Fortsatt slurv, fortsatt variable prestasjoner, fortsatt ikke dominans – men alt vi krever er tre poeng

Endelig tok Liverpool ledelsen i en Premier League-kamp igjen, endelig skjedde det i første omgang igjen, endelig var det litt marginer på Liverpools side igjen – og det handlet i grunn bare om en ting: Å VINNE IGJEN!

Om det var «dirty three points», som Klopp sa, eller «ugly three points», som Andy Robertson omtalte det som, er ikke så viktig. Men at det var tre ekstremt viktig og etterlengtede poeng, det er det lite tvil om.

Endelig tok Liverpool ledelsen i en Premier League-kamp igjen, endelig skjedde det i første omgang igjen, endelig var det litt marginer på Liverpools side igjen – og det handlet i grunn bare om en ting: Å VINNE IGJEN!

Det var fortsatt slurv, det var fortsatt svært variable prestasjoner, det var fortsatt en kamp Liverpool ikke klarte å kontrollere slik de ønsket, der man var heldig som ikke fikk straffe imot, der man ga bort ballen for mye og i for farlige posisjoner, og der man er litt for mye på etterskudd.

Men det er også tendenser til glitrende spill, man ser flere og flere øyeblikk av kvalitetene som vi vet er i laget. Dette var også kamp nummer tre med Ozan Kabak og Nat Phillips som stopperpar der nullen holdes. Man kan ikke kreve mer enn det – ikke nå.

Og denne gangen hadde Liverpool marginene på sin side, det har vi heller ikke vært for vant til i det siste.

Vilje til å avslutte

Denne gangen møtte Liverpool et Wolverhampton-lag som manglet akkurat det samme som Liverpool har gjort den siste tiden, spillere som setter sjansene sine.

Ironisk nok var det en fra den gamle ulveflokken som ga Liverpool tre livsnødvendige poeng i kampen om topp fire, nemlig deres «gamle eiendom» Diogo Jota.

Og det er ikke bare Wolves som har savnet ham, det har også Liverpool gjort de siste tre månedene.

Av alle skader Liverpool har fått denne sesongen, virker Jotas som en av de mest unødvendige. Den som kunne vært unngått. Den kom i en helt meningsløs kamp, i ordets rette betydning på alle måter. Å bruke Jota i kampen mot Midtjylland har kostet Liverpool meget dyrt denne sesongen, selv om det til tider har havnet i skyggen av skadene på midtstopperne.

Han tok Liverpool med storm før skaden, og viste at han var akkurat den ekstra brikken Liverpools angrep trengte, for at de tre på topp skulle føle at noen pustet dem i nakken på trening og i kamp igjen. Til tider har han også vist at han i form kan være et bedre alternativ til for eksempel Roberto Firmino, og at han kan gi alle tre nødvendig hvile.

Etter at han returnerte fra skade har han også vist en sult etter å få skudd på mål. Hans direkte spillestil, og ikke minst hans vilje til å avslutte er noe Liverpool har hatt en skrekkelig mangel på etter nyttår.

Men kanskje aller mest gledelig de tre på topp ser mer ut som en gjeng igjen nå som Jota er tilbake. Forståelsen mellom Sadio Mané, Mohamed Salah og Diogo Jota, ser akkurat nå bedre ut enn trioen Mané, Salah, Firmino. Jota har vært det manglende glideren i trioen på topp, det går mer unna med han på banen. 

0–1: Diogo Jota scoret det avgjørende målet mot sine gamle lagkamerater i Wolves.

0–1: Diogo Jota scoret det avgjørende målet mot sine gamle lagkamerater i Wolves.

Offensivt er det langt bedre tendenser. Som på det ene målet mot Leipzig, kombinerte alle de tre på topp for å skape scoringen også mot Wolves i et nydelig angrep.

Fremgang er det vi kunne håpe på, og det er det vi fikk. Rytme, flyt selvtillit tar tid å bygge opp, men de første stegene mot det ser ut til å ha blitt tatt denne uka.  

Scorer oftere enn han «skulle»

Dette var Jotas første mål etter skadecombacket men statistikken viser godt hva han bidrar med. Mot Fulham hadde han to skudd, to på mål, mot Leipzig tre skudd, to på mål, og mot Wolves to skudd og begge på mål. Som Salah, scorer han oftere enn expected goals mener han burde.

Jota, Salah, Mané og Firmino sammelignet på kampene de har spilt i Premier League og Champions League denne sesongen.

Jota, Salah, Mané og Firmino sammelignet på kampene de har spilt i Premier League og Champions League denne sesongen.

Og Liverpool skapte mer kaos inne i 16-meteren enn de ofte har gjort etter nyttår, men fortsatt sliter man med å omsette de største sjansene. Slik som da Liverpool spilte seg til en kjempesjanse i rett linje midt på banen i det 13. minutt.

Kabak spilte til Thiago, Thiago kom med en nydelig stikker gjennom til Wijnaldum og Wijnaldum spilte fri Mané i bakrommet. Dessverre avsluttet ikke Mané med en gang, men forsøkte å runde keeper, og ville lett fått straffe om han falt, men det gjorde han ikke. Men her gikk det raskt, akkurat som på målet.  

Når Liverpools sesong skal oppsummeres vil utvilsomt det meste av dårlige resultater forklares med bakgrunn i alle skadene på ett eller annet nivå og hvordan det har forplantet seg gjennom laget.

De to siste kampene mot RB Leipzig og Wolves har også definitivt vist hvor mye det har å si å ha folk i sine rette posisjoner.

Fabinhos inntreden på midtbanen virker nå i etterklokskapens lys som et grep man skulle tatt lenge før, selv om han også er den beste stopperen vi har tilgjengelig.

Fabinhos inntreden på midtbanen virker nå i etterklokskapens lys som et grep man skulle tatt lenge før, selv om han også er den beste stopperen vi har tilgjengelig.

Det mener jeg fortsatt han er, men kvalitetene som skjold på midtbanen er enda viktigere for laget - det har vi sett og lært denne uka. At Klopp fikk nok alternativer til å ta det grepet har gjort underverker for laget.

Dessverre var ikke Thiago på samme nivå i denne kampen, som han var mot tyskerne på mandag da han fikk bedre tid med ballen.

ULV I RØDE KLÆR: Diogo Jota har vært savnet av gamle lagkamerater i Wolves hele sesongen, og blant Liverpool-spillerne i sitt skadefraværet.

ULV I RØDE KLÆR: Diogo Jota har vært savnet av gamle lagkamerater i Wolves hele sesongen, og blant Liverpool-spillerne i sitt skadefraværet.

Marginene hadde Liverpool også med seg på andre måter denne runden. Denne helgen gikk rett og slett de fleste resultatene Liverpool vei i kampen om fjerdeplassen i Premier League.

Tottenham tapte, West Ham tapte, Everton tapte, Aston Villa spilte uavgjort og det samme gjorde Chelsea. Dermed tar Liverpool en etterlengtet ferie med fem poeng opp til Chelsea, som er på fjerdeplassen akkurat nå, og en ny optimisme og en etterlengtet positiv følelse for både spillere og støtteapparat. Pausen som nå kommer vil også være etterlengtet for både å finpusse formen, men aller viktigst å få tilbake litt overskudd etter et tøft kampprogram veldig lenge. 

Avhengig av andre

Selv om Liverpool ikke gnistret, gir denne helga et nytt håp om at dette skal bli en spennende vår likevel.

Og når vi sitter i vår egen boble så er det lett å glemme at også lagene rundt oss har sine problemer. Dessverre er det også sånn at Liverpool er avhengig av andre lags prestasjoner for å skulle kapre en fjerdeplass i serien.

Mye skal klaffe for om Liverpool skal kvalifisere seg til Champions League gjennom seriespillet, men flere av utfordrerne har på papiret en tøffere jobb enn Liverpool de neste to månedene.

Chelsea

Thomas Tuchel har hatt en veldig bra start på karrieren i Chelsea. Etter at han tok over for Frank Lampard 26. januar har pilene pekt oppover for London-klubben, som ikke har tapt i Premier League under hans ledelse. Etter at han startet med 0-0 mot Wolves har det blitt 10 kamper uten tap i serien, og noen sterke seiere blant annet mot Liverpool.

Men Chelsea har også vist at de kan avgi poeng, slik de gjorde mot Leeds i helga, som de gjorde mot Man Utd og Southampton.

Og Chelsea har en tøff innspurt på sesongen der de skal møte både Man City, Arsenal, Leicester og til slutt Aston Villa de fire siste rundene.

Tre av uavgjort-kampene er for øvrig på de fem siste kampene.

West Ham

West Ham har på sin side to tap de fem siste kampene. West Ham har en kamp mindre spilt enn Chelsea og Liverpool, og har mulighet til å komme likt med Chelsea på poeng neste helg når de møter Arsenal hjemme. Taper de den kampen, er Liverpool bare to poeng bak på like mange spilte kamper.

Everton

Everton er naturligvis ubehagelig nær Liverpool i ligaen for første gang på mange år. De står på like mange poeng nå, og med en kamp mindre spilt. Men som West Ham har også de to tap på de fem siste kampene, og det i de to siste. De har fortsatt en hengekamp mot Aston Villa som ikke er satt opp, og skal møte både Tottenham, Arsenal, Aston Villa og West Ham fram mot sesongavslutningen, før de setter punktum for sesongen borte mot Manchester City.

Tottenham

Er nå ett poeng bak Liverpool på like mange spilte kamper. De har kamper mot både Man Utd, Everton, Aston Villa og Leicester mot slutten, om man bare tar med de antatt hardeste kampene.

Man Utd og Leicester

Manchester United og Leicester ser ut til å ha kapret gode posisjoner i topp fire-kampen, og mye skal gå galt om de skulle falle ut av den. Men spesielt Leicester har et kampprogram som kan by på problemer.

De kommer tilbake fra landslagspause til en kamp mot Man City, som vil ha interesse av å sikre tittelen så tidlig som mulig, og da blir en slik kamp viktig også for dem. Følger opp med kamper mot West Ham, og spiller mot Man Utd, Chelsea og Tottenham de siste rundene. Slett ikke noen transportetappe

Liverpool

Man kan argumentere for at Liverpool har den enkleste avslutningen på sesongen, om man ser bort ifra at Liverpool har slitt mot alle type motstandere etter jul. Men det er noen fallgruver også her.

Arsenal har tatt seg kraftig opp, og er første motstander på Emirates etter landslagspausen, Aston Villa er så gjester på Anfield. Og Liverpool skal også møte Man Utd på Old Trafford i starten av mai. Men om Liverpool klarer å utnytte den kommende pausen godt, ligger ting godt til rette for å hente inn mye på de ni gjenværende kampene.

Om Liverpool selv gjør jobben, og om andre taper nok vil tiden vise. Denne kampen er definitivt ikke over ennå, og et gnist av håp er nå tent igjen.