Liverpool har kjøpt 28 spillere i januarvindu. Det har ikke vært mange bomkjøp

Januarvinduet omtales ofte som et «vanskelig vindu» – men noen av Liverpools beste signeringer har kommet i akkurat dette vinduet.

De røde har allerede åpnet lommeboka én gang i dette januarvinduet, og sikret seg Cody Gakpo fra PSV Eindhoven uten at noen visste noe på forhånd. Kjøpet ble klart i romjula, og han signerte 1. januar, i det som ser ut til å ha vært en mulighet som var for god til å takke nei til, både av sportslige og økonomiske grunner.

Fra nå av og fremover vil det komme mange spørsmål til Klopp om nye overganger, og spesielt forsterkninger på en midtbane som sårt ser ut til å trenge nytt blod.

Vi hører stort sett den samme regla hvert eneste år, og gjerne på hver pressekonferanse i fem-seks uker i strekk fra slutten av desember til det stenger 31. januar.

– Det er et veldig vanskelig overgangsvindu. Som en kan forestille seg, så er det ikke så mange klubber som har midler. Noen klubber har ikke penger, men trenger heller ikke penger, og slik er situasjonen, er én uttalelse vi har hørt flere ganger fra Jürgen Klopp. Denne var fra januarvinduet i 2021, da de røde var på helt desperat midtstopperjakt.

Og det er ikke bare Jürgen Klopp. Slik snakker det fleste, om ikke alle managere når de får spørsmål om januarvinduet.

Men historien viser at spesielt Liverpool har gjort noen av sine beste kjøp i nyere tid i akkurat dette vanskelige januarvinduet.

Det beste kjøpet av de alle?

Liverpool hadde allerede «dummet seg ut» med Southampton da det kom ut at klubben hadde kommet til enighet med Virgil van Dijk, som valgte de røde foran flere andre klubber sommeren 2017. Det gjorde at de røde måtte trekke sin interesse, holde seg unna, gjøre et forsøk på å reparere skaden med Southampton-styret, før de igjen kunne prøve seg i januarvinduet.

De endte da opp med å gjøre van Dijk til verdens dyreste forsvarsspiller gjennom tidene, og betalte 75 millioner pund. Trolig 10-15 millioner mer enn han ville ha kostet dersom de gjorde ting i riktig rekkefølge og fikk napp sommeren før, men sett i ettertid skal du leite veldig godt for å finne noen som har problemer med det kjøpet, og innser at han har vært verdt det.

2018: Det er fem år siden Liverpool kjøpte Virgil van Dijk.

2018: Det er fem år siden Liverpool kjøpte Virgil van Dijk.

Gode kjøp under Rafa

I januarvinduet 2006 så Rafa Benítez mot Danmark, og sikret seg Daniel Agger fra Brøndby. Den ballsterke midtstopperen hadde sine skadeplager, men da han var frisk var han en de beste midtstopperne i engelsk fotball. Det hjalp også på populariteten at han virket som en så trivelig fyr, og at han tatoverte «YNWA» på knokene.

Sommeren etter gjorde han genistreken da han hentet Javier Mascherano fra West Ham, der han utrolig nok knapt hadde fått spilletid etter overgangen fra Corinthians i Brasil, der det meste hadde handlet om Carlos Tevez. Mascherano kom først på lån, før overgangen ble gjort permanent. En av de beste midtbanespillerne i verden på det tidspunktet, og en enorm spiller for de røde frem til han gikk videre til Barcelona og oppnådde enda større ting i sin karriere. I samme vindu kom Alvaro Arbeloa, som stoppet en ung Lionel Messi i Champions League, og gjorde høyrebacken til sin i noen sesonger før han gikk videre til Real Madrid.

Martin Skrtel var en annen midtstopper Benítez valgte å hente i januarvinduet, og i 2008 kom han fra Zenit St. Petersburg. Liverpool hadde vært linket til Nemanja Vidic, men han valgte Manchester United i 2006, og hadde vist eg å være en suksess i engelsk fotball. Nå ønsket Benitez en egen aggressiv, hurtig, fysisk sterk og hodesterk midtstopper som hadde vist sine kvaliteter i russisk fotball, og kjøpte Skrtel. Han spilte 320 kamper for de røde mellom 2008 og 2016, og en må kunne si at det alt i alt var et vellykket kjøp selv om det kun ble med ett ligacuptrofé.

Fernando Torres i 2005 og hjemkomsten til Robbie Fowler i 2007 er to andre januarsigneringer vi husker godt under Rafa.

JANUAR 2007: I januar 2007 hentet Liverpool både Javier Mascherano (på lån) og Alvaro Arbeloa.

JANUAR 2007: I januar 2007 hentet Liverpool både Javier Mascherano (på lån) og Alvaro Arbeloa.

Sir Kenny med blandet hell

En «transfer deadline day» vi aldri vil glemme var 31. januar 2011. Da fikk Fernando Torres viljen sin, og Chelsea betalte 50 millioner pund, noe som utløste en utkjøpsklausul de færreste visste om. Den gang hadde Luis Suarez fra Ajax vært linket i flere uker, og en så for seg at Suarez skulle bli den makkeren Torres manglet på topp for å komme tilbake på det nivået han hadde vært tidligere.

Det skjedde ikke, og Liverpool virket å ha litt panikk da de la inn det første budet på den unge Newcastle-spissen Andy Carroll. Carroll hadde bare spilt 41 kamper på Premier League-nivå, men hadde sett veldig lovende ut. De røde sendte et bud på 25 millioner pund samme morgen, og fikk det avslått. På ettermiddagen hadde de røde lagt 35 millioner pund på bordet, og spilleren reiste til Melwood for å gjennomgå den medisinske sjekken og signere.

Sportslig ble ikke Carroll det helt store for Liverpool, og da Sir Kenny Dalglish mistet jobben og ble erstattet av Brendan Rodgers, ble han sendt på lån til West Ham. Han ble senere solgt for 15 millioner pund, så i overgangssum tapte de røde opp mot 20 millioner pund på akkurat den handelen.

KOM SAMME DAG: Liverpool kjøpte Luis Suarez og Andy Carroll samme dag som Fernando Torres ble solgt.

KOM SAMME DAG: Liverpool kjøpte Luis Suarez og Andy Carroll samme dag som Fernando Torres ble solgt.

Rodgers traff blink

Daniel Sturridge hadde allerede blitt linket til Liverpool sommeren før etter et meget imponerende utlån i Bolton, men Brendan Rodgers måtte vente helt til januarvinduet i 2013 da Chelsea omsider «ga opp» spissen og solgte ham til Liverpool for 12 millioner pund. En strålende signering for de røde, og selv om skadene ødela mye for det som kunne ha vært, er det får som diskuterer hvilken påvirkning han hadde, spesielt i 2013/14-sesongen.

Samtidig som Daniel Sturridge kom, så Liverpool mot Inter og en tidligere svært lovende ung spiller i brasilianske Philippe Coutinho. De røde fikk kjøpt ham for bare 8,5 millioner pund, og på Anfield ble han en kjempesuksess sportslig.

Fem år senere skulle han også vise seg å bli klubbens kanskje beste salg gjennom alle tider, da Barcelona fullastet med Neymar-penger, valgte å bruke en formue på brasilianeren. Det kjøpet finansierte både Virgil van Dijk og Alisson Becker – to av hovedgrunnene til at LFC kunne ta steget opp og virkelig kjempe med de beste og store.

KJEMPESUKSESS: Overgangsvinduet i januar 2013 er av de beste Liverpool har hatt, sportslig og senere økonomisk.

KJEMPESUKSESS: Overgangsvinduet i januar 2013 er av de beste Liverpool har hatt, sportslig og senere økonomisk.

Suksess i nyere tid

Liverpool første kjøp under Jürgen Klopp var en januarsignering, da de røde betalte 5,1 millioner pund til Røde Stjerne for å sikre seg den talentfulle unge midtbanespilleren Marko Grujic. Han kom ikke til de røde før i august 2016. Nå ble han aldri god nok til å spille seg inn på midtbanen til Liverpool, men han viste seg likevel å være en nytt mann, og en som klubben har tjent penger både både ved utlånsavtaler og salg til Porto da han omsider dro fra klubben.

Steven Caulker… Ja hva skal en si. En av de merkeligste låneavtalene i nyere tid, og midtstopperen som aldri hadde vært helt god nok i sine tidligere klubber ble faktisk brukt som spiss i Liverpool. I ettertid har Caulker, som nå er 31 år gammel, vært åpen om sine psykiske problemer, men har også gjort det veldig bra sportslig. Han er nå landslagsspiller for Sierra Leone, og har fått en god karriere i tyrkisk fotball.

SPISS: Steven Caulker spilte spiss for Liverpool...

SPISS: Steven Caulker spilte spiss for Liverpool...

Takumi Minamino hadde imponert stort for RB Salzburg i kampene mot Liverpool i Champions League. Det var kanskje Erling Braut Haaland og scoringene hans som stjal overskriftene, men japaneren hadde vært et mareritt å spille mot for Liverpool, der spillerne snakket veldig varmt om ham. At han hadde en utkjøpsklausul på så lite som 7,25 millioner pund gjorde at de Michael Edwards handlet raskt, og kjøpte spilleren i januarvinduet. Det var da koronapandemien brøt ut, og det gjorde det veldig vanskelig for Minamino den første tiden, da han ikke fikk bli skikkelig integrert med sine nye lagkamerater, og måtte holde seg innendørs. Minamino klarte aldri å spille seg inn i Klopps foretrukne XI – men var ekstremt viktig i cupene – og uten ham hadde neppe de røde vunnet både ligacupen og FA-cupen forrige sesong. I fjor sommer ble han solgt til Monaco for det dobbelte av det de røde ga for ham.

I 2021 hadde Liverpool «tidenes stopperkrise», med Virgil van Dijk, Joe Gomez og Joel Matip langtidsskadd og ute for sesongen. Supporterne skrek etter forsterkninger, men ledelsen ville holde seg til sin opprinnelige plan, som var å kjøpe Ibrahima Konaté til sommeren. De endte med å hente Ozan Kabak på lån – en avtale en kanskje må si var maks grei nok – og med kjøpet av Ben Davies for 500 000 pund. Davies spilte aldri en kamp for de røde, men rent økonomisk må en kunne kalle det en stor suksess. Liverpool fikk tilbake overgangssummen da de lånte ham ut til Sheffield United sesongen etter, før Rangers kjøpte den nå 29 år gamle stopperen for fire millioner pund i fjor sommer.

2020: I januarvinduet 2020 kjøpte Liverpool Takumi Minamino fra RB Salzburg.

2020: I januarvinduet 2020 kjøpte Liverpool Takumi Minamino fra RB Salzburg.

Liverpool hadde lenge blitt linket til Luis Diaz fra Porto, men det var først da en rekke Premier League-klubber fulgte opp sin interesse med bud at de røde fikk ut fingeren. Både West Ham og Tottenham hadde forsøkt seg i januarvinduet i fjor, da Liverpool brukte sine gode forbindelser og forhold i portugisisk fotball, og sikret seg colombianeren. Han ble en ekstremt viktig spiller på vårsesongen i 2021/22, da Liverpool spilte hver eneste mulige kamp, og kjempet om fire troféer helt til siste kamp. Det endte med to troféer – og det var med 25-åringen som fast på laget.

Liverpools januarkjøp de siste 20 årene

År

Spiller

Kom fra

Sum

2004

Paul Jones

Southampton

Lån

2005

Mauricio Pellegrino

Valencia

Gratis

2005

Scott Carson

Leeds United

£750.000

2005

Fernando Morientes

Real Madrid

£6,3M

2006

Daniel Agger

Brøndby

£5,8M

2006

Jan Kromkamp

Villarreal

Byttehandel

2006

David Martin

MK Dons

Gratis

2006

Robbie Fowler

Manchester City

Gratis

2007

Alvaro Arbeloa

Deportivo La Coruna

£2,5M

2007

Javier Mascherano

West Ham

Lån - senere kjøp

2007

Astrit Ajdarevic

Falkenberg

£1M

2007

Emiliano Insua

Boca Juniors

Lån - senere kjøp

2007

Daniele Padelli

Sampdoria

Lån

2008

Martin Skrtel

Zenit St. Petersburg

£6,5M

2010

Maxi Rodriguez

Atletico Madrid

Gratis

2011

Luis Suarez

Ajax

£22,8M

2011

Andy Carroll

Newcastle

£35M

2012

Danny Ward

Wrexham

£100.000

2013

Daniel Sturridge

Chelsea

£12M

2013

Philippe Coutinho

Inter

£8,5M

2016

Marko Grujic

Røde Stjerne

£5,1M

2016

Steven Caulker

Queens Park Rangers

Lån

2018

Virgil van Dijk

Southampton

£75M

2020

Takumi Minamino

RB Salzburg

£7,25M

2021

Ozak Kabak

Schalke 04

Lån

2021

Ben Davies

Preston

£500.000

2022

Luis Diaz

FC Porto

£37M

2023

Cody Gakpo

PSV Eindhoven

£37+7M

Hva med 2023?

Det er ikke godt å si hva som gjør at treffprosenten har vært såpass høy som den har vært for Liverpool med sine januarsigneringer. Kan det være så enkelt som at en har fått med seg hvor hullene og manglene er i løpet av høstsesongen, ser behovet, og finner en spiller som kan fikse det?

I 2023 har de røde allerede sikret seg Gakpo for en overgangssum som kan stige til 44 millioner pund. Slik laget har sett ut denne sesongen, vil temaet overganger fortsette å prege agendaen.

Liverpool under dagens ledelse har vist at de ikke vil kjøpe spillere dersom det er en kortsiktig løsning som kommer i veien for den store planen – og så lenge den store planen er Jude Bellingham og vil koste opp mot dobbelte av det meste klubben noen gang tidligere har brukt på en spiller, så spørs det hvilke forventninger en skal ha.

Men historien viser i alle fall at det er fullt mulig for klubben å gjøre veldig gode kjøp i januarvinduet.