Mange spennende spillere kan bli tilgjengelige på Bosman til sommeren

Overgangsmarkedet har endret seg litt de siste årene, og det blir vanligere at spillere går ut kontrakten sin. Der er det muligheter for Liverpool til sommeren.

Saken ble først publisert 27. november.

Liverpool har gjort mange gode signeringer de siste ti årene, og to av de som har gitt mest valuta for pengene er James Milner og Joel Matip. Grunnen til det er at de kom gratis fra henholdsvis Manchester City og Schalke, og de har kun kostet det de har fått i lønn og eventuelle bonuser. 

Det begynner imidlertid å bli en stund siden vi så en skikkelig Bosman-signering på Anfield. Siden Matip kom sommeren 2016 er det kun de tre keeperne Alex Manninger, Adrian og Andy Lonergan som har blitt hentet gratis til klubben. 

I samme periode har en rekke spillere forlatt klubben vederlagsfritt - vi kan blant annet nevne Daniel Sturridge, Adam Lallana, Gini Wijnaldum og Divock Origi. Neste år kan Naby Keita, Alex Oxlade-Chamberlain og kanskje også Roberto Firmino bli de neste på den listen. 

Derfor har vi satt sammen en liste med noen spillere som for øyeblikket er på utgående kontrakt, og som kan være noen kupp i en sommer der de røde kanskje vil åpne sjekkheftet for spillere som Jude Bellingham og Declan Rice.

Youri Tielemans

Alder: 25
Klubb: Leicester
Posisjon: Midtbane

Det har lenge vært spekulasjoner rundt Youri Tielemans sin fremtid, og han har blitt linket til Liverpool tidligere. Den siste tiden er det Arsenal som har virket som klubben belgieren vil havne i, men se ikke bort fra at det blir en kamp om 25-åringens signatur dersom han ikke velger å forlenge kontrakten med Leicester. 

Tielemans er en skikkelig boks-til-boks-spiller som det er lett å tenke seg vil passe godt inn i Jürgen Klopp sitt lag. Han spiller fast for det belgiske landslaget og er mulig å følge i VM for de som vil ta en nærmere titt. 

Leandro Trossard

Alder: 27
Klubb: Brighton
Posisjon: Venstrekant

Lagkamerat med Tielemans på det belgiske landslaget, og en annen spiller som har bra med erfaring fra Premier League. Virker alltid å være god mot Liverpool, så ved å signere Trossard kvitter man seg i det minste med en stor trussel! 

Har blitt koblet til Chelsea etter at manager Graham Potter forlot Brighton til fordel for London-klubben. Hurtig og teknisk kantspiller i sin beste alder, som kanskje har stabiliteten som største ankepunkt.

Youssoufa Moukoko

Alder: 18
Klubb: Borussia Dortmund
Posisjon: Spiss

Det tyske stortalentet, som er med i VM-troppen, er et av Europas største talenter, og han har allerede bra med Bundesliga-kamper på CV-en.

Ifølge Bild er grunnen til at han fremdeles er på utgående kontrakt at han måtte vente til fylte 18 med å signere en forlengelse med Dortmund. Han fylte 18 for bare noen dager siden, og har i VM-sirkuset neppe hatt tid til å sette penn på papir med Dortmund. Og så lenge det ikke har skjedd, må vi nesten ta ham med i oversikten.

Milan Skriniar

Alder: 27
Klubb: Inter
Posisjon: Midtstopper

Rutinert midtstopper som virker å være blant dem som alltid dukker opp i ryktebørsene. Han er i sin beste alder, og er en hurtig og robust midtstopper fra Slovakia. Har spilt fast i solide Inter siden 2017. 

Har vært linket til de fleste storklubbene i England, men så langt ikke noe særlig til Liverpool. Skulle de røde imidlertid finne ut at han kan passe inn i laget, kan det være spennende å følge med på utviklingen. 

Wilfried Zaha

Alder: 30
Klubb: Crystal Palace
Posisjon: Venstrekant

Kanskje ikke den rette aldersprofilen for Liverpool, for Zaha har faktisk nå rukket å fylle 30 år. Har blitt i Crystal Palace helt siden han dro dit fra Manchester United i 2015, og aldri kommet seg videre. Nå kan muligheten være der. 

Liverpool var blant klubbene som i høst ble rapportert til å følge med på kantspillerens situasjon, og han har jo i en årrekke vist sine kvaliteter i Premier League. Utenlandske klubber kan imidlertid ha et fortrinn ettersom de kan forhandle med Zaha allerede fra januar, og en forlengelse med Palace virker heller ikke å være uaktuelt.

Evan Ndicka

Alder: 23
Klubb: Eintracht Frankfurt
Posisjon: Midtstopper

Denne franskmannen ble såvidt nevnt i forbindelse med en mulig overgang til Liverpool tilbake i mars 2020. Liverpool valgte som kjent ikke å kjøpe en ny midtstopper det året, og måtte betale prisen da en etter en ble langtidsskadet påfølgende sesong. Sommeren etter valgte de røde å gå for Ndickas jevngamle landsmann Ibrahima Kontaé, og de har ikke angret siden.

Den siste tiden er det Arsenal og Newcastle som har blitt nevnt i forbindelse med Ndickas navn. Den unge franskmannen spiller til venstre i Eintracht Frankfurts forsvarstreer, og har vært fast på laget de siste fem sesongene. 23-åringen er en ettertraktet mann, og det virker ikke som han kommer til å forlenge med tyskerne på nåværende tidspunkt.

STOPPER: Evan Ndicka er en spennende ung midtstopper.

STOPPER: Evan Ndicka er en spennende ung midtstopper.

Marcus Thuram

Alder: 25
Klubb: Borussia Mönchengladbach
Posisjon: Spiss

En spiller som har variert litt i prestasjonene de siste sesongene, men som i 2022/23 er inne i sin beste målform så langt i karrieren. Har scoret ti mål og levert tre målgivende pasninger på 15 ligakamper for Gladbach denne sesongen. 

25-åringen skal ikke være interessert i å forlenge kontrakten, og kanskje det er derfor han har løftet prestasjonene et hakk denne høsten - med et mål om å vise seg frem for interesserte klubber. Newcastle og Tottenham har blitt koblet til den hurtige angrepsspilleren, som har spilt fem landskamper for Frankrike. Er med i VM-troppen til Les Bleus. 

Houssem Aouar

Alder: 24
Klubb: Lyon
Posisjon: Midtbane

Var et brennhett navn for noen år siden, og Liverpool ble linket til «den franske Iniesta» i 2020. Siden den gang har det stilnet litt rundt den offensive midtbanespilleren. Skal ha fått tilbud om ny kontrakt hos Lyon, men foreløpig er ingenting signert. 

Etter å ha blitt linket til Liverpool og en rekke andre storklubber for noen år siden, var det i sommer klubber som Crystal Palace, Nottingham Forest og Leicester som luktet på 24-åringen. Denne høsten har han slitt en del med skader, men at det bor kvalitet i franskmannen er det vel ingen tvil om.