«Liverpool-miljøet i Colombia vokser etter Diaz-signeringen»

Da Luis Diaz signerte for Liverpool ble han den 21. colombianeren til å spille for en Premier League-klubb. Det har skapt økt Liverpool-feber i Colombia.

Over 1500 mennesker er medlemmer av Facebook-gruppen Liverpool FC Colombian Supporters, og nærmere 900 er med i Liverpool FC Colombian Supporters Group. Forsidebildet er av Luis Diaz som feirer mål mot Benfica. Supporterne samles på puber i Bogota, Medellin, Barranquilla og Cali, der de ser Liverpools kamper på storskjerm.

For seks år siden besøkte undertegnede Bogota, Colombia. Det sammenfalt med at Liverpool skulle spille mot Manchester United, og sammen med en stor gruppe Liverpool-supportere i byen flokket vi til overetasjen til en Buffalo Wings – man kan være unnskyldt for å tro at det var en filial fra den amerikanske kjeden Buffalo Wild Wings men det er rett og slett en skamløs kopi. Her hadde de tv-skjermer som viste kampen. Det var en midlertidig løsning, det var ikke et sted de pleide å se kamper, selv om det funket bra ved den anledningen – til tross for en målløs og ganske sjansefattig kamp mot erkerivalen.

Siden den gang har de funnet et permanent hjem. Supportere samles på El Ingles Gastro Pub i Chapinero-området, drevet av en Southampton-supporter.

«Liverpool-miljøet har vokst»

Da Liverpool signerte Luis Diaz fra Porto i januar, gikk tankene mine til Bogota. Jeg sendte en melding til en av de jeg ble kjent med den oktoberdagen i 2016, for å høre hvordan signeringen har forandret LFC Colombia.

«Liverpool-miljøet i Bogota, og jeg tror i Colombia forøvrig, har vokst massivt siden januar. Supportere er mye mer aktive, og vi møtes så ofte som mulig for å se kamper», forteller David Guzman, en av flere ledere for den enn så lenge uoffisielle supportergruppen. Selv om mange Liverpool-supportere her på kontinentet ikke var helt sikre på hva de fikk i Diaz, var hans landsmenn allerede imponert.

«Han har vært den beste Colombianske fotballspilleren ganske lenge nå, lenge før han kom til Liverpool. Han er ikke redd for noen. Han er god til å drible, og altoppofrende i angrep og forsvar. Man ser at han er en ydmyk gutt og han kommer fra et ganske tøft område her i Colombia så det er veldig fint å se han finne suksess.» Diaz er født og oppvokst i Barrancas, La Guajira, og er av wayuu-opprinnelse – et urfolk som er plaget av fattigdom og underernæring. Da han først ble oppdaget av Atlético Junior ble han satt på en diett for å sørge for at han gikk opp ti kilo.

CHAMPIONS LEAGUE-FINALEN: Supportere i Bogota under finalen i Kiev 2018.

CHAMPIONS LEAGUE-FINALEN: Supportere i Bogota under finalen i Kiev 2018.

MOT CITY: Gruppen samlet seg som vanlig for å se Manchester City-kampen forrige søndag.

MOT CITY: Gruppen samlet seg som vanlig for å se Manchester City-kampen forrige søndag.

Colombianerne visste hvilket talent som bodde i Diaz, men har likevel latt seg overraske over hvor kjapt han har sklidd inn i laget.

«Jeg trodde ikke han skulle passe bra inn. Det hjalp kanskje at Sadio og Mo var borte på AFCON, men han har vist mye karakter på banen og har spilt bedre enn jeg forventet. For å være ærlig så trodde jeg det skulle ta litt tid før han fikk spille regelmessig, sånn som med Fabinho da han kom, så jeg er veldig glad på Luis sine vegne.»

Stor nyhet i Colombia

Colombia er et ganske mye større land enn Norge, med over 50 millioner mennesker som gjør dem til det 29. største landet basert på innbyggertall, foran Spania og rett bak Sør-Korea. Men til tross for at de er mange, er det «bare» 21 fotballspillere som har spilt i Premier League. Til sammenligning har 73 nordmenn vært på banen i minst én Premier League-kamp.

Da er det klart at signering av en spiller til en av de beste lagene i England, for ikke å si i verden, skaper overskrifter i Colombia.

«Det var store nyheter her og media er veldig interessert i klubben nå, mer enn før. På fotball-programmene og nyhetene prater de om han og klubben vesentlig mer enn før, og nå ser man at folk som tidligere ikke fulgte Premier League, plutselig diskuterer laget og kampene.»

Guzman er lærer på ungdomsskole og hører ofte at elevene prater om Liverpool og Diaz.

«Det er definitivt flere supportere av Liverpool i Colombia nå. Våre kanaler på sosiale medier har vokst på nyåret, det er mye mer aktivitet, og vi ble til og med intervjuet av James Pearce.»

I James Pearce sin artikkel, snakker han med en annen av lederne av LFC Colombia, Jesus Mesa.

– Vi ble så glade da overgangen ble kjent. Det føles som at Liverpool var det siste store laget i Premier League til å få en colombiansk spiller, sa Mesa til Pearce.

FOR SEKS ÅR SIDEN: Undertegnede med Liverpool-supportere i Bogota i 2016.

FOR SEKS ÅR SIDEN: Undertegnede med Liverpool-supportere i Bogota i 2016.

Colombianerne har omfavnet Diaz sin overgang til Liverpool. Journalist Pipe Sierra fortalte This Is Anfield hvordan overgangen ble mottatt, og ikke minst hvordan colombianerne reagerte da det så ut til å bli Tottenham som stakk av med Diaz.

– Da tilbudet fra Tottenham kom, ble alle her i Colombia lei seg. De følte at en spiller med Luis Diaz sin kvalitet fortjener et bedre lag, sa Sierra.

– Da jeg kunne melde at Liverpool forberedte et bud, var reaksjonen på topp. Folk ble veldig glad. For ti år siden hadde det kanskje blitt en annen reaksjon. Men nå for tiden kjenner alle kvaliteten til Liverpool og regner dem som et av de kanskje tre viktigste lagene.

– Landslaget trenger en kvalitetsspiller og Luis Diaz er den beste spilleren i landet – kanskje sammen med Cuadrado. Under Jürgen Klopp kommer han til å forbedre seg ytterligere.

VIDUNDERMÅL: Luis Diaz scoret en lekkerbisken av et mål for Colombia mot Brasil i juni 2021, men Colombia klarte likevel ikke å kvalifisere seg til VM. Diaz er et av landets største stjerner.

VIDUNDERMÅL: Luis Diaz scoret en lekkerbisken av et mål for Colombia mot Brasil i juni 2021, men Colombia klarte likevel ikke å kvalifisere seg til VM. Diaz er et av landets største stjerner.

I følge Sierra er de to mest fulgte lagene i Colombia Real Madrid og Barcelona, men han tror i likhet med Guzman at flere Liverpool-supportere vil komme til etter at Diaz trakk på seg den røde trøya.

– Større en James til Real Madrid

– Dette er den største nyhetssaken i colombiansk fotball siden James Rodriguez signerte for Real Madrid i 2014, fortalte Carlos Aleman til The Athletic. Aleman er programleder for Bogota-kanalen Win Sports. 

– Hva som er den største overgangen mellom James til Real og Diaz til Liverpool kan diskuteres, men for meg er det Diaz til Liverpool – en topp liga, et topplag, en topp manager. Akkurat nå er Premier League den beste ligaen i verden.

Aleman hadde Diaz sin far, Manuel, som gjest på showet sitt nylig.

– Han er verdens stolteste far. Luis og han er veldig nære, de snakker sammen hver dag. Luis sin lillebror Jesus spiller for Barranquilla og har lignende ferdigheter.

– Dette er et fattig land og der Luis startet i La Guajira nord i landet, er et av de mest fattige områdene.

– Familien bor fortsatt i samme området men på et bedre sted. Luis har investert i et akademi i regionen. Han har ikke glemt hvor han kom fra.

Aleman fortalte at han allerede hadde sett flere Liverpool-trøyer på gata etter overgangen, men at mange bruker fake trøyer – ikke de kostbare Nike-draktene.

Frem til nylig har det vært La Liga som har vært mest populær i Colombia, men at fokuset har skiftet til Premier League, spesielt etter at Cristiano Ronaldo og Lionel Messi dro til henholdsvis Manchester United og PSG.