Dette er oppskriften for å slå Manchester City

Enkelt er det ikke å slå de lyseblå, men det er heller ikke umulig. Liverpool er et av lagene som har vist hvordan det skal gjøres.

Liverpool er ikke det eneste laget som har slakket litt av sammenliknet med hva som ble levert forrige sesong. Selv om de rødes fall har vært stort, og fangsten er 18 poeng mindre enn den var på samme tid forrige sesong, har også rivalen Manchester City vist seg som litt mer sårbare. 

Etter 27 kamper forrige sesong hadde City gått på seks poengtap, tre uavgjort og tre tap, og ledet serien med 66 poeng. I år har det kommet to seiere mindre på like mange kamper, mens det har blitt fire uavgjort og fire tap, og nå er de nummer to på tabellen. 

Pep Guardiolas mannskap viser nok en gang en stabilitet man bare må la seg imponere av. Samtidig har de denne sesongen vist litt flere svakhetstegn enn det vi så i fjor. Og Liverpool er et av lagene som har vist oppskriften for hvordan man kan greie å slå de lyseblå. 

En uventet seier på Anfield

Liverpool var kommet skjevt ut fra start da lagene skulle møtes på Anfield 16. oktober, mens det var motsatt for Manchester City. Mens de røde lå og plasket på nedre halvdel med bare ti poeng fra de åtte første kampene, hadde rivalene fra i fjor nesten tatt med seg full pott, med 23 poeng fra ni kamper, og de hadde scoret hele 33 mål i prosessen. 

Men det som fulgte på Anfield var det som fremdeles er en av sesongens beste kamper fra Jürgen Klopps lag. Vi trodde nok at den seieren skulle friskmelde laget og føre dem oppover på tabellen. Det har som kjent ikke skjedd, men prestasjonen og resultatet kan likevel gi håp om at det er mulig å få med seg både ett og tre poeng fra Etihad lørdag. 

Som vi har sett tidligere mot Manchester City valgte Klopp denne gangen å gå for en litt annen formasjon. Han gikk for en slags 4-4-2 med Harvey Elliott og Diogo Jota på hver sin side av Fabinho og Thiago på midtbanen, mens Mohamed Salah og Roberto Firmino var de to som spilte lengst fremme. 

Det førte til to ting som er viktig når man skal slå City. Nemlig å være kompakt med kort avstand mellom lagdelene for å nekte de lyseblå rom, og å være giftig på kontringer når sjansen byr seg. Salahs vinnermål kom på en kontring, og han fikk flere slike muligheter i sin rolle sentralt i banen. 

Liverpool var første laget som slo City i ligaen denne sesongen, og kan ha avslørt litt av oppskriften. Ytterligere tre tap har fulgt siden den oktoberdagen på Anfield, og i spesielt ett av tapene så vi at det er muligheter til å straffe Guardiolas lag. 

Brentford herjet på Etihad

City er et lag som er ekstremt vanskelige å slå, og på Etihad Stadium er det ekstra vrient. De har kun ett hjemmetap denne sesongen, og det kom mot Brentford i den siste kampen før VM i Qatar. Jürgen Klopp har ikke vunnet der i Premier League-sammenheng siden høsten 2015, da Martin Skrtel var blant målscorerne. 

Brentfords triumf kan være verdt å se i reprise når Klopp skal legge slagplanen for storkampen for lørdag, for laget til Thomas Frank tok ikke bare en sterk 2-1-seier. Den var fortjent, og de kunne ha scoret enda flere mål. City ble rystet og måtte gi tapt på overtid, men var heldige som ikke lå under tidligere. Bare se på hvordan xG-tallene var etter kampslutt: 

Oppskriften

The Athletic listet i kampanalysen opp ti punkter Brentford benyttet i oppskriften for å slå Manchester City, og der var det flere likhetstrekk til Liverpools seier på Anfield i oktober. 

1 - Solid defensivt
Der Klopp gikk for 4-4-2, gikk Frank for 5-3-2, men for begge to var det viktigste å holde formasjonen og å ligge kompakt i forsvar for å nekte City å spille seg gjennom midten. 

2 - Høyt press når man kan
City har for vane å «kvele» lag som bare ligger i forsvar hele kampen. Av og til må man presse høyt for å tvinge frem feil hos keeper eller forsvarsspillerne. Nøkkelen er bare å gjøre det på riktig tidspunkt.

3 - Steng slusene
City er så gode at de alltid vil komme til avslutninger, og da må man rett og slett bare ofre seg. En gjennomgangsmelodi når de har tapt kamper er at antall blokkerte skudd er mange. 

4 - Alle må jobbe
Om det er 4-4-2, 5-3-2 eller 4-3-3 det er snakk om, er det utrolig viktig at alle tar sin del i den defensive jobben. En av angrepsspillerne må for eksempel følge midtbanespiller Rodri tett, mens kantene må bli med ned når Citys backer angriper.

5 - Ta de taktiske frisparkene
City er mesterne på «tactical fouls», og Brentford viste at det kan nytte å gi dem en smak av egen medisin. Dersom man forsøker seg på høyt press og glipper, kan det være lurt å felle en mann så ikke City får et hav av rom å angripe i.

6 - Backene må med
Brentford spilte med vingbacker. Det kommer ikke Liverpool til å gjøre. Men flere ganger har vi sett viktigheten av at backene er med fremover når man angriper mot de lyseblå. Et av de beste målene vi har sett under Klopp kom etter fantastisk samarbeid mellom Trent og Robbo: 

7 - Modig midtbane
I 4-4-2 er det viktig at de to sentrale midtbanespillerne ikke blir for ivrig, men når man spiller med tre på midtbanen er det behov for at de er modige når man angriper. Jordan Hendersons løp fremover kan bli viktige for å skape krøll for hjemmelaget lørdag. 

8 - Midtspissen må holde på ballen
Enten det er Cody Gakpo eller Roberto Firmino, eller Ivan Toney som vi så med Brentford. Det er viktig å ha en spiss som er kapabel til å holde på ballen mens resten av laget kommer fremover. Heldigvis er Liverpools angrepsspillere dyktige her. 

9 - Utnytt dødballene
Liverpool fikk definitivt smake på Brentfords dødballkraft under møtet i London i januar, men de røde har jo en viss styrke på dødball selv. Ibrahima Konaté scoret mot City i fjorårets semifinale i FA-cupen, og mot så god motstand må man utnytte alle muligheter man før. 

10 - Kontringer
Ja, det er bare å se scoringen og sjansene til Mohamed Salah igjen for å skjønne viktigheten av å være solide på kontringer mot Manchester City. Guardiolas lag spiller med risiko, og det kommer til å bli rom å angripe i.

Manchester Citys poengtap denne sesongen

21. august: Newcastle - Man City 3-3
3. september: Aston Villa - Man City 1-1
16. oktober: Liverpool - Man City 1-0
12. november: Man City - Brentford 1-2
31. desember: Man City - Everton 1-1
14. januar: Man United - Man City 2-1
5. februar: Tottenham - Man City 1-0
18. februar: Nottingham Forest - Man City 1-1

Totalt: 19-4-4

To ekstra punkter

The Athletic og Brentford sine ti punkter er solid nok og bør legge et godt grunnlag for alle som har ambisjoner om å slå Manchester City. Men som vi vet er det veldig vanskelig, og ti punkter er neppe nok. Så her er to til vi mener bør med i oppskriften.

11 - Ha troen
I bortekampen mot Real Madrid så vi et Liverpool-lag som ikke så helt ut som de hadde troen på at det skulle gå. Utgangspunktet var selvsagt av det fryktelige slaget, men det var likevel ikke hyggelig å se et resignert rødt lag forsvinne ut av Champions League. Mot City må innstillingen fra start være at det er mulig å vinne. Også om City scorer først, slik de gjorde da de tapte mot byrival United tidligere i år. 

12 - Ha flaks
Kanskje det aller viktigste når man skal slå Pep Guardiolas Manchester City, er å ha hellet på sin side. De lyseblå blir sjelden utspilt, og de kommer alltid til de store sjansene. Så, i tillegg til å være perfekt defensivt og effektiv foran mål, så trenger man en solid dose flaks. Og det gjelder nok enten Erling Braut Haaland spiller eller ei, for i bakhånd har de som kjent mannen som nylig ble verdensmester med Argentina, Julian Alvarez. City stiller alltid sterkt, og når de taper er det stor sett en overraskelse. 

Manchester City - Liverpool spilles lørdag klokken 13.30.