Liverpool vs Real Madrid 0–0:Denne detaljen var det nok snakket mye om på forhånd

Liverpool lyktes med mye og gjorde egentlig alt de skulle for å vinne kampen - men målene manglet.

17. apr 2021 kl 09.42Andreas Alrek

Andreas Alrek, jobber som fotballtrener og analytiker. Han er trener for Groruds u19-lag, og jobber også med motstanderanalyse for A-laget til Grorud i Obos-ligaen, samt som analytiker for Norges G15-landslag. Alrek skriver nå også kampanalyser for oss på favorittlaget Liverpool.


Liverpool hadde mye å revansjere etter den første kampen, der de presterte dårlig og fikk med seg et vanskelig utgangspunkt foran returkampen på Anfield. I første kampen utnyttet Real Madrid rommet bak forsvaret, og da spesielt på vår høyre side. De dominerte banespillet mye takket være tiden playmakerne deres fikk med ballen. Liverpool slet også med å utnytte rommene Real ga bort, spesielt da bak støtende stoppere.

I kampen på Anfield gikk Liverpool hardt ut og presset høyt og skapte store sjanser tidlig. Liverpool presset høyt og sto hardt etter med hele laget. Man hadde flere trusler rundt Casemeiro og midtstopperne til Real, som skapte usikkerhet i forsvarsrekka. Liverpool spilte en god kamp, gjorde mye riktig, og egentlig alt de kunne for å vinne kampen. Det er likevel ikke sjokkerende at laget ikke utnyttet de sjansene de fikk, det er noe vi supportere har blitt vant til denne sesongen. Jeg skal ta for meg noen av grunnene til at det gikk bedre i returkampen på Anfield, enn i bortekampen i Spania.


Justeringer i presset

I den første kampen lagde Cortouis endel problemer med venstrefoten sin, som han brukte til å slå lange og presise baller inn mot bakrom. Det er et av angrepsvåpnene Real brukte bevisst i kampen, der de lokket Liverpool høyt og deretter spilte inn i bakrommet. 

Dette virket det som Klopp hadde snakket om på felt, fordi Liverpool ledet presset sitt mot høyrefoten til Cortouis, sånn at ballene ble upresise og mot en høyre side som ikke er like farlig som Real sin venstreside. Her ser vi Salah (1) som prøver å låse av venstrefoten, og stenge venstresiden til Real når han går i press.

Fem sekunder senere får vi denne situasjonen. Trent (1) vant ballen fra Mendy, og har muligheten til å legge inn til ledige Salah og Firmino (2). Innlegget blir dessverre noe upresist og havner bak de to i boksen. Etter litt over fire minutter av kampen, har man fått sjanser og sett en tydelig plan fra Liverpool.

Her har man låst av venstresiden til Real, så Courtois må spille til høyresiden. Det er nok flere grunner til dette, det ene er Real sine styrker, men også Liverpools styrker og svakheter defensivt. Det er mulig at Klopp tenker at det er bedre å få lange utspill mot en side med Mané, Milner og Robertson. Her har det vært to-tre dueller og Firmino (1) har fått ballen i en gunstig posisjon, hvor han har mulighet til å sende Salah (2) alene mot keeper. Dette forsøket ble dessverre hindret av en Casemiro som ofte kom til utsetning når Liverpool hadde muligheter.


Liverpools offensive samhandling

Man kommer ikke utenom denne sjansen når man skal ta en oppsummering/analyse av denne kampen. Det er et veldig avgjørende øyeblikk for kampen. Liverpools stoppere var modige på ball, og tøffe med å stå oppe i spissen og andre offensive spillere. I forkant til denne sjansen har Kabak snappet ballen og spilt fram til Mané i bakrom. Han igjen serverer Salah på alene mot keeper.

Her ser man noe av det jeg etterlyste mer av i forrige kamp, det å angripe rommene bak indreløperne og ved siden av ankeret til Real Madrid. Firmino (1) droppet dypt, og tar med seg Nacho (1) på en lang løpetur vekk fra stopperplassen sin. Wijnaldum (2) oppfatter dette, og starter løp mot rommet Nacho etterlater seg.

Her har Milner (1) lurt seg bak ryggen til Modric, og har kommet til en gunstig posisjon i mellomrommet. Her er Wijnaldum på vei igjennom med Nacho halsende etter. Det er veldig bra samhandling i dette angrepet – og det går fort. Det er veldig nær at Milner får satt Wijnaldum i en farlig skuddposisjon, men Casemiro avverger som mange ganger før.

Phillips har tatt store steg i pasningsspillet, spesielt når det gjelder å slå igjennom ledd. Phillips (1) slår her en enkel – men god – kamuflert pasning til Wijnaldum (2), som har posisjonert seg på ryggen til motstanderen slik at han har fått en posisjonell fordel. Når man står på ryggen til motstanderen har man god tid på å vende, siden det ofte da er fem-ti meter til neste ledd. Det er en enkel pasning, men når Real Madrid la seg så lavt som de gjorde i perioder er det disse små fordelene man må skaffe seg. her spiller Phillips av tre motstandere. 

Her ser vi fordelen man fikk av å spille gjennom ledd på det forrige bildet. Her har Liverpool fått Trent (1) på ball høyt i banen hvor han har skapt mye farligheter før, og han gjør det også denne gang med et godt innlegg inn mot bakerste som Mané er veldig nær å rekke. Så kan man kanskje sette et spørsmålstegn ved hvor mange spillere som er i nærheten av ball og dreper rommet til hverandre, men det ble ikke avgjørende i denne situasjonen.

Mange av problemene til Real kom når Liverpool flytta opp den en eller begge backene. Da blir ofte backen til Real dratt ut, og stopperen følger alltid etter og tar ut kantspilleren vår. Dermed åpner det seg rom. Her ser vi på bilde at Trent (1) har blitt spilt fri på kanten og tiltrekker seg Mendy. Salah (2) blir dermed plukket opp av Nacho, noe som gjør at Firmino (3) blir ledig og kan få ballen i motstanderens 16-meter med gode premisser for å score mål. Mané (4) ligger og okkuperer den andre stopperen. Tre sentrale trusler skaper hodebry for stoppere, da man ikke ønsker at noen av angrepsspillerne til Liverpool skal få rom rundt 16-meteren sin. Her ender det med et skudd rett på keeper fra Firmino (3) etter bare førti sekunder av andre omgang.

Klopp ønsket nok å forsterke disse bildene, og skape enda flere muligheter rundt motstanderen sin boks. Dermed byttet han på Jota og Thiago, og byttet til en form for 4-4-2 / 4-2-3-1, hvor man har Salah og Firmino sentralt, Mané og Jota på hver sin kant. Det fungerte ganske bra, ofte gikk de alle fire inn sentralt, det ble tidvis trangt og man ble noe utålmodig etterhvert og ga bort ballen altfor lett.

Når motstanderen ligger så lavt som Real gjorde i siste tretti minuttene så må man skape trusler bredt som motstanderen tar alvorlig, så kan man komme til gode innleggssituasjoner eller dra ut forsvarsspillere så det åpner seg rom inne rundt mål.