Kampanalyse Liverpool vs Leipzig 2–0:«Thiago gjør mange kamuflerte og kompliserte valg, og det er fortsatt litt uvant for de nye lagkameratene»

Klopp traff godt med kampplanen, og nektet Leipzigs midtbanespillere mye tid på ball.

Andreas Alrek, jobber som fotballtrener og analytiker. Han er trener for Groruds u19-lag, og jobber også med motstanderanalyse for A-laget til Grorud i Obos-ligaen, samt som analytiker for Norges G15-landslag. Alrek skriver nå også kampanalyser for oss på favorittlaget Liverpool.


Liverpool kom til denne kampen med en 2–0-ledelse, men skulle møte et lag i toppform, som er på andreplass i Tyskland. Det er mange som har satt spørsmålstegn rundt Klopp og taktikken hans i det siste, og samtidige skulle han møte en taktikker som endrer formasjon og tilnærming ganske ofte.

Men her traff Klopp og hans team godt på kampplanen med å nekte Leipzigs midtbanespillere mye tid på ball, og samtidig jobbe tett i forsvar.

Fabinho opp på midtbanen viste seg å være viktigere enn mange hadde trodd, samtidig spilte samtlige opp mot sitt beste.

Liverpool stilte med to stoppere i sine naturlige posisjoner. Valgene i prioritering av rom, posisjonering i egen boks og offensiv markering av spissene var meget bra i denne kampen.

Dette var en god gjennomføring av Liverpool, og det var nok en etterlengtet sterk seier for både spillerne og trenerne.


Fabinho stopper mange mulige angrep imot

Fabinho var en viktig faktor for at Liverpool så bra ut defensivt. Man ser ofte at Fabinho bryter pasninger, stopper kontring med takling og ofte er på rett plass til rett tid.

Dette er sjeldent tilfeldig, og det er det som gjør han så god i ankerrollen på midten.

Fabinho tenker forsvar når Liverpool er i angrep, og er ofte et steg foran. Når Liverpool taper ball, har han ofte sett hva som kommer til å skje og har plassert seg for å vinne ballen tilbake før den er tapt. Her har Fabinho (1) tatt ut spissen til Leipzig før Liverpool har tapt ballen, så når Liverpool taper ballen om ett sekund så vinner han den tilbake igjen og spiller en enkel pasning til lagkamerat. Slik kan Liverpool starte et nytt angrep.

Fabinho tenker forsvar når Liverpool er i angrep, og er ofte et steg foran.

Her har vi en lang ball, som RB Leipzig ofte prøvde på. De forsøkte å slå ballen over de to første pressleddene til Liverpool, slik at de kunne angripe med overtall eller like mange mot forsvaret.

Her presser Liverpool frem en presset langball og Fabinho (1) ligger foran midtstopperne og stopper forsøket til Leipzig på å nå Forsberg i mellomrommet.

Det er ikke tilfeldig at Fabinho ofte bryter disse lengre pasningene heller, han er veldig god på å lese hvor ballen kan komme. Fordi Liverpool ofte presser ballfører og stenger muligheten deres til å nå visse steder av banen, så kan Fabinho lese hvor ballen mest sannsynlig kan havne. Dette er til god hjelp for  stopperne til Liverpool, siden de da kan holde seg i forsvarsleddet istedet for å støte ut og åpne rom bak seg.


Liverpool var nøye og gode i lavt og høyt press

Dette bilde ligner på noe jeg tok opp i forrige analyse. Da Thiago (1) støtet frem den gangen, var Salah (2) mye bredere og høyere, slik at motstanderen spilte inn bak midtbaneleddet vårt og kunne skape en sjanse.

Jeg skrev også noe om at det kan være farlig å stå i et halvhøyt press uten press på balllfører, for hvis motstanderen da spiller seg forbi presset er det større sjanse for å skape en stor sjanse. Dette er lettere å gjøre mot halv høyt press enn lavt press.

I denne kampen fungerte det mye bedre, og det var gjort små justeringer som gjorde det mye vanskeligere for motstanderen å spille av presset. Her støter Thiago (1) frem og stenger muligheten til å spille inn bak han, i tillegg står Salah (2) mye smalere, slik at han hjelper til med å stenge pasning til vingback og inn bak Thiago. Dette gjør at motstanderen må være veldig gode og presise hvis de skal klare å få ballen kontrollert bak Liverpools midtbane. Leipzig endte ofte med å prøve en høy ball på møtende spiss eller på en vingback som havnet under press - eller så vant Liverpool ballen i en duell.

Senere i kampen gikk ikke Fabinho (3) så høyt, fordi det er enklere å spille av en så flat midtbane og forsvaret har da ikke noe «beskyttelse» hvis ballen går forbi midtbanen. Fabinho (3) gikk derfor lavere og kontrollerte rommet bak indreløperne sine.

Noe Klopp åpenbart hadde som kampplan, var at Sabitzer og Kampl på midtbanen til Leipzig skulle stenges av så ofte som mulig. Det gjorde at det var midtstopperne til Leipzig som måtte styre spillet, og dermed ble det lettere for Liverpool å forsvare seg.

Når Liverpool låste av sentralt så bra som de ofte gjorde, spesielt i første omgang, er det vanlig for lag som bruker vingbacker å slå ut bredt for å skape rom bak midtbanen til Liverpool eller bak backen som ofte er på etterskudd – fordi vingbacken ligger så langt unna.

Her syntes jeg Liverpool var veldig gode. Trent og Robertson var gode på å lese når de lange ballene mot vingbackene kom, og var tidlig oppe i press. Resten av laget kom også bra etter. Her er Salah (1) raskt borte og hjelper Trent og Fabinho (1) med å stenge av pasning inn i banen, samtidig sikrer de en-mot-en-duellen, så stopperne kan holde seg sentralt i banen.

Liverpool måtte forsvare seg lavt i perioder av kampen. Dette gjorde de veldig bra. Her ser vi fire spillere som forsvarer ute bredt og skal hindre et mulig innlegg.

Når vi har mange nok ute og forsvarer bredt, så kan midtstopperne holde seg inne og forsvare boks. Dette er spesielt viktig med den duoen vi stilte med på stopperplass, da de har ganske dårlig tempo og en-mot-en-ferdigheter begge to.


Thiago med en bedre kamp

Det man får med Thiago høyere i banen, er at han oftere kan bruke sine ferdigheter til å sette opp angrepspillerne i gode situasjoner.

Her er det ubalanse i Leipzig-laget og i slike situasjoner har vi ofte sett at vi bommer på pasninger, spiller pasning bak spiller og bremser fremdriften i angrepet.

Men her slår Thiago (1) en pasning med tempo foran Salah (2), slik a han kan holde fremdriften oppe i kontringen og utfordre en-mot-en.

Her forventer de aller fleste ett innlegg, og det kan hende det hadde vært det beste valget, men da måtte innlegget vært meget presist.

Her slår Thiago (1) en kamuflert pasning til Salah (2), som virket litt overasket og bommet på medtaket. Her kunne man muligens fått Liverpools toppscorer på en god skuddmulighet fra 16 meter.

Vi ser fortsatt at Thiago og lagkameratene hans ikke er helt samkjørte, men man må anta at det blir veldig bra etter hvert. Thiago gjør mange kamuflerte og kompliserte valg, og det er litt uvant for de nye lagkameratene.

Dette er en liten detalj, men som forteller noe om kvaliteten til Thiago og  hvordan man får bedre forutsetninger når han er med på bearbeidingen.

Thiago (1) ser inn sentralt når han slår pasningen, noe som gjør at mange Leipzig-spillere trekker seg innover i banen. Når Thiago da slår den ballen ut bredt, har man bedre tid og motstanderne må løpe lengre distanse for å få kontroll. Dette gjør det enklere å kontrollere kamper, og det gjør motstanderen må løpe mer.


Praktscoring!

Her er det flere trusler - i flere rom - samtidig, og det er kjempevanskelig å forsvare seg mot.

Her er det flere trusler - i flere rom - samtidig, og det er kjempevanskelig å forsvare seg mot.

Mané (1) får på seg press av sidestopper, og trer den nydelig inn bak ham. Der kommer Jota (2) løpende, før han igjen slipper ballen til Salah (3) som truer i rommet som Upamecano etterlater seg, og egypteren setter ballen kontrollert i mål.

Nydelig scoring hvor Liverpool viser at de fortsatt er i verdenstoppen i hurtig angrepsspill. Liverpool scoret et nytt mål like etter som var like nydelig.