Liverpool vs Villarreal 2–0:Slet ut Villarreal så de slo sprekker

Liverpool er i en vanvittig form for tiden, og det beviste de nok engang. Energien i forsvarsspill og angrepsspill er enestående.

Andreas Alrek, jobber som fotballtrener og analytiker. Han er analytiker for Grorud, og jobber som analytiker for Norges G16-landslag. Alrek skriver nå også kampanalyser for oss på favorittlaget Liverpool.

Liverpool har så mange måter å skape sjanser på at det er vanskelig å holde Klopps gutter unna. Liverpool er gode på å komme seg rundt og skape sjanser bredt, og det virket som det var et ekstra fokus på det i møte med et godt organisert 4–4–2-lag. Da blir det tungt i lengden. Villarreal måtte forsvare seg mot vendinger i spillet, og kantspillere og midtbanespillere måtte ofte ned å hjelpe backene sine.

Det blir over tid vanskelig å opprettholde, og da sprekker det fort opp utover i kampen. Det som kan være gunstig med 4–4–2 er at man har to spisser som man kan kontre på direkte, men Ibrahima Konaté og Virgil van Djik var fantastiske, og de slipper til utrolig lite.

Sliter ut motstanderen over tid

Allerede etter et minutt av kampen hadde Liverpool vridd spillet to ganger, og hadde hatt tydelige bevegelser bak backen til Villareal. Villareal spiller 4–4–2 i forsvar, og da kan man være ekstra sårbare for hurtige vendinger av spill og trussel bak back.

Når Díaz (1) har ballen og Thiago (2) stikker bak, så må ofte kant eller sentral på Villareal følge løpet og det vil etter hvert få følgefeil om man gjør dette med fart og tempo nok ganger. Dette vil slite ut motstanderen utover kampen. Man vil etter hvert tvinge dem til å gi fra seg større rom bredt, eller så må de prioritere å ha kontroll bredt i banen og da gir opp rom sentralt.

Dette skjer sakte men sikkert utover kampen.

Henderson (2) var god på å komme på overlap rundt Salah (1). Det skaper usikkerhet hos forsvarerne, og gir gjerne ballfører litt mer tid og rom. Det gjør at forsvarslinja til motstanderen senker seg litt, slik at det kan være rom for en stikker bak – som i dette tilfellet.

Her skjærer Salah (1) innover, noe som gir han mer rom til å skyte eller gi en stikker. Salah (1) treffer Mané (3) med ett godt innlegg. Mané nikker utenfor.

Her skjer det samme på motsatt side. Robertson (2) stikker inn bak, og det gir Díaz (1) som ballfører flere muligheter. Villareal må løpe mer for å dekke rom. Dette ender med et godt skudd fra Díaz.

Dette er i forkant av 1–0-scoringen hvor Thiago (1) går ut bredt, og får begge de sentrale midtbanespillerne på Villareal til å bli dratt ut mot den ene siden. Thiago vender motspiller lett av, og spiller ballen inn sentralt i etterkant for å utnytte rommet motsatt.

Her går det fort fremover og sideveis. Henderson spiller til Salah, og så kommer Henderson (1) på overlapp, og det ender med scoring til Liverpool.

Det er høy klasse over dette angrepet.

Åpnet seg mer sentralt

Villareal hadde nok et fokus på å ha litt mer kontroll på trusler bredt i banen i pausepraten, eller så skyldtes det at de hadde et voldsomt trøkk mot seg i første omgang og at de begynte å bli slitne i andre omgang. Men rommene ble større, og Villareal åpnet seg opp litt mer sentralt.

Her slår Trent (2) en ball opp på Mané (1) i mellomrommet, som gjør at forsvaret trekkes mot ham. Det igjen gir mer rom andre steder. Med denne pasningen tiltrekker man seg press, og pasningen blir slått tilbake til Trent (2), som slår en god stikker i lufta til Diaz (3). Sjansen ender med at han header rett på keeper. Dette skulle bli en forsmak på andre farligheter som kom til å dukke opp senere i kampen.

Liverpool er gode på å også sette opp kantene sine i en-mot-en-situasjoner. Det blir enten veldig farlig på grunn av gode ferdigheter, eller så tiltrekker de seg sikringsspillere, som åpner rom andre steder. Her har de satt opp Salah (1), og her skjer det litt av begge deler. Dette er i forkant av 2–0-målet.

Noen sekunder senere så har vi det bilde her. Her er det mange «åpne pasningslinjer», pasningsalternativer langs bakken. Man ser at det begynner å slå sprekker, og det er krevende å forsvare seg mot et Liverpool som kan straffe motstanderen sin på så mange forskjellige måter.

Her sentrer Trent (1) til Salah (2), som vender opp uten press. Her forsvarer Villarreal seg svakt, men det er sikkert en blanding av respekt og slitne bein som gjør det lettere å falle av istedenfor å stå tøft oppi. Salah (2) går litt med ball før han setter opp Mané med en nydelig ball, og 2–0 er et faktum.

Strålende angrepsspill!

Tøft gjenvinningsspill

Dette er ca to minutter etter avsparket på 2–0. Liverpool presset høyt fra avspark, og hadde ballen i to minutter, hvor de roet ned spillet og beholdt ball. Det er en utmerket strategi for å bygge videre på momentumet de har skapt. Det hjelper Liverpool å skaffe et kampbilde de kan trives i. På bilde over har Villarreal nettopp vunnet ballen, og de har den i tre sekunder før Fabinho vinner den tilbake igjen. Liverpool spilte en strålende kamp, og de har blitt ordentlig gode til å lede kamper og kontrollere ledelse.

Liverpool har blitt kjent for en høy forsvarslinje, men i denne kampen satt de et høyt trykk på Villareal fra start av. Her er van Djik (1) oppe og lager frispark som bakerste mann på ca.25-30 meter fra motstanderens mål. Det sier litt om hvor modige Liverpool er, og hvor mye og hvor mange trusler Villarreal må ta hensyn til når hele laget til Liverpool er såpass nær målet deres.

Her har Villarreal nesten spilt seg ut av presset to ganger, men grunnet de korte avstandene til Liverpool i det høye presset, så henter de seg inn flere ganger. Thiago var den første som var sikring i presset og ble driblet, men han er i duellen slik at fremdriften til Villareal blir noe bremset. Det er nok til at Henderson (1) kaster seg inn i en takling bakfra og vinner ballen høyt i banen. Liverpool var meget gode i presset og spillerne gir aldri opp. Motstanderen for sjelden fred ro med ballen i beina.