Hotel Tia i lockdown

Storbritannias puber har stengt og befolkningen må holde seg innendørs. Slik klarer Hotel Tia seg gjennom stormen.

I forrige utgave av the Kopite skrev vi om Hotel Tia, det populære samlingspunktet et steinkast fra Anfield. Under tittelen «Lysere tider i Anfield-området» ble stemningen på en typisk kampdag i ølhagen bak hotellet i Anfield Road skildret. «Det er en herlig lyd av lystig fotballprat, sang og engasjerte barnerop som er med og fylle forventningene før kamp».

Én måned senere er dørene lukket, tappekranen stengt og verandaen tom for Jamie Webster og gitaren.

Bråstopp i baren

To år etter at de åpnet dørene til hotellet og baren, har businessen blomstret. Fotballsupportere fra både Liverpool, Norge og resten av verden har flokket til den store fine ølhagen, og tittet på all den imponerende LFC-memorabilian som henger på veggene.

— Det eneste som blomstrer nå er blomstene i hagen, sier Jostein Ansnes, hotellets daglige leder. Det norskeide hotellet drives av Tage og Kamilla Herstad, og Jostein Ansnes og Ragnhild Lund Ansnes. Supporterklubben har et samarbeid med hotellet.

— Det skulle bli tidenes sesongavslutning men så ble det bråstopp. Alle ansatte har blitt «furloughed», det berømmelige ordet som alle plutselig kan, forteller Ansnes. «Furloughed» er et ord som har blitt mye brukt i Storbritannia de siste to ukene, da mange arbeidsgivere har vært nødt til å ty til myndighetenes «Coronavirus Job Retention Scheme». For å hjelpe arbeidsgiver og arbeidstaker gjennom krisen, hjelper staten til med å betale 80% av lønna til ansatte som har blitt permittert.

Ordningen nådde nyhetsbildet også i Norge i starten av denne uken da det kom frem at Liverpool Football Club hadde bestemt seg for å utnytte seg av tilbudet som i hovedsak var ment for å hjelpe små aktører med å klare seg. Som for eksempel Hotel Tia.

«Jaffa» holder vakt

— Det er bra vi kan holde det gående uten å sparke folk, og vi klarer å holde liv i våre ansatte, både de fast ansatte og de som er timebetalt. Det er viktig for oss at de får betalt da mange av de er helt uten et stort økonomisk sikkerhetsnettverk, forklarer Ansnes. Med unntak av de norske eierne og driftslederne, er de ansatte hentet fra lokalområdet.

Den 20. mars ble restauranter og puber tvunget til å stenge i hele Storbritannia. I utgangspunktet gjaldt ikke det selve hotellet — bare baren. Men det meste av hotelltrafikken i helgene kom fra fotballturister og uten dem var det liten grunn til å holde hotell-delen åpen.

MASKOTT: Cash Herstad koser seg med spyling av uteplassen.

MASKOTT: Cash Herstad koser seg med spyling av uteplassen.

PASSER PÅ: Jaffa holder det gående på Tia.

PASSER PÅ: Jaffa holder det gående på Tia.

— Vi tok en beslutning ganske kjapt på å stenge hele hotellet, etter kanselleringer, forklarer Ansnes.

Nå er det Steven «Jaffa» Campbell som bor på hotellet og holder vakt, passer på blomstene i hagen og gjør småjobber. Jaffa brukte 70- og 80-åra på å følge Liverpool FC hjemme og borte. Frem til for fire måneder siden var han hjemløs.

Familien Herstad bor like ved hotellet og hjelper Jaffa med småjobbene.

Tilbyr Hotel Tia-opplevelse online

Men det skal gå bra for Hotel Tia.

— Det blir tøft, og vi vet ikke hvor lenge det varer og hvor lenge vi kan gå uten inntekt. Men sånn som det ser ut nå, skal vi klare det.

Hotel Tias eier- og drift-struktur er bygd opp så alle sitter trygt, og det er ingen kreditor som banker på dørene. Men kalenderen for resten av fotballsesongen var full av arrangementer som har blitt kansellert, og som må refunderes.

— Vi ønsker ikke å tigge om noe som helst, og det er derfor vi har tenkt litt alternativt og startet med online-arrangementer. Det er jo litt utfordringer med elendig bredbånd for tiden, men nå tror jeg vi har funnet en løsning så det skal bli bedre kvalitetsmessig.

En Hotel Tia-opplevelse online satser de på å gjennomføre to ganger i uken. I første runde ble det et møte med John Aldridge, og så Bruce Grobbelaar.

Ragnhild Lund Ansnes har ledet an. Som seer har man mulighet til å donere hvis man skulle føle for det, og inntektene fordeles mellom hotellet, legenden som er på besøk, og den lokale foodbanken.

— Hvis det skulle bli kamper for tomme tribuner, håper vi å fortsatt ha pre-match med live musikk, digitalt.

PASSER PÅ BLOMSTENE: Det er nok å holde fingrene i, til tross for at hotell og bar er stengt.

PASSER PÅ BLOMSTENE: Det er nok å holde fingrene i, til tross for at hotell og bar er stengt.

Hotellet har også en populær merch-butikk på nett hvor man får kjøpt t-skjorter og hettegensere med hotellets egen LFC-inspirerte design.

— Det er utrolig mange som har sendt meldinger med ideer til hva vi kan gjøre. Folk som mener det er viktig at hotellet består. Det har vært vist en utrolig omtanke fra den norske supporterskaren, forteller Ansnes.

— Kampen skulle aldri blitt spilt

Den britiske regjeringen brukte lovlig lang tid på å forstå alvoret i situasjonen. Den 11. mars fikk Liverpool lov til å ta imot Atletico Madrid på Anfield. Samme uke gikk hesteveddeløpet Cheltenham av stabelen for over 250 000 mennesker.

— For min del skjønte jeg alvoret kvelden etter Atletico Madrid-kampen. Da skjønte jeg hvor stor tabbe det var, den skulle aldri blitt spilt, sier Ansnes.

3000 spanjoler fra et koronainfisert Madrid inntok Liverpool. Samtidig var det stinn brakke på Hotel Tia. I ettertid har noen av de besøkende på hotellet meldt fra at de har testet positivt for viruset.

Halvannen uke senere var hele Storbritannia i full lockdown. Det er nesten overraskende at det ikke skjedde enda tidligere.

— Det tok tid å skjønne omfanget. Min jobb nå er å se fremover og hvordan vi skal berge det.

Den uforventede pausen gir også hotelleierne muligheten til en velfortjent pust i bakken etter et forrykende kjør fra åpningsdagen for to år siden.

— Det har jo gått veldig fort de årene. Kanskje vi nå får muligheten til å sette oss ned og reflektere litt. Og rydde opp i alle skap og skuffer. Jeg håper vi kommer tilbake enda sterkere.