Pepijn Lijnders

Assistent manager

Da Pepijn Lijnders kom til Merseyside var han trener for Trent Alexander-Arnold på U16-laget. Nå er studenten førstelagsspiller, og læremesteren assistent i Liverpool.

Klopps brobygger ble Pepijn Lijnders kalt da han hadde sin første periode i Liverpool. Med sin tidligere erfaring fra ungdomsavdelingene til PSV Eindhoven gjennom fem år og sju år i Porto, fikk Pep, som han kalles, en nøkkelrolle i å få fram talenter i Liverpool.

Mannen som kom til klubben for å jobbe med U16-laget, der Trent Alexander-Arnold og Ben Woodburn var den gangen, steg raskt i gradene.

Innen et år hadde Brendan Rodgers hentet ham til å jobbe med førstelaget på Melwood, og under Klopp fikk han en dedikert rolle med å knytte sammen talentene på akademiet i Kirkby med stjernene på Melwood.

Hver uke tok han med seg 12 spillere i fra U15 til U19 til Melwood for å trene med førstelaget. Trent Alexander-Arnold, Ben Woodburn og Ovie Ejaria er blant spillerne som ble introdusert for førstelaget gjennom «talengruppa».

– Min rolle er å skape utvikling. Det er mange måter å gjøre det på, men den første og viktigste er å vite nøyaktig hvordan vi skal angripe en kamp kollektivt. Å skape en identitet. En identitet som er slik at hvis vi hadde på oss andre drakter ville man likevel kjent oss igjen. Man må velge en idé, og jeg mener Klopp er veldig klar på den ene ideen og hvordan man ønsker å gjøre det, sa Pep i et intervju etter at Klopp kom til klubben.

– For eksempel, når vi har ballen ønsker vi å få den inn på den siste tredelen av banen. Og når vi kommer dit vil vi komme oss bak deres forsvarere. Så om vi spiller five a side, eller 4 mot 2 eller om vi spiller på store flater eller på en halv bane, uansett måten man går til kampen i helgen på, så vil ikke de store tingene forandre seg. Det skaper stor, stor individuell forbedring.

– For meg handler ikke spillerutvikling om at akademiet bringer fram spillere, det handler om at førstelagstrenere viser interesse, men også skaper klare planer for hver enkelt individ for å få de til det høyeste nivået. Det er slik jeg forsøker å skape en bro.

– Å bringe fram dine egne spillere skaper et far-sønn-forhold med klubben, basert på lojalitet, og er et veldig farlig våpen. For oss er det et nytt prosjekt, som handler om å skape en ny generasjon av Liverpool spillere som kan kjempe med de største signeringene fra andre klubber.

– Personlig forhold er viktig. Vi har troen på at 30 prosent handler om taktikk, og 70 prosent handler om å kjenne hverandre og staben. Det er viktig at Jürgen kjenner til spillere fra en ung alder. Hvis han ikke kan være i Kirkby, sender vi de beste til han.

– Vi startet talentgruppen slik at 15-åringer kan trene med 19-åringer, for målet er at de en dag skal spille sammen på førstelaget og når de gjør det, skal det ikke være for første gang, sa Pep til Sunday Timesi juni 2017.

– Når de besøker Melwood ser de hvordan Adam Lallana forbereder seg, hvordan Sadio Mané beveger seg for å finne rom, de lærer seg de uskrevne reglene på Melwood, alle de små tingene. Det er et utsagn som lyder at talenter trenger modeller, ikke kritikk. Jeg tror veldig på det, sa han.

Jürgen Klopps tidligere assist Zeljko Buvac ble omtalt som «hjernen»i trenerteamet, Peter Krawietz som «øye», og Lijnders ble «broen». Men et halvt år etter intervjuet i The Times og tre og et halvt år etter at han kom til Liverpool, forsvant Lijnders tilbake til hjemlandet for å bli hovedtrener i NEC Nijmegen, på nivå to i hjemlandet Nederland.

– Det er blandede følelser å snakke om at Pep forlater oss. Jeg er lei meg for å miste en så verdifull medlem og strålende fyr fra trenerapparatet. Men jeg er glad for at han får en slik sjanse, og selv om jeg skulle ønske at han ble hos oss kan vi ikke stå i veien for en slik mulighet, sa Klopp.

– Det vil ikke finnes en større NEC Nijmegen-supporter i Liverpool enn meg. Jeg vet at dette er starten på en lang reise for Pep, og en som utvilsomt vil bli en suksess.

Jürgen Klopp har hatt rett i mye, men Pep ble ingen suksess i Nederland. Allerede før hans gamle jobb var blitt besatt på nytt, var han tilbake i Liverpool i juni 2018.

Han fikk sparken i NEC siden han ikke klarte å føre klubben tilbake til æresdivisjon.

Han fikk likevel mange lovord med seg på veien fra en av de som var med å gi ham sparken, NECs direktør Wilco van Schaik.

– Jeg har sett ham gjøre ting jeg aldri har sett i Nederland tidligere, sa han til ForzaNEC.nl.

– Jeg har dyp respekt for en 35-åring som kommer her i en vanskelig tid, og fortsetter å kjempe til siste kamp. Jeg skjønner hvorfor Liverpool ansatte ham igjen, for han har noen unike kvaliteter. Alle i nederlandsk fotball kan lære ting av ham på enkelte områder. Han er langt forut for sin tid.

– Lijnders er en brilliant tenker, og folk som han kan hjelpe nederlandsk fotball framover på endel områder. Jeg har sett treningsøvelser fra ham som spillerne absolutt elsket. To av de beste trenerne i Nederland, som jeg kjenner, sier begge at de bruker Lijnders øvelser.

Da han kom tilbake til Liverpool oppnådde han stor suksess som manager, en rolle han offisielt fikk i januar 2019.

– Jeg kan ikke uttrykke klart nok hvor positivt det er for Liverpool Fotball Club at Pep er tilbake.

– Vi har en i verdensklasse, ikke bare som trener men også som menneske, skrev Jürgen Klopp i kampprogrammet mot West Ham på starten av 2018/19-sesongen

Nederlenderen kunne ikke bli utnevnt til Buvacs etterfølger før kontraktsituasjonen til hans forgjenger var løst. 

Dermed er Lijnders og Peter Krawietz begge Klopps assistenter.