«Dette viser at klubbens eiere fortsatt jager etter pengene – uansett hva det betyr for omdømmet»

I sin spalte denne gang skriver David Lynch om Liverpool kontroversielle NFT-lansering.

Reaksjonene på nettet etter Liverpools forsinkede inntreden inn i verden av ikke-utbyttbare tokens, har vært voldsom, men reaksjonene kan ikke ha kommet som en overraskelse på noen i klubben.

I månedene før bekreftelsen kom i forrige uke om den forestående lanseringen av «LFC Heroes Club», var det nøye vurdert hvilken reaksjon det ville få.

Mye av dette arbeidet hadde blitt gjort gjennom en undersøkelsen som ble sendt til en gruppe supportere bestående av «fanpanelet», som gikk gjennom sine følelser rundt den nye teknologien.

Utenom det, ble jeg bedt om å snakke sammen med folk høyt oppe i klubben i Chapel Street, om NFT-er, etter å ha uttrykt min bekymring over potensielle bindinger i Premier League, der dette er voksende. Invitasjonen ble avslått, men ikke uten en advarsel, om at denne bruken av blokkjedeteknologi, i dens nåværende form, ikke representerer noe særlig mer enn et miljøskadelig pyramidespill.

Ble brukt til PR

Dessverre har det nå blitt klart at den konsultasjonen ikke handlet om klubbens ønske om å ta hensyn til andres synspunkt når de skulle ta en avgjørelse.

Som vi har lært fra billettene til 77 pund og Superliga-fiaskoen, foretrekker Fenway Sports Group-ledede organisasjoner å handle først, og deretter beklage senere. Så i stedet for å hjelpe og informere i et handlingsforløp, ble funnene i den korte dialogen heller brukt til å administrere PR-en rundt et kontroversielt tema.

Det er grunnen til at LFC sin kunngjøring ble fulgt opp av forklaringsvideoer om hva NFT er for noe, og påstander om at deres token var mer miljøvennlig.

Dessuten ble det også avslørt at 50 prosent av inntektene til auksjonen vil gå direkte til klubbens offisielle veldedighetsorganisasjon, LFC Foundation.

Dessverre – til tross for alle de positive meldingene rundt lanseringen, er det vanskelig å riste av seg følelsen av at hele opplegget er nok et pengegrep.

For det første har Liverpool unnlatt å adressere bekymringene rundt NFT som en flyktig eiendel som kan føre til store tap for supporterne som investerer. Det er verdt å merke seg at klubbens omfattende liste over partnere foreløpig ikke inkluderer et gamblingselskap – antagelig på grunn av den dårligere PR-en slike samarbeid har en tendens til å bringe med seg.

Men det er tydelig at pengesummene som her tilbys er for store til at de kan vurdere at organisasjoner knyttet mot gambling allerede har advart mot de potensielle skadene på forbrukere fra produkter relatert til krypto.

– Fortsetter å jage etter pengene

Her er det Polygon-blokkjeden som brukes, og det har blitt satt spørsmålstegn ved om at den er energieffektiv, noe som undergraver et av klubbens sentrale forsvar for at de har involvert seg.

Og selv om ethvert bidrag til LFC Foundation fortjener å bli applaudert, virker det åpenbart at veldedighetsorganisasjonens gode navn blir brukt på en kynisk måte for å forbedre oppfatningen av et kontroversielt partnerskap.

Selvfølgelig vurderte Liverpool nøye den pågående kritikken de har fått før de gikk videre med lanseringen, og slik det ser ut bestemte de seg for at pengene var verdt å ta uansett. Bare tiden vil vise om dette fører til problemer og til slutt en ny unnskyldning til supporterne.

Dette partnerskapet gir nok en påminnelse om at klubbens hierarki fortsatt er fast bestemt på å jage etter pengene, uansett hva det betyr for omdømmet.