Har bestått første del av ilddåpen

Julian Ward har fått en glimrende start på livet som sportsdirektør i Liverpool.

Mange var nok spente på hvordan Liverpool skulle klare seg uten Michael Edwards, den eminente sportsdirektøren som har stått bak forhandlingene når det gjelder både kjøp og salg og forhandlinger om nye kontrakter siden november 2016.

På skrytelisten har han kjøp av spillere som Mohamed Salah, Andy Robertson, Virgil van Dijk, Fabinho, Harvey Elliott, Alisson, Thiago, Diogo Jota og Ibrahima Konaté – for å nevne noen.

Ikke minst har han sørget for at de røde sjelden er blant lagene som bruker mest penger netto på overganger. Salget av Philippe Coutinho er den mest imponerende bragden, men vi nevner også spillere som Dominic Solanke og Danny Ings på denne listen.

Nå er Edwards ferdig etter ti år i klubben, og arvtakeren Julian Ward er midt inne i sin ilddåp. Bare en uke inn i overgangsmarkedet må vi kunne slå fast at Ward har bestått første del av sommerens oppgave med glans.

Solide signeringer

Mannen som har vært Edwards sin assistent og blitt preppet for den nye rollen hele sesongen kan skilte med å ha hentet inn tre forsterkninger til førstelagstroppen når kun en drøy uke av det offisielle overgangsvinduet har gått.

Fabio Carvalho ble sikret for noen måneder siden og offentliggjort like etter sesongslutt. Deretter kunne vi med interesse følge forhandlingene om Darwin Nunez. Til slutt ble uruguayaneren landet for det som kan bli en rekordsum i Liverpools historie - 85 millioner pund.

Darwin Nunez blir Liverpools rekordkjøp dersom alle klausuler blir oppfylt.

Darwin Nunez blir Liverpools rekordkjøp dersom alle klausuler blir oppfylt.

Søndag ble det tredje og etter alle solemerker siste kjøpet denne sommeren bekreftet, og nok en gang er det en ung og sulten spiller som er kommet inn. 18 år gamle Calvin Ramsay fra Aberdeen koster fire millioner pund, med mulighet til å øke til 6,5 millioner pund.

Legger vi også til at det var Ward som stod bak kjøpet av Luis Diaz i januar, er det all grunn til å være trygg på at fremtiden ser lys ut også etter at Edwards sin tid i klubben er forbi.

Mye gjenstår

Men sommeren er lang, og på mange måter er kun halve jobben gjort. For på listen over solgte spillere denne sommeren er det foreløpig kun de frigitte spillerne som står.

I neste uke kommer Sadio Mané sitt navn til å stå der, når hans overgang til Bayern München blir bekreftet offisielt. Ward skal ha sikret 27,5 millioner pund rett i banken for spilleren som kun har et år igjen av kontrakten. Summen kan stige til i overkant av 35 millioner pund dersom alle klausuler blir oppfylt, og selv om det var litt under det Liverpool i utgangspunktet ønsket seg, må det kunne sies å være godkjent.

Det blir spennende å se hva Ward får til resten av sommeren når det gjelder salg. Neco Williams og Nat Phillips er spillere som hyppig blir nevnt, med mål om å hanke inn 30 millioner pund til sammen på duoen. De siste rapportene sier imidlertid at Liverpool skal være villige til å la de gå på nye utlån for eventuelt å øke verdien igjen neste sommer.

Alex Oxlade-Chamberlain er en annen spiller som blir linket bort fra klubben, men også der kan de siste rapportene tyde på at han blir i klubben ytterligere et år.

Ved siden av Mané er det Takumi Minamino som virker å være nærmest å forlate klubben for en overgangssum i sommer. Får Ward inn de 17 millionene med pund han ønsker seg fra Monaco eller en av de andre interesserte klubbene, kan totalgevinsten i sommer være på over 50 millioner pund. Og vips ser det ganske så lystig ut på «net spend»-tabellen også i år.

Liverpool legger stolthet i å drive klubb på en økonomisk bærekraftig måte, og med all inntjeningen fra forrige sesongs solide prestasjoner i fire turneringer, bør det være all grunn til å tro at det ser sunt ut også inn mot neste sommer, når midtbanen etter sigende skal styrkes.

Og hvem vet? Skulle Ward klare å trylle frem noen salg i ren Edwards-stil, kan det hende det kommer inn enda en spiller allerede i år. Hvis ikke er stallen mer enn god nok til å kjempe på flere fronter også i 2022/23 – både på banen og i korridorene i Kirkby.