I ferd med å vise seg som en ny Firmino

Cody Gakpo viser lovende takter i hjertet av Liverpools angrep.

Saken ble først publisert 3. februar etter FA-cupkampen mot Brighton og legges ut på nytt etter at Gakpo scoret og storspilte mot Everton.  

Det har vært lettere måter å komme inn som angrepsspiller for Liverpool enn det Cody Gakpo har opplevd i januar 2023. Da for eksempel Luis Diaz kom inn på samme tid i fjor, var det for et lag som styrte mot det helt store i alle fire turneringer. Diogo Jota kom på sin side inn i et lag som sesongen i forkant ble suverene seriemestere.

Gakpo kom på sin side inn i et rødt lag som aldri har levert en svakere første halvdel av en sesong under Jürgen Klopp, og som har famlet i blinde etter VM i Qatar. Det har også vist seg i posisjonene på banen Gakpo har spilt. Til venstre i 4-3-3 i sin debut mot Wolves, i spisspar med Mohamed Salah i skrekk-kampen mot Brighton, før han de siste tre kampene har spilt sentralt i angrepet i Klopps vante 4-3-3. Der var han tilbake mot Everton etter en svak kamp borte mot Wolves. 

Og det er der han har gitt grunn til å tro at det kan bli veldig gode prestasjoner i fremtiden. 23-åringen har nemlig vist at han kan bli erstattere til Roberto Firmino på lang sikt.

Lavt i banen

Spesielt mot Brighton i FA-cupen var det mange som mente at Gakpo leverte sin beste kamp i rødt så langt (før Merseyside-derbyet). Da lå han langt dypere i banen enn det han gjorde i sine første kamper for Liverpool - så dypt at det nærmest er identisk med det Roberto Firmino har gjort i en årrekke.

Andrew Beasley skriver i en artikkel for Liverpool Echo at Gakpo spilte nesten 80 prosent av sine kamper som venstrekant før han kom til Liverpool. Men kanskje er det som den falske nieren Klopp ønsker å utvikle storscoreren, all den tid Darwin Nunez, Luis Diaz og Diogo Jota er alternativer på venstrekanten.

«Roberto Firminos kontrakt utløper i sommer, og uansett om han blir værende hos de røde, vil han være 32 i oktober og nærme seg punktet der han er ferdig på sitt beste nivå. Det å erstatte en så viktig, og ikke minst unik spiller, er ikke lett», skriver Beasley.

Det er ikke bare i snittposisjonen på banen at Gakpo nå har begynt å minne om Firmino. Han er også god i gjenvinningsspillet. Der har de to levert ganske like tall i flere år.

Gakpo må bare finne tilbake til sitt kreative jeg. I PSV leverte han 44 målgivende pasninger og 2,88 nøkkelpasninger per 90 minutter, men i England har han så langt slitt med å gjenskape dette. Han har til gode å skape en eneste sjanse - nærmest kom han med en slags assist til Salah i debuten.

«En slags Bobby Firmino»

Etter den målløse kampen mot Chelsea på Anfield var Klopp åpen om at han ser på Gakpo som en mulig erstatter for Firmino.

– Han spilte i en slags Roberto Firmino-rolle, sa Klopp ifølge thisisanfield.com

Hjemmekampen mot Chelsea var en stor opptur i Liverpools presspill sammenliknet med hva de har levert tidligere denne sesongen. I statistikken som kalles «high turnovers», der du vinner ballen i motstanders tredjedel og får til en avslutning i påfølgende sekvens, har de røde i tidligere sesonger vært best i klassen.

Men fra 1,87 slike avslutninger i snitt per kamp forrige sesong, var tallet nede i 1,0 etter 18 kamper denne sesongen. Mot Chelsea kom imidlertid en stor opptur, skriver Echo. Da gjorde de røde tolv gjenvinninger i motstanders tredjedel, opp fra et snitt på 9,4 så langt i sesongen, og tre ganger førte det til avslutning, noe som er nest best denne sesongen.

Gakpo stod selv bak flere av disse gjenvinningene, og i et av tilfellene gikk han like greit for avslutningen selv.

Målene vil komme?

Da er det snart de viktige målpoengene som mangler, men her har 23-åringen med seg en så god CV fra både PSV og det nederlandske landslaget at det må være grunn til håp for fremtiden.

Ni mål og tolv målgivende pasninger var det han tok med seg fra bare 14 kamper i Eredivisie denne sesongen. I VM ble det tre mål på fem kamper for Virgil van Dijks Nederland.

– Det er lett å være nedfor og bare se på det negative når ikke resultatene er som vi ønsker, men det er viktig å ha fokus på det positive også. Jeg synes Cody var strålende mot Brighton. Han er selvsagt desperat etter å få sin første scoring, men selve prestasjonen var veldig bra, sier James Milner i et intervju med liverpoolfc.com.

I fotballhistorien er det mange eksempler på at ketchupeffekten er gjeldende for mange spisser. Vi ser ikke bort fra at det løsner snart også for Gakpo, og etter kampen mot Everton har vi jo all grunn til å håpe at det skal skje akkurat nå.