Alt press er på City

Det er nesten utrolig at Liverpool kan gå til siste serierunde med mulighet til å vinne seriegull – helt uten press.

Det var nok mange som var skeptiske til Jürgen Klopps laguttak da det tikket inn kl. 20.00 tirsdag kveld. Der var ingen Trent Alexander-Arnold, Virgil van Dijk, Andy Robertson, Fabinho, Thiago Alcantara, Mohamed Salah, Sadio Mané eller Luis Diaz – men Klopp vet best, gjorde ni bytter, gamblet og vant.

Nå skal ligaen avgjøres i aller siste serierunde. Liverpool spiller hjemme mot Wolverhampton, mens Manchester City har hjemmekamp mot Aston Villa.

Det er en kamp en normalt vil si at City vinner ni av ti ganger, om ikke mer, men bare det at en har klart å komme i en slik situasjon sier alt om dette Liverpool-laget, og er en enorm bonus. Lørdag 15. januar sto City med 56 poeng. Liverpool hadde riktig nok to hengekamper, men status var 42 poeng, og slik vi har vært vant med at de lyseblå leverer under Pep Guardiola, ville nok de aller fleste si at alt var avgjort.

Nå er Liverpool poenget bak inn i siste serierunde. Dersom Liverpool vinner og Manchester City taper eller spiller uavgjort er Liverpool ligamester for 20. gang.

Som en bonus at det er mulig

Det har vært mye snakk om kvadrupel denne våren, og det er helt vanvittig at drømmen om å klare noe ingen andre engelske fotballklubber har gjort tidligere kan leve helt til 22. mai.

Det at ligacupen og FA-cupen allerede er i boks gjør at de røde kan senke skuldrene, og presset er på City. Dersom det ikke skulle bli ligagull er ikke sesongen over på søndag, for Liverpool har en Champions League-finale i Paris seks dager senere de kan se frem til.

GIR IKKE OPP: Liverpool har ikke latt Manchester City få fred i innspurten.

GIR IKKE OPP: Liverpool har ikke latt Manchester City få fred i innspurten.

Med utgangspunktet Klopp sitt lag hadde i ligaen, to troféer sikret allerede og en festdag i Paris i vente er sesongen fantastisk uansett. Den kan selvsagt fortsatt bli bedre, men dette er nok den beste våren de fleste av oss har vært med på som Liverpool-supportere.

De røde kan ende opp på 92 poeng i Premier League. Kun to ganger tidligere har de hatt flere poeng. Det var i 2018/19 med 97 poeng og andreplass, og da de vant ligagullet i 2019/20 med 99 poeng. Det er ikke noe poeng i å henge seg opp i kamper et halvt år tilbake der de gikk på et bananskall, for prestasjonen med å i det hele tatt være med er så ekstrem.

Liverpool er ubeseiret i Premier League i 2022, med 15 seire og tre uavgjorte. Guardiola vil ha sett det laget Klopp sendte ut på St. Mary’s, kanskje ha hatt et håp om at Liverpool skulle snuble, for så å sitte igjen og vite at kun seier er godt nok for hans lag på søndag.

Presset er på City

City er gedigne favoritter inn mot søndagens kamp, men som Jamie Carragher sa på Sky Sports tirsdag kveld: «press gjør syke ting med folk».

Når vi sjekker Oddschecker for vinner på Etihad på søndag, får du mellom 1.13 og 1.16 ganger pengene på hjemmeseier. For Villa-seier varierer det mellom 16 og 19 i odds, så samme hvor mye en skulle drømme om et nytt Steven Gerrard-mirakel, så er det nettopp et mirakel som skal til for en hjemmeseier.

Dersom Fernandinho skal fortsette i midtforsvaret og spille som han gjorde mot West Ham, så må en håpe at Gerrard har vist Ollie Watkins og Danny Ings noen videosnutter fra London Stadium – for ett poeng kan være nok.

Men bare det å ha muligheten, og at City nå må vinne. Det er ikke godt nok med uavgjort.

Dersom City ikke vinner på søndag vil sesongen være en gedigen fiasko for de lyseblå. Det vil være første gang siden 2016/17-sesongen de ender opp uten et trofé. Det var Leicester City som vant Community Shield i august i fjor, så dersom en skulle tatt en José Mourinho og regnet med det, ville heller ikke der vært noe å hente. Det har kun skjedd én gang i Pep Guardiolas karriere at han ikke har et trofé å vise til etter en sesong, og det var i hans første som City-sjef i 2016/17.

Alt press er på Manchester City, og skal en finne grunner til å være optimist, kan en se til Champions League og hvordan laget har prestert der når det er kamper som bare må vinnes.

Guardiola sa allerede i februar at Liverpool var «a pain in the ass». Etter tre nye måneder med press lever det helt inn, og vi kan bare håpe!