Elleville summer – men det er vanskelig å argumentere mot at Salah har gjort seg fortjent til det

Mohamed Salah har blitt klubbens best betalte gjennom alle tider – med god margin.

Fredag kl. 17.00, nesten helt uten forvarsel med unntak av noen kryptiske tweets fra spillerens agent Ramy Abbas og Liverpool FC, kom meldingen om at Mohamed Salah har skrevet under på en ny treårskontrakt.

Etter 18 måneder med spekulasjoner, snakk og forhandlinger, hadde klubb og spiller blitt enig på dagen da 30-åringen entret sine siste 12 måneder av kontrakten han signerte på i 2018, og i januar kunne han ha signert for en annen klubb og gått gratis neste sommer.

Jürgen Klopp må være dritt lei av å svare på spørsmål om Salahs fremtid, men nå er problemet ute av veien, og en kan konsentrere seg om helt andre ting. Liverpool hadde flere spillere med kontrakter som går ut sommeren 2023, men det virket hele tiden klart at det var egypteren som var hovedprioritet, og nå fikk både spiller, manager og supporterne det som de ville.

Vanskelig å argumentere imot

Vi har hørt mange summer de siste 12 månedene, og Liverpools strenge lønnsstruktur har vært en av grunnene til at dette satt så langt inne.

I Liverpool tjener de best betalte spillerne rundt 200 000 pund i uka, med muligheter for store bonuser rundt både individuelle prestasjoner og hva laget får til sammen med å vinne trofeer. Med en spiller som Salah, som har scoret så mange mål og vært så sentral i klubbens suksess de siste tre årene, har det trolig vært så mye bonuser og ekstrainntekter at han har tjent opp mot, om ikke mer, enn 300 000 pund i uka.

FORHANDLET SELV: Kevin de Bruyne forhandlet selv frem en kontrakt verdt 385 000 pund i uka i 2021.

FORHANDLET SELV: Kevin de Bruyne forhandlet selv frem en kontrakt verdt 385 000 pund i uka i 2021.


Salah ønsket en kontrakt som gjenspeilet at han er en av verdens aller beste fotballspillere. Han kunne se mot Romelu Lukaku i Chelsea, som skal ha hatt en grunnlønn på 325 000 pund i uka uten å være i nærheten av det samme nivået som ham selv sportslig. David de Gea, som har tjent 375 000 pund i uka siden 2019, og Kevin de Bruyne, som forhandlet seg frem til en lønn på 385 000 pund i uka som grunnlønn, uten agent og uten at det dro ut, da han signerte våren 2021.

Erling Braut Haaland kommer inn i City og har ifølge rapportene en lønn på 375 000 pund i uka allerede, og nøyaktig hva Cristiano Ronaldo tjener vet vi ikke, men trolig får han betalt mest av alle i Premier League.

Det derfor vanskelig å argumentere mot at Salah skal bli betalt på samme nivået som de andre spillerne som har status som de beste i ligaen, selv om Liverpool FC ikke har hatt for vane å gjøre det.

Leverer alltid - og er alltid tilgjengelig

Jürgen Klopp skal ha vært en nøkkelfaktor i at Salah forlenget kontrakten sin. I april signerte han en ny langtidskontrakt med klubben, til 2026, og hadde en ikke hatt garantier for at tyskeren ville vært lenger i klubben enn til 2024, spørs det om Salah ville signert.

Det er under Klopp han har tatt steget og blitt en av verdens aller beste spillere – og før Champions League-finalen var han også klar på at han kom til å spille for Liverpool også i 2022/23-sesongen. Det var nok mange som trodde og fryktet at det ville bety at han kom til å forlate som Bosman-spiller neste sommer, men nå slipper en heldigvis denne usikkerheten og negative fokuset som hele tiden ligger i bakgrunnen, uansett hvor bra Liverpool gjør det.

2025: Mohamed Salah er Liverpool-spiller til sommeren 2025. Da fyller han 33 år.

2025: Mohamed Salah er Liverpool-spiller til sommeren 2025. Da fyller han 33 år.

Vi slipper å tolke kroppsspråk når han byttes ut, og den evinnelige diskusjonen om spillerens fremtid – om en mann som nesten er uerstattelig. 156 mål på fem sesonger i helrødt er, som Klopp sa, legendarisk. For to uker siden bikket Salah 30 år, men det er en spiller som så sjelden er skadet, spiser og drikker riktig, og omtaler huset sitt som «et sykehus» fordi det er så fullt av apparater for å holde ham i best mulig fysisk form.

Spillere som Karim Benzema (35 i år), Robert Lewandowski (snart 34), Cristiano Ronaldo (37) og Lionel Messi (35) har vist at det er mulig å holde seg på toppnivå langt opp i 30-årene dersom en gjør ting riktig, og Salah virker så gjennomprofesjonell at det ikke bør være en bekymring.

Én måtte gå?

Ifølge The Times insisterer Liverpool på at Salahs nye avtale er innenfor den økonomiske modellen klubben har, og at det er innafor den strenge lønnsstrukturen i klubben.

Med både Salah og Sadio Mané på utgående kontrakter, hadde en kanskje rett og slett et valg som måtte bli tatt, der klubben valgte å forlenge med egypteren, og Mané måtte gå. I forrige måned ble Mané solgt til Bayern München for en overgangssum som kan stige til 32 millioner pund.

Mané har også legendestatus i Liverpool, og det virker usannsynlig at han ville funnet seg i at han skulle bli vesentlig dårligere betalt enn angriperen på motsatt kant. De to er på samme alder, og har en bortimot lik status som spillere. Kontrakten senegaleseren fikk i Bayern skal være verdt rundt 330 000 pund i uka, ifølge Bild.

ÉN IGJEN: Mohamed Salah blir, mens Sadio Mané ble solgt i sommer.

ÉN IGJEN: Mohamed Salah blir, mens Sadio Mané ble solgt i sommer.

De røde ville neppe hatt råd til å gi begge spillerne en slik kontrakt, så det er naturlig å tenke at en måtte ta et valg på en av dem, og samtidig hente inn en yngre talentfull angriper. Det ble Darwin Nunez for en rekordsum, men Nunez vil få mer enn 140 000 pund i uka på sin første kontrakt – som forøvrig er helt til 2028…

Spillere Liverpool vil gå i kontraktsforhandlinger med den neste tiden kan være Roberto Firmino og Naby Keita, som begge har kontrakter som går ut neste år. Det samme har Alex Oxlade-Chamberlain, men han vil trolig ikke få et tilbud. I 2024 er det Thiago Alcantara, Joel Matip og Joe Gomez som har utgående kontrakter. Derfor kan LFC ha vært heldige med denne kontrakten, for det virker ikke sannsynlig at noen av dem vil kreve så ekstreme summer som lagets store stjerne har fått nå.

Den nye kontrakten til Salah vil koste Liverpool minst 18,2 millioner pund per sesong, eller 54,6 millioner pund totalt – summen kan bli høyere dersom han fortsetter å levere som han har gjort. Nå slipper Julian Ward og co å leite etter den perfekte arvtakeren neste sommer, for sannsynligvis finnes han ikke per i dag.