Forrige møte med Newcastle endte med utestengelse og bøter

Det gikk en kule varmt da lagene møttes på Anfield i august. Jürgen Klopp og Eddie Howe har sendt stikk seg i mellom siden, men før lørdagens kamp er det tilsynelatende god stemning.

Da Fabio Carvalho scoret mot Newcastle etter 97 minutter og ni sekunder, i august 2022, eksploderte det på banen, tribunen og sidelinjen. Mens Liverpools spillere og supportere kastet seg rundt hverandre i ellevill feiring, gikk det en kule varmt på Newcastle- og Liverpool-benken.

Erting og skjellsord

Dommer hadde lagt til fem minutter tilleggstid, men det meste av tiden forsvant til behandling av skader på Newcastle-spillerne og annen tilsynelatende drøying med tid, til Klopps enorme irritasjon. Men dommer Andre Marriner gjorde det han er instruert til, og la tilleggstid på tilleggstiden. Liverpool fikk en corner, etter noe klabb og babb i feltet plukket Carvalho nedfallsfrukten og dunket ballen i mål via tverrligger og i nettet fra kloss hold.

Mens resten av stadion, utenom borteseksjonen, feiret, røk Liverpool og Newcastle-benken i tottene på hverandre. En person som er en del av Newcastles støtteapparat virket å kaste en flaske mot Liverpools tekniske område. Liverpools benk ble anklaget for erting, og Newcastles Fabian Schär måtte fysisk holdes igjen.

På benken satt Darwin Nuñez – unnskyld, sto Darwin Nuñez, og han kunne like gjerne stått et par seterader bak med resten av supporterne som viste finger og V-tegn mot Newcastles benk. Uruguayaneren sendte noen engelske gloser mot motstanderen som man ikke trenger å være profesjonell leppeleser for å tolke. Hadde noen i svart og hvitt utfordret han til «you and me, outside» hadde han neppe vært vond å be.

Andreas Kornmayer, Liverpools fysiske trener, gjorde ertende gester mot den andre benken, men det var keepertrener John Achterberg som var “verst”, skal man tro det engelske fotballforbundet.

Straffen

Kranglingen ble etterforsket av FA. Etter en ukes tid ble Achterberg tiltalt for upassende oppførsel.

Også Newcastles trener Daniel Hodges ble tiltalt, også for brudd på FAs regel E3: «Man skal til enhver tid handle i spillets beste interesse og ikke handle på noen måte som er upassende eller bringer spillet i vanry, eller bruke noen, eller en kombinasjon av, voldelig oppførsel, alvorlig stygt spill, truende, hetsende eller fornærmende ord eller oppførsel.»

Resultatet ble at både Actherberg og Hodges ble funnet skyldig, og straffet med én kamps utestengelse samt bøter på henholdsvis 7000 pund til Achterberg og 6000 pund til Hodges. Ifølge FA, ble Hodges dømt for «upassende oppførsel» og Achterberg for «upassende oppførsel» samt «hetsende og/eller fornærmende gester».


Stikk og støtte mellom Klopp og Howe

Til tross for nesten-slåsskampen på sommerens siste dag, er det stort sett god stemning mellom lagene, til tross for at det har kommet noen stikk begge veier siden Newcastle ble kjøpt av det Saudi-Arabiske statlige investeringsfondet. Klopp har ikke vært redd for å gi uttrykk for at fotballen blir noe urettferdig da det er umulig for lag å kjempe mot statlig eide fotballklubber. Newcastles sportsdirektør Dan Ashworth sa i et intervju at «det finnes ikke noe tak for hva vi kan oppnå». Det var en kommentar Klopp bet merke i seg, og tok opp i en pressekonferanse i oktober.

– Jeg har hørt at noen i Newcastle har sagt «det finnes ikke grenser for denne klubben». Ja, han har rett. Han har helt rett. Det er ingen grenser for Newcastle. Gratulerer, men andre klubber har grenser, sa han sarkastisk.

På sin neste pressekonferanse forsvarte Howe klubben sin, og mener Klopp hadde misforstått Ashworths uttalelser.

– Det Dan mente var at det finnes ingen grenser for våre langtids-ambisjoner. Vi har store planer og ambisjoner, men virkeligheten vi jobber i har sine grenser på grunn av det jeg må forklare hver uke – Financial Fair Play, og vi fortsatt har et treningsfelt som pusses opp. Vi lever ikke det livet som diskuteres. Vi lever i en veldig annerledes virkelighet. Lønningene våre er under kontroll. Vi prøver å gjøre alt på en veldig stabil, kontrollert måte. Selv om vi har brukt penger på spillere så har det ikke vært noe mer enn andre Premier League-klubber, sa Howe.

– Alle må være forsiktige med sine kommentarer og meninger.

FORRIGE SEIER: Jürgen Klopp var strålende fornøyd etter Liverpools seier på St James' Park i april. Det er forrige gang Newcastle tapte på hjemmebane.

FORRIGE SEIER: Jürgen Klopp var strålende fornøyd etter Liverpools seier på St James' Park i april. Det er forrige gang Newcastle tapte på hjemmebane.

Dette er ikke den eneste gangen det har kommet kommentarer dem i mellom. I oktober ble Klopp straffet for et utbrudd mot assistentdommer Gary Berswick under kampen mot Manchester City. Howe var svært kritisk til managere som mistet besinnelsen, og mener at man må være en god rollemodell for barn som ser på.

– Jeg har ikke noe problemer med å feire, men jeg prøver å ikke bli sint eller miste kontrollen på negativ eller aggressiv måte.

Til tross for stikkene, er det også mye ros å hente. Howe vet godt hvordan det er for Klopp å jobbe med noe begrensende midler, slik Howe måtte gjøre i for eksempel Bournemouth.

På pressekonferansen før kveldens kamp, fikk Howe spørsmål om Klopps skuffende sesong og kritikken han har blitt møtt med etter kun én ligaseier i 2023.

– Slik er livet som manager. Folk har veldig korttidsminne. Det han har gjort er utrolig. Måten laget hans har prestert på jevnt over er uten sidestykke, så for meg er han en av de aller aller beste som har vært i Premier League.

Howe har også forståelse for at Klopp kan være noe gretten etter et tap.

– Alle lag går gjennom vanskelige øyeblikk og det er realiteten som manager. Dersom du er en god taper, så er du sannsynligvis i feil jobb.

Klopp har trukket litt av kritikken mot Newcastle siden Ashworth-utbruddet, og mener Howe skal ha fortjenesten for at de ligger på en fjerdeplass. Dette sa han på fredagens pressekonferanse:

– Eddie har gjort en fantastisk jobb. Vi har snakket før om de økonomiske mulighetene de har, men så langt er det ikke takket være pengene. De var i en vanskelig situasjon da Eddie kom. Så beholdt de plassen og så virket de som et helt nytt lag denne sesongen. De har forbedret spillerne som var der, som Almiron, Callum Wilson. De bygger et lag. Bruno Guiamares er en massiv spiller for dem. De har mange som har vært der lenge, og det sier mye om manageren.

Newcastle - Liverpool spilles kl. 18.30, og vises på V Sport PL og Viaplay.