Hvem skal redde sesongen?

For to år siden var det Alisson og Nat Phillips. Her er noen av de mulige redningsmennene vi må sette vår lit til i år.

For dere som har gitt opp håpet, så må vi bare gjenta det. Hvis 2020/21-sesongen er et bevis for noe, så er det at det meste er mulig når man er med i kampen om topp fire. Og at man aldri skal gi opp før det er over. 

Da det så som mørkest ut ti kamper før slutt fant Jürgen Klopp endelig oppskriften. Blant annet innebar den Nat Phillips som fast midtstopper. Da det gjenstod fem kamper fikk han Rhys Williams som partner, og Liverpool vant alle fem og klatret til tredjeplass fra «dødens posisjon». 

En av seierne kom dypt inne i overtiden, på bortebane mot West Bromwich. Målscorer: Alisson Becker. På hjørnespark. Mirakel, lykketreff, kall det hva du vil. Uansett var både den sesongen, og den neste, reddet i form av en plass i Champions League. 

Phillips og Alisson er her fremdeles, og sistnevnte har i høyeste grad vært en redningsmann hele denne sesongen, og vært lagets beste spiller. Vi kan ikke kreve scoringer i tillegg. Det vi kan håpe på er at noen andre griper muligheten og her er noen av de vi håper skal gjøre det. 

Luis Diaz

Den mest åpenbare kandidaten til å bli sesonginnspurtens store redningsmann heter selvfølgelig Luis Diaz. Det nærmer seg seks måneder siden han spilte sin forrige kamp for Liverpool, og da kan han få sitt comeback, trolig som innbytter, når de røde gjester titteljagende Manchester City på bortebane. 

Diaz viste i fjor at han har evnene til å gi laget et løft. Da han ble kjøpt i januar var det ikke veldig mye som tydet på at Liverpool skulle være nærmest uslåelige gjennom vårsesongen. Men resultatet ble altså to trofeer, tre finaler og noen minutter unna Premier League-trofeet. 

Colombianeren spilte godt i de tolv kampene han fikk før han måtte ut med skade mot Arsenal 9. oktober, det også en kamp der han leverte varene. Liverpool har tidvis savnet hans energi, vilje, skaperkraft og målteft, og håpet er at han kan vise det frem så fort som mulig. 

Men et halvt år er lenge, og det vil være for mye å kreve av 26-åringen at han skal fyre på alle sylindre fra første stund. La oss heller håpe at han bygger seg opp sakte, men sikkert, og slår på stortromma etter hvert som tiden går. Heldigvis har vi jo noen andre spennende spillere i frontrekka. 

Darwin Nunez

Blant dem, Darwin Nunez, en spiller vi fremdeles venter på at det virkelig skal løsne for.

Vi kunne selvsagt nevnt Mohamed Salah, men egypteren har tross alt levert scoringer i sitt normale, imponerende tempo, med 22 i tallet så langt i alle turneringer. Vi kunne også nevnt Cody Gakpo og Roberto Firmino, men de har også levert solid og omtrent som ventet. 

Nunez har vært et fyrverkeri av en spiller hele sesongen, men er den i angrepsrekken der det føles som det finnes mest uforløst potensial. 

FULLTREFFER: La oss håpe Darwin Nunez får mange av de i løpet av sesongslutten.

FULLTREFFER: La oss håpe Darwin Nunez får mange av de i løpet av sesongslutten.

Tall fra Understat viser at 23-åringen er den eneste som er tett på å matche Erling Braut Haaland når det kommer til forventede mål (xG) i forhold til antall minutter han er på banen. Nunez har i den kategorien et snitt på 0,83 per kamp, mens Haaland har 0,85 om vi ser bort fra straffespark. Arsenals Eddie Nketiah er den eneste som er i nærheten av å matche de to på den statistikken blant spillerne som har spilt 20 kamper eller mer. 

Kort oppsummert har Nunez vært bra i sin første sesong i rødt, men det er veldig åpenbart at han har mer inne. Kommer ketchupeffekten i løpet av de siste tolv kampene, vil trolig topp fire bli en lek. 

Trent Alexander-Arnold

En annen spiller vi vet det er mer å hente fra, er vår kjære høyreback Trent Alexander-Arnold. Tidvis har han blitt utsatt for en mengde kritikk for sitt forsvarsspill denne sesongen, mens de målgivende pasningene har uteblitt. Resultatet ble at han ikke kom med i den engelske landslagstroppen i mars. 

24-åringen kunne ha svart med å grave seg ned, men valgte i stedet å brette opp ermene. Som vi kunne lese onsdag takket høyrebacken nei til en uke med fri, for i stedet å møte opp på treningsfeltet med håp om å bli sterkere, raskere og bedre. 

Det som er sikkert med Trent er at han blir bedre i takt med at laget blir det. Dersom Klopp kan få skikk på taktikken og systemet, får vi se scouseren skinne, slik han gjorde blant annet mot Manchester United. 

Vi vet hva assistkongen har inne, og vi ser også av tallene (igjen fra Understat) at han har fått dårlig betalt for sine leveranser denne sesongen. Fattige to målgivende pasninger er ikke bare hans egen skyld. Tallene viser nemlig at han har servert innlegg og pasninger som «burde» ha resultert i opp mot åtte målgivende med normal uttelling. 

Svaret på problemene er neppe å begrense, flytte eller bytte ut Trent. Han må heller slippes løs. 

Arthur Melo

Virgil van Dijk, Andy Robertson, Fabinho, Jordan Henderson og så videre. Vi vet jo hvem som må levere dersom Liverpool skal prestere på sitt beste. 

Men det var få som trodde Divock Origi skulle være så sentral i Champions League-triumfen i 2019. Og ingen hadde vel knapt hørt om Nat Phillips før våren 2021. 

Av og til trengs det redningsmenn ingen så komme. Så hvem ville vel vært bedre enn Arthur Melo? 

Tidligere i karrieren har han vist sine kvaliteter, og nå har han fått noen måneder på å trene seg opp etter langtidsskaden. Den frekke tunnelen på Ben Doak kan jo også tyde på at touchen sitter som den skal: 

Kanskje er det brasilianeren vi sitter igjen med å hylle når sesongen er over om snaue to måneder. 

Tolv kamper gjenstår, og oppdraget er enkelt: topp fire. Så får vi se hvem som skyter oss dit.