Salah bærer Liverpools angrep på sine skuldre

Når kun én mann scorer blir det vanskelig å kvalifisere seg til Champions League.

Stopperkrisen og de mange skadene til Liverpool har definitivt bidratt til at det ikke ble gullkamp denne sesongen. Men når også håpet om topp fire nå ser ut til å svinne hen, kan man ikke lenger bare skylde på skademarerittet. 

I en sesong der alt som kan gå galt har gått galt, spesielt etter nyttår, har Jürgen Klopps lag utrolig nok fremdeles sjansen til å komme inn blant de fire beste. Men tallene viser at sjanser ikke er noe Liverpool for tiden er kapable til å ta vare på. I stedet har det i to kamper på rad blitt rotet bort poeng i sluttminuttene, og avstanden opp til Chelsea på fjerdeplass har økt til fire poeng med fem kamper igjen å spille.

Liverpool går snart tom for matchballer, og lagets toppscorerliste denne sesongen gjør det veldig lett å komme frem til grunnen: 

Salah bærer Liverpools angrep på sine skuldre.

Kun Jota og Salah er effektive

Her er nemlig de som har scoret de 29 målene til Liverpool i alle turneringer i år 2021:

  • Salah: 13 mål på 23 kamper
  • Jota: 3 mål på 10 kamper
  • Mané: 6 mål på 21 kamper
  • Firmino: 1 mål på 20 kamper. 
  • Resten av laget: 6 mål på 23 kamper. Alexander-Arnold og Wijnaldum har to, Jones har ett, mens det siste var et selvmål fra Sheffield Uniteds Kean Bryan (riktignok etter veldig godt forarbeid fra Firmino). 

Laget har vært gjennom sin klart verste periode under Klopp. Likevel kommer Salah meget pent ut av en tung periode med et målsnitt på 0,56 per kamp. Egypteren er på andreplass på toppscorerlisten i Premier League med 20 scoringer - flere enn han klarte på 34 kamper i fjorårets tittelsesong. Kun Erling Braut Haaland og Kylian Mbappé har scoret flere Champions League-mål enn Salah denne sesongen. Han rakk til og med å score tre mål på to kamper i FA-cupen før Liverpool røk ut. 

Han er første Liverpool-spiller til å score 20 mål eller mer i tre Premier League-sesonger, og sammen med Jota er han den eneste i angrepsrekka som kan si seg fornøyd med sesongen så langt. 

JotaFirminoManéSalah
Mål1261329
Minutter spilt1703317135773966
Minutter per mål142528275136

(Tall for alle turneringer, sesongen 20/21. Kilde: Instat)

Når sant skal sies gjorde ikke Firmino det særlig mye bedre forrige sesong, med ti mål i alle turneringer. Men ett mål på 20 kamper etter nyttår er sjokkerende svakt for en spiss. Det går i snitt 528 minutter mellom hver gang Firmino scorer mål denne sesongen.

Manés fall har ikke vært stort bedre. Han scoret 18 i ligaen og 20 totalt i 2019/20. Denne sesongen står han kun med åtte ligascoringer.

I tillegg har Liverpool definitivt savnet bidrag fra Virgil van Dijk, som bidro med fem mål forrige sesong, alle i ligaen, og Alex Oxlade-Chamberlain som scoret syv mål totalt. Oxlade scoret fire i ligaen. Det samme gjorde Trent Alexander-Arnold, Jordan Henderson, Gini Wijnaldum og Divock Origi. 

Liverpool trenger en ny spiss

Nå svikter alle sammen. Denne sesongen er det kun seks spillere som har scoret mer enn ett ligamål for Liverpool. Kun den nevnte angrepskvartetten har scoret mer enn to ganger. Kun Salah er inne på topp 20-listen over toppscorerne i Premier League. I Champions League var det kun fire Liverpool-spillere som scoret mål! Bidragene fra resten av laget er for tynt, og Klopp må finne løsningen på problemet. Først og fremst for å komme seg inn blant topp fire, men også på lang sikt. Skulle Salah bli skadet, er Liverpool ille ute. Og vi vet allerede at han sammen med Mané og Naby Keita kommer til å miste flere kamper neste sesong som følge av Afrikamesterskapet i januar og februar. 

Diogo Jota har virkelig imponert, og portugiseren har tatt sin del av ansvaret. Det var ikke tilfeldig at den verste formsvikten til laget kom da 24-åringen var ute med skade. Nå er han selv inne i en formsvikt. Høstsesongens åpenbaring helt klart ikke i form etter det lange skadeavbrekket, og mot Newcastle skulle det blitt minst én scoring. 

Som vi så mot Newcastle, kan også Salah fyre med løskrutt. Men han er stort sett også den eneste som scorer. Det er lett å skylde på egypteren når han svir sjanser, men akkurat nå er Salah det minste problemet i Liverpools angrep. 

Nå er topp fire-toget i ferd med å gå, og problemet er - dessverre for Klopp - utrolig vanskelig å løse. I 2021 har svikt foran motstanderens mål vært et vel så stort problem som utfordringene i bakre rekker. Alt henger selvsagt sammen med alt, og med bedre fotballspillere i forsvar hadde sannsynligvis også angrepsspillet vært bedre.

Men nødstopperne Nat Phillips og Ozan Kabak har gjort en så god innsats i midtforsvaret at de fortjener at resten av laget setter sjansene som kommer. Thiago, som spilte en strålende kamp mot Newcastle, fortjener at bidraget blir belønnet med en seier slik at han får fart på Liverpool-karrieren. Alisson, som en rekke ganger reddet laget på lørdag, fortjener at spissene setter ballen i mål. 

Jürgen Klopp fortjener bedre, Mohamed Salah fortjener bedre og supporterne fortjener bedre. Håpet om Champions League henger i en syltynn tråd, og sløsingen til angrepsrekka - spesielt Mané og Firmino - er hovedgrunnen. Liverpool trenger en ny spiss.