Kan Liverpool gjøre som Ajax?

Det hører til sjeldenhetene, men Real Madrid har faktisk gått på noen stortap i Europa.

Liverpool har en enorm jobb foran seg i kveld, når de skal forsøke å snu 2-5-tapet mot Real Madrid fra Anfield for tre uker siden. Det kan kanskje minne om kampene mot Barcelona i 2019, men forskjellen denne gangen er at Liverpool ikke har Anfield i ryggen når de skal forsøke snuoperasjonen.

Vi leter etter håp, og man skal ikke mange årene tilbake for å finne et lag som klarte den enorme oppgaven Liverpool må gjøre onsdag kveld.

Ajax-bragd

I 2019 møtte Ajax Real Madrid, den europeiske stormakten på jakt etter sin fjerde Champions League-triumf på rad. Hvittrøyene ledet 2-1 etter første møte i Amsterdam, og lå godt an til avansement, spesielt gitt at bortemålsregelen fortsatt var gjeldende.

Men på Santiago Bernabéu gjennomførte Ajax en bragd av de sjeldne.

Ajax måtte vinne minst 2-0 eller mer for å gå videre, og etter bare 18 minutter hadde de tomålsledelsen. Det kom etter et tidlig mål av Hakim Ziyech, etter et Toni Kroos var uoppmerksom med ballen i beina, og David Neres – nok en gang etter at vertene sov på jobben. I andreomgang måtte hjemmelaget angripe, men i stedet kunne Ajax kontre. Dusan Tadic fintet seg forbi Nacho og skrudde ballen i mål. VAR brukte over tre minutter på å se om ballen hadde vært ute av spill i forkant av scoringen, men målet ble omsider godkjent.

Bortemålsregelen var som kjent fortsatt gjeldende, så Real Madrid trengte tre mål. Marco Asensio reduserte, men Ajax sine unggutter lekte seg. Lasse Schöne la på til 4-1, på direkte frispark fra en nesten umulig posisjon.

– Dette var tilnærmet perfeksjon, sa manager Erik Ten Hag etter kampen.

– Vi spilte Ajax-fotball. Vi spilte ut bakfra, Real Madrid hadde store problemer med det og vi viste at Ajax-måten vinner kampen, sa kaptein Matthijs de Light til Viasat, ifølge VG.

TRIUMFERTE: Ajax klarte det utrolige – de vant 4-1 på Santiago Bernabéu.

Gjestene hadde alle marginene på sin side. Real Madrid traff stolpen og tverrliggeren, fikk skader på Vinicius Junior og Lucas Vazquez, og på tribunen satt Sergio Ramos. Forsvarsveteranen hadde nemlig med vilje pådratt seg gult kort i første oppgjør, for å kunne sone suspensjonen på Santiago Bernabéu og dermed være klar til første kvartfinale. De undervurderte nederlenderne, som tok seg videre på spanjolenes bekostning.

For å gjøre vondt verre, selv om det på det punktet var helt betydningsløst: Nacho pådro seg to gule kort på ti sekunder, tre minutter på overtid, og ble utvist. Men oppgjøret var allerede avgjort.

Dersom Liverpool skulle kopiere Ajax-resultatet, vil de ta kampen til ekstraomganger.

Nesten for Chelsea

Et annet lag som nesten klarte å danke ut Real Madrid etter å ha tapt på hjemmebane, var Chelsea. Chelsea slo ut Real Madrid i Champions Leagues semifinaler i 2021, og gikk videre til finalen der de slo Manchester City.

Men året etter tok Real Madrid hevn.

Lagene møttes i kvartfinalene, og i første kamp vant Real Madrid 3-1 på Stamford Bridge. Bortemålsregelen var fjernet, så Chelsea måtte vinne minst 2-0 for å kunne ta kampen til ekstraomganger.

I Spania var det gjestene som var best. Mason Mount ga Chelsea ledelsen etter ett kvarter, og i andreomgang la Antonio Rüdiger på til 2-0. Femten minutter før fulltid scoret Timo Werner målet som fikk Chelsea-fansen til å drømme. Hadde de klart å snu det mot Los Blancos, i deres egen storstue?

Er det én ting man aldri kan gjøre, så er det å avskrive Real Madrid. Da det gjensto tolv spilleminutter, forlot Casemiro banen til fordel for Rodrygo. Innbytteren brukte drøye to minutter på å gi Madrid livbøyen som sikret ekstraomganger, og da kunne det nesten bare gå én vei. I ekstraomgangene scoret Karim Benzema det eneste målet, og sendte Real Madrid videre til semifinalen.

Real Madrids største tap

Real Madrid har gått på flere stortap i Europa. Ett av de største kom mot Liverpool på Anfield i 2009, der de tapte 4-0 i åttedelsfinalen.

Deres aller største tap i Europa kom i semifinalen mot AC Milan i 1988/89-sesongen. Lagene spilte 1-1 på Santiago Bernabéu og det var duket for ordentlig storkamp på San Siro. Milan-laget hadde store navn som Carlo Ancelotti, Ruud Gullit og Marco van Basten men de færreste hadde sett for seg det som skulle skje i Milano. Der vant hjemmelaget hele 5-0, og noterte fem forskjellige målscorere: Ancelotti, Rijkaard, Gullit, van Vesten og Donadoni.

Real Madrid tapte med samme sifre mot Kaiserslautern i UEFA-cupen i 1982. Det hører med til historien at Real fikk to røde kort i første omgang, og et tredje røde kort i andreomgang!

Felles for nesten alle stortapene til Real Madrid er, dessverre for Liverpools del, at de skjedde på bortebane. Madrids største tap på Santiago Bernabéu i Champions League er tapet mot Ajax, og et 3-0-tap for CSKA Moskva i gruppespillet i 2018.

Deres største tap på hjemmebane i La Liga kom mot Athletico Bilbao men det har ganske liten relevans til dagens Madrid lag. 6-0-tapet skjedde nemlig i 1931. De tapte 5-0 mot Barcelona, men det var i 1974, og 6-2 mot Barcelona i 2009.