Alt rundt Liverpool har vært preget av negativitet og bekymring, men sesongstarten har egentlig vært veldig god

Det er ingen tvil om at Liverpool-supportere har hatt mye å tenke på de siste månedene.

21. nov 2020 kl 13.37Arild Skjævelandaskjaeveland

Det har vært noen ekstreme uker for Liverpool FC, der det er lett å sitte igjen med en følelse av at alt går imot laget som forrige sesong ble suverene ligamestere.

Alisson Becker, kanskje verdens beste målvakt, har vært skadet. Fabinho, en av lagets aller viktigste spillere har vært ute. Skadeutsatte Joel Matip har allerede vært ute med to ulike problemer, kaptein Jordan Henderson er skadet igjen – og ligaens beste høyreback, Trent Alexander-Arnold, vil være ute i noen uker til. Det er bare tre måneder siden Thiago Alcantara var Champions League-sluttspillets kanskje aller beste spiller, da Bayern München gikk hele veien.

Da har vi ikke en gang nevnt verdens beste midtstopper, Virgil van Dijk, som kanskje mister hele sesongen. Og makkeren hans, Joe Gomez, som også vil være ute i lang, lang tid.

Problemet har hopet seg opp for Jürgen Klopp denne sesongen, og det gjør også at en sitter igjen med en negativitet og dårlig følelse. En ser på kalenderen, og teller hvor mange kamper det er igjen til overgangsmarkedet åpner. Om Klopp og Michael Edwards kommer til å gjøre noe når de neste 11 kampene er spilt er det ingen som vet, men akkurat dét er noe som får minst like oppmerksomhet som det som skjer ute på banen.

Mangelen på trygghet

Jeg skal selv innrømme at jeg har vært, og er, veldig bekymret. Etter innspillingen av The Kopite Podcasten denne uken satt jeg igjen og måtte tenke tilbake om noe av det jeg hadde sagt egentlig hadde vært positivt. Det er bare noen måneder siden Liverpool vant Premier League, og det er på ingen måte slik at laget er hektet av på noen som helst måte i noe som helst.

Det er kanskje frykten for at ting skal gå tilbake til hvordan det var i 2017, og årene før. Årene med et usikkert og skjørt forsvar, der en satt med en følelse av at baklengsmålene kunne komme fra hvor som helst, når som helst.

Tiden før en fikk inn van Dijk, og senere Alisson Becker, og en trygghet vi kanskje ikke hadde hatt mens vi så fotballkamper siden Rafael Benítez låste igjen for motstanderen. Det har vært mulig å se Liverpool-kamper med hvilepuls, og resultatene har vært fantastiske.

Denne sesongen er ulik alt vi har sett tidligere. Klopp har funnet en frase han har forelsket seg i når han snakker om 2020/21-sesongen. Han sier at oktober er som desember, november er som desember, og at desember fortsatt er desember. Kampene kommer ekstremt tett, og ingen av forbundene har gitt slipp på noe. Det skal spilles like mange kamper som tidligere, men på mye kortere tid.

Ser en på resultatene, er det ikke så verst

Men dersom en legger fra seg bekymringene en liten stund, og ser på det Liverpool faktisk har, og hvilken situasjon laget har kommet seg i, så er det ikke så mørkt.

Nei, en vil ikke ha Virgil van Dijk og Joe Gomez i midtforsvaret, men Liverpool ligger før den niende ligarunden på tredjeplass i Premier League. Det er ett (!) poeng opp til ledende Leicester, som kommer til Anfield på søndag. En stadion der Liverpool ikke har tapt på 63 kamper.

Da er laget ferdig med bortekamper mot Chelsea (seier 2-0), Everton (uavgjort 2-2) og Manchester City (uavgjort 1-1). Uforutsigbare Leeds United er slått 4-3 på Anfield, Arsenal ble sendt hjem med 3-1, og både Sheffield United (2-1) og West Ham (2-1) har blitt slått. Den eneste stygge blemmen er da et veldig sterkt Liverpool-lag tapte utrolige 7-2 i bortekampen mot Aston Villa, da absolutt alt gikk galt. I den kampen var Alisson skadet, Sadio Mané og Thiago ute med Covid-19, og kapteinen satt på benken på vei tilbake fra skade. Aston Villa har hatt en strålende start på sesongen, og slo Arsenal 3-0 på bortebane før landslagspausen.

Liverpools kampprogram i Premier League har rett og slett vært beintøft. De røde har fått med seg fire poeng fra det som på forhånd var sett på som store tittelutfordrere, i Manchester City og et hardtsatsende Chelsea, og de røde var uheldige som ikke fikk med seg alle poengene mot et Everton i bedre form og med høyere optimisme enn på mange år.

I Champions League har Jürgen gutter spilt tre kamper, vunnet alle tre, og er i rute til å kvalifisere seg fra gruppen tidligere enn noen gang tidligere. De to tøffeste bortekampene er allerede unnagjort.

Flere grunner til optimisme

Denne kommentaren kan selvsagt se idiotisk ut om et par uker, om Liverpools utrolige hjemmestatistikk skulle ryke med tap mot ligaleder Leicester City søndag kveld, om Brighton endelig skulle ha marginene på sin side, om Wolverhampton fortsetter å oppføre seg som et topp seks-lag.

Men selv om et midtforsvar med Fabinho, Joel Matip, Rhys Williams, Nat Phillips, kanskje Billy Koumetio, Jordan Henderson eller James Milner neppe vil bli like trygt, og gi den samme hvilepulsen for oss TV-seere som Virgil og Gomez, så er det så mye kvalitet i dette laget ellers, at mye tyder på at de blir med å regne med uansett.

Diogo Jota har fått en fantastisk start i Liverpool, og det høres ut som Thiago snart er klar for å slippes løs etter sin kneskade. Dersom han leverer på samme nivå som han har gjort i sine 135 minutter så langt i helrødt, så har vi mye moro i vente. Vi har snart et halvt lag som har antistoffer for Covid-19, med Mohamed Salah, Mané, Naby Keita, Thiago, og uprøvde Kostas Tsimikas – som nok vil få flere sjanser etterhvert på høsten, etter alle minuttene Andy Robertson har spilt så langt.

Med alle skadene og problemene kan vi nok ikke regne med at spillet vil bli akkurat som før, og slik en hadde tenkt da en startet sesongen som regjerende ligamester for litt over to måneder siden – men Klopp har vist at han vet hvordan han skal legge om og få resultater tidligere, og denne sesongen er laget absolutt i posisjon til å kjempe om de gjeve pokalene, selv uten sine to beste midtstoppere.

Liverpool - Leicester City spilles søndag kl. 20.15, og sendes på TV 2 Sport Premium og Sumo.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]