Klopp må ta grep. Det første bør være å stenge slusene

KOMMENTAR: Liverpool-laget lekker som en sil, og Jürgen Klopp bør stramme igjen før det er for sent.

Når et lag får like lite til å stemme som Liverpool gjør for tiden, er det lureste ofte å begynne med å tette igjen bakover. Og når du har kvaliteten de røde har i sitt angrep, vil målene gjerne komme selv om du spiller litt mer på det trygge enn vanlig.

Med snart halve sesongen unnagjort har vi ikke sett de store tegnene til bedring siden den urovekkende åpningskampen mot Fulham. Da bør tiden være inne for at Jürgen Klopp og hans trenerteam tar grep.

Det første grepet bør være åpenbart: steng slusene!

Har forsøkt tidligere

Nei, vi snakker ikke om å gå full «Big Sam» her, med elleve mann på egen halvdel og flest mulig midtstoppere på banen samtidig. Vi snakker om å finne en balanse Klopp har vist at han er kapabel til å finne ved liknende tilfeller tidligere i Liverpool-karrieren.

Ta for eksempel 2016/17-sesongen, den som var så viktig for all gleden vi har fått i årene som har fulgt. Da sikret Klopp nemlig topp fire, men da vi gikk fra februar til mars var ikke det noe som nødvendigvis så realistisk ut. Tap mot Swansea, Hull og Leicester med åtte baklengsmål på veien var fasit i løpet av en tung rekke med bare fire poeng på fem kamper. Liverpool falt ut av topp fire.

De siste tolv kampene gikk imidlertid mye bedre. Kun ett tap i form av et arbeidsuhell hjemme mot Crystal Palace, og med bare ni baklengsmål til sammen. De fem siste bortekampene slapp Liverpool kun inn to mål, og Klopps menn sikret fjerdeplassen poenget foran et formsterkt Arsenal.

I 2020/21-sesongen så det enda verre ut, som følge av en skadekrise vi sent vil glemme. 28 kamper ut i sesongen var Liverpool nummer åtte og stod med fire tap på de fem siste kampene. Avstanden opp til topp fire var som den er i dag, sju poeng. En fantastisk rekke med åtte seiere på de ti siste kampene ga til slutt tredjeplass, og det var mye takket være det defensive.

Liverpool slapp kun inn seks mål på de ti siste kampene etter å ha sluppet inn 36 på de første 28.

I høst forsøkte Klopp igjen å tette igjen bakover etter noen hårreisende defensive prestasjoner blant annet borte mot Napoli og hjemme mot Brighton. Svaret ble en variant av 4-4-2, som etter hvert gjorde det den skulle - nemlig å stramme inn bakover.

Rangers (2-0, 7-1), Manchester City (1-0) og West Ham (1-0) ble slått i perioden denne formasjonen ble brukt, mens bortekampen mot Arsenal ikke var noe å skrive hjem om. Den endte med 3-2-tap.

Det var 1-0-tapet borte mot Nottingham Forest som fikk Klopp til å returnere til 4-3-3, og med unntak av hjemmetapet mot Leeds ga det gode resultater før VM. Men seierne over Tottenham, Aston Villa og Leicester før og etter mesterskapet var ikke av det trygge slaget.

Må prøve igjen

Nå trenger vi noe trygt. Noe som gjør at laget ikke havner under først i hver kamp og må åpne seg mer og mer opp i jakten på en utlikning.

Ved å gå over i en ny formasjon, eller simpelthen bare legge laget litt dypere i banen, mister man det høye gjenvinningspresset Klopp har kalt verdens beste playmaker. Men denne sesongen har ikke det presset fungert ofte nok, og da blir det i stedet veldig enkelt for motstanderen å spille seg gjennom.

Liverpool er blant lagene det er lettest å skape sjanser mot denne sesongen. 51 store sjanser på 17 kamper er ellevilt, og vi kan takke en fenomenal Alisson Becker for at det ikke har blitt mer enn 22 baklengsmål. 51 er mer enn dobbelt så mange som de fem lagene over Liverpool på tabellen, og det er kun Leeds og Fulham som har sluppet til flere. 

Samtidig har de røde skapt nok til å score mer enn de 34 målene som har kommet så langt. Vi må nesten bare stole på at Mohamed Salah og Darwin Nunez begynner å sette flere sjanser, samtidig som Cody Gakpo tar med seg sin fine scoringsform fra PSV og Nederland.

Igjen: Vi skal ikke parkere bussen. Men i jakten på flyten bør man i en periode tenke resultater først. Fighten, viljen og soliditeten som sørget for 1-0-seieren over City på Anfield i høst var det vi har lengtet etter hele sesongen.

Mer av det, takk! Så tar vi det derfra.