Ekstremt fokus på detalj før finalen - men til slutt var det tilfeldighetene som avgjorde

Jürgen Klopp vil helst ikke overlate noe til tilfeldighetene i jakten på trofeer, men noen ganger har selv ikke verdens best forberedte fotballag noe valg.

Jürgen Klopp er veldig kjent med det faktum at små marginer avgjør hvor trofeene havner i enhver sesong. Tyskeren befant seg ofte på feil side av marginene i starten på sitt Liverpool-opphold, som ga tre hjerteskjærende finaletap på rad. Faktisk var de del av en større rekke med seks finaletap på rad, som begynte i løpet av de siste årene til Klopp i Borussia Dortmund.

Da er det kanskje ikke så overraskende at Klopp siden den gang har gjort alt som er mulig for å forsikre seg om at de store øyeblikkene skal gå hans vei oftere. Den evige jakten på marginene la grunnlaget for søndagens seier i ligacupfinalen, som ble sikret på straffespark etter 120 intense minutter i hovedstaden. 

Neuro11

Straffesparkkonkurranser er noe keepertrener John Achterberg, berømt for sitt øye for detalj når det gjelder å forberede keepere, omfavner. I oppbygningen til en cupkamp analyserer Achterberg hver eneste straffetaker sine tidligere straffespark for å gi råd om hvor de mest sannsynlig kommer til å sette ballen. Det ga selvsagt ikke full uttelling denne gangen, takket være noen strålende Chelsea-straffer og uheldige øyeblikk der Caoimhin Kelleher var nære ved å redde. 

Heldigvis hadde Liverpool enda et ess i ermet da det gjaldt sine egne straffetakere, og det var det som holdt dem i straffekonken lenge nok til å vinne den. 

Du kjenner kanskje allerede til arbeidet til forskerne fra neuro11 takket være The Times-journalist Paul Joyce sin fascinerende artikkel om rollen de har spilt i å gjøre de røde enda sterkere på cornere og frispark denne sesongen.

Det som imidlertid er mindre kjent er at de også har jobbet lenge med Klopps tropp når det gjelder straffespark. De har gitt spillerne verktøyene for å sørge for at de alltid har hodet på plass når de tar turen frem til krittmerket. 

De visste at straffesparkkonkurranse kunne bli utfallet på Wembley, og har derfor jobbet ekstra mye med det i ukene som ledet opp til søndagens finale. 

Noen tilfeldigheter

Neuro11 har til og med vært med på å bestemme rekkefølgen på straffetakerne, og Klopp tok anbefalingene til følge. Verdien av arbeidet deres var enkelt å se på Liverpools iskalde straffetakere. De åpenbare høydepunktene var da Virgil van Dijk ikke ble med på Kepa Arriazabalagas forsøk på utpsyking, og Fabinhos frekke chip.

Samtidig må selv også de best forberedte lag av gå inn i de ukjente, noe Klopp innrømmet etter kampen. Til slutt måtte Liverpool bruke straffeskyttere som ikke en gang hadde jobbet med neuro11 fordi det var ansett som usannsynlig at de måtte ta ansvar. På det tidspunktet trengte Liverpool litt hell og kjølige hoder for at de fremdeles skulle være med i kampen om sitt første ligacuptrofé på ti år.

Men hvis det var én av managerne som fortjente litt hell i en slik situasjon, var det helt klart han som hadde gitt tillit til sin «cupkeeper» i startoppstillingen på Wembley. Den historien fikk en herlig slutt da Kelleher med trygghet scoret på sin straffe før Kepa sendte ballen opp på en tribune full av jublende Liverpool-supportere. 

Det viste at det fremdeles er rom for sentimentalitet og romantikk selv for en av de best og mest nøye forberedte lagene i verden.