte spille i en mer offensiv midtbanerolle i finalen mot Brasil. Den vant brasilianerne 2-0, i en kamp som stort sett huskes som Ronaldos finale. Det er også Brasils siste VM-gull. Christian Ziege, som spilte for Liverpool frem til året før, var også med i Tysklands tropp.


I 2010-finalen mot Spania var det Nederland som var motstander, og Dirk Kuyt var fortsatt Liverpool-spiller. Kuyt spilte i samtlige sju kamper i mesterskapet.

Javier Mascherano spilte og tapte VM-finalen for Argentina mot Tyskland i Brasil 2014, fire år etter at han hadde forlatt LFC.

I VM 2018 gikk Dejan Lovren og Kroatia helt til finalen i Russland, der de dessverre ble et nummer for små mot Frankrike. Kroatene hadde hatt et strålende mesterskap, og Lovren kom med på turneringens lag i 2018. Lovren fikk med seg en bronsefinale fra årets VM, etter å ha vunnet lørdagens kamp om tredjeplassen mot Marokko.

Fotball VM i Qatar

• VM for første gang i Midtøsten, fra 20.11 til 18.12.
• Det har blitt avdekket systematiske menneskerettighetsbrudd og grov utnytting av migrantarbeiderne som har bygget stadioner og infrastruktur, og jobber innenfor servicebransjen.
• 90% av befolkningen på 2,6 millioner er migrantarbeidere uten statsborgerskap.
• Ytrings-, forsamlings- og pressefriheten er sterkt begrenset i Qatar.