Naby Keita har ikke levd opp til de enorme forventningene og nå nærmer det seg kontraktforhandlinger

Naby Keita fikk sosiale medier til å koke ved å bli utelatt fra troppen på Craven Cottage på grunn av nok et «fitness issue».

Den britiske journalisten David Lynchhar jobbet med Liverpool i en årrekke, og har vist at han er en av journalistene med gode kilder og bra kredibilitet på dekningen av klubben i våre hjerter. Derfor er vi stolt over at han nå skal skrive spalten «På innsiden med David Lynch» for oss. 

Det føltes fortellende at Naby Keitas seneste tilbakeslag ikke en gang ble nevnt av Jurgen Klopp søndag ettermiddag.

Tyskeren avslørte den deprimerende prognosen for Kostas Tsimikas og Diogo Jota da han snakket med Sky Sports før kampen på Craven Cottage kom i gang. Han var også kjapp til å avklare situasjonen rundt Joel Matips bytte ved pause etter at han hadde sett kampen ebbe ut til et 1-1-resultat.

Men Keitas navn ble ikke nevnt hverken før eller etter kampen, selv om guineaneren ikke var en del av troppen etter at han endelig var tilbake etter et langt skadeavbrekk denne uken.

Enorme forventninger

Det er få spillere som har blitt møtt med høyere forventninger på Anfield, mye takket være den 12 måneder lange ventetiden som var et resultat av den uvanlige avtalen som ble gjort mellom Liverpool og RB Leipzig for midtbanespilleren. Men de enorme forventingene som ble bygget opp det året har i stor grad blitt erstattet med skuffelse i de to-og-en-halv sesongene som fulgte.

Liverpool vant både Champions League og Premier League etter Keitas etterlengtede ankomst på Merseyside sommeren 2018. Likevel spilte han bare i 70 av de 131 kampene på veien til de to trofeene, og startet i bare 44 av dem – en mildt sagt ubetydelig innflytelse.

Sammenligninger med Ox

En uheldig skadehistorikk har selvfølgelig noe av skylden; guineaneren har ikke klart å være i form til å spille en lengre rekke kamper i løpet av sin tid i England. Og det er derfor sammenligninger med Alex Oxlade-Chamberlain – en annen angrepssulten midtbanespiller med skadeproblemer – trekkes av de som føler at Keita blir urettferdig kritisert. Men hvis du skulle bli spurt om å nevne spillernes beste øyeblikk i en Liverpool-trøye er det nok ganske mye enklere å komme på noe som involverer engelskmannen.

Keita har scoret bare syv mål på to og et halvt år på Anfield, og har uten tvil færre ikoniske øyeblikk og opptredener i verdensklasse.

Målene mot Manchester City, den glimrende dobbelen mot Genk, å score åtte mål i alle turneringer – kun Mohamed Salah, Sadio Mané og Roberto Firmino hadde bedre tall – i en sesong hvor de røde endelig kunne sette en stopper for den 30 år lange ventetiden på Premier League-tittelen – det ville vært Oxlade-Chamberlains ettermæle hvis han skulle forlate klubben nå.

Keita har scoret bare syv mål på to og et halvt år på Anfield, og har uten tvil færre ikoniske øyeblikk og opptredener i verdensklasse.

Blir det kontraktsforlengelse?

For å ta 25-åringen i forsvar, er han kanskje til en viss grad et offer for en taktisk endring hvor det meste av det kreative ansvaret ble delegert til backene i løpet av det året han ventet på overgangen. Men likevel, det er vel lov å føle at vi kan forvente mye mer fra en spiller som ankom til en sånn fanfare?

Det så ut som det var enighet om det på sosiale medier i etterkant av laguttaket som bekreftet Keitas fravær søndag ettermiddag. Noen supportere gikk til og med så langt at de foreslo at midtbanespilleren burde bli solgt umiddelbart, en slik type følelsesmessig reaksjon man kan være trygg på at en klartenkt Klopp vil unngå.

Likevel, faktum er at når sommeren kommer er det bare to år til Keitas kontrakt går ut – og det er på det punktet avgjørelser rundt kontraktforlengelser vanligvis tas. Og selv om Klopp fortsatt håper på å få det beste ut av en spiller han lenge beundret før han til slutt signerte, er det vanskelig å forestille seg at hans overordnede er overivrige på å forhandle frem nye vilkår.