Klopp må revurdere grepet som har ført til åpne sluser på midtbanen

Målene renner inn begge veier, og Jürgen Klopp må bruke landslagspausen til å finne ut om det er på tide å revurdere grepet som ble gjort i sommer.

Det er ikke mange ganger Jürgen Klopp har ønsket en landslagspause velkommen i sin tid som Liverpool-manager, men denne gangen kan det være at han gjør det. Faren for skader og å miste momentum at landskampene sjelden kommer beleilig. Men etter et tap mot West Ham som sørger for at spørsmålene rundt laget blir flere og flere, vil nok tyskeren være glad for at han nå får tid til å tenke.

Det kan nesten virke for dumt å antyde at det er veldig mye som er galt for et Liverpool-lag som tapte for første gang på 25 kamper - den delt lengste ubeseirede rekken i klubbens historie. 

Samtidig kan man med rette si at vi har sett dette resultatet komme en stund. Klopps lag har flere ganger vist tegn til at det kanskje ikke blir snakk om en tittelkamp denne sesongen.

Skulle erstattet Wijnaldum

Kaoset i kampene mot AC Milan, Brentford og Brighton førte ikke til tap, men det virket uunngåelig at de røde til slutt ville gå på en smell i kamper med så små marginer. Til slutt skjedde det mot West Ham, som så langt er laget som har vært flinkest til å utnytte de åpenbare svakhetene hos Liverpool.

En av svakhetene er den manglende evnen til å forsvare seg i luftrommet, slik vi så på det første og tredje målet på London Stadium. Vi har sett advarslene komme mens Virgil van Dijk stadig har jaktet toppformen etter skaden, og Trent Alexander-Arnold og Andy Robertson blir jo ikke noe høyere.

Det er den manglende kontrollen på midtbanen som har ført til at ballen har kommet inn i boksen, og det er problemet som gir størst grunn til bekymring.

17 kamper inn i sesongen kan vi derfor slå fast at klubben gjorde feil i å la Georginio Wijnaldum dra i sommer uten å hente en direkte erstatter. 

Klubben var riktignok uheldig med Harvey Elliotts alvorlige skadet, men den smellen har ikke gjort noe med Klopps nye midtbanegrep som ble gjort i sommer.

Må revurdere grepet

Etter å ha mistet sin hollender valgte Klopp å bruke sommeren til å sette sammen en ny plan for sin midtbane. Den er nå mer åpen og offensiv, og kan minne mer om noe Pep Guardiola ville funnet på.

Planen har ikke endret seg etter skaden til Elliott. Naby Keita, Curtis Jones og Alex Oxlade-Chamberlain har delt på ansvaret samtidig som alle har hatt skadeproblemer.

Klopps grep har gitt resultater i form av en haug av scoringer riktig vei, men uten noe som helst kontroll på midtbanen har det blitt mange mål også andre veier. I slike kamper med mange mål er det ofte tilfeldigheter som avgjør. 

Etter at laget nå måtte gi tapt i en slik målfest for første gang denne sesongen, kan man begynne å lure på om Klopp nå angrer på sitt grep, og heller vil vurdere å stramme opp midtbanen slik han gjorde sommeren 2018. Da ofret han ideen om å spille seg frem gjennom midten, for heller å utnytte kvaliteten til sidebackene. Og de fire trofeene som fulgte er bevis nok på at det fungerte.

Nå kan det virke som Klopp vil ha både i pose og sekk, når Liverpool åpner seg mer opp på bekostning av det solide fundamentet som trengs.

Heldigvis er det langt fra krise. De røde ligger godt an i både Premier League og Champions League, og sesongstarten tilsier at de har mer å gå på.

For manageren handler landslagspausen nå om å finne ut om den nye tilnærmingen kan gi en trygg vei til suksess, eller om det må bli en tur tilbake til tegnebrettet.