Koronasituasjonen i Liverpool:Kurven steg brått i april

Kurven over antall døde i Liverpool steg brått i starten av april, tre uker etter kampen mot Atletico på Anfield. Dette er de seneste tallene.

Totalt 18 100 mennesker har omkommet av Covid-19 i Storbritannia. I Storbritannia teller de kun dødsfallene som skjer ved sykehus, ikke de som skjer på syke- og pleiehjem eller i hjemmene. London har de fleste dødsfallene med 4211, fulgt av Midlands med 3241. Nordvest i England er et av områdene som sliter mest med pandemien.

2371 av de omkomne hører til Nord-Vest-England.

Brå stigning i april

Tallene fra Liverpool og omegn er godt over gjennomsnittet for resten av landet. Tirsdag 21 april registrerte Storbritannia 828 dødsfall, antageligvis et høyere tall enn vanlig da det gjerne tar et par dager etter helgen før alle er registrert. Dagen før var tallet 449 dødsfall, som er det laveste siden 6 april. Det kan se ut som at landet har nådd toppen på kurven, uten at tallene ser ut til å droppe nevneverdig med det første.

22 april var det 3961 bekreftede smittetilfeller i Merseyside. 1210 av dem i Liverpool. Antageligvis er mørketallene enorme.

TOMT: Storbritannia er i lockdown og gatene i Liverpool er tomme.

TOMT: Storbritannia er i lockdown og gatene i Liverpool er tomme.

Liverpool University Hospitals Trust, som omfatter sykehusene Royal, Broadgreen og Aintree har registrert totalt 250 dødsfall, men tallene for alle koronarelaterte sykehus-dødsfall i hele Liverpoolregionen er 587 i følge Liverpool Echo. En sykepleier ved sykehuset Aintree University Hospital, 68 år gamle Liz Glanister, er også en av de omkomne.

Tallene inkluderer Wirral, (halvøya på andre siden av elva Mersey) hvor de har registrert 129 koronadødsfall, og 788 bekreftede smittetilfeller. Sykehuset Arrow Park på Wirral er for øvrig sykehuset hvor reisende fra Wuhan ble innlosjert i to uker da de returnerte fra Kina i februar.

Tallene har steget kjapt, spesielt i starten av måneden. Den 2 april kunne Liverpool Echo melde at 21 personer i Liverpool hadde dødd etter å ha blitt smittet. Dagen før hadde Liverpool bare ett registrert dødsfall. Dødsfallene skjedde i perioden 19 mars - 1 april.

Tre uker tidligere var det en enorm smitterisiko i byen.

— En tabbe

Den 11 mars ble den siste fotballkampen på øverste nivå spilt i England, på Anfield, da Liverpool møtte Atletico Madrid i Champions Leagues åttendedelsfinale.

Å la kampen bli spilt for 54 000 mennesker var en feil, skal vi tro flere eksperter. Selv Madrids ordfører, Jose Luis Martinez-Almeida, har kalt avgjørelsen for en tabbe. 3000 Atletico-supportere reiste til Liverpool fra Madrid, hvor kamper allerede ble spilt for tomme tribuner og barnehager, skoler og universiteter var stengt.

Da statsminister Boris Johnson omsider valgte å følge de fleste andre europeiske landene og frarådet store samlinger mennesker, fem dager etter Liverpools kamp mot Atletico Madrid, var det bare 12 bekreftede korona-smittede på Merseyside. Men de tallene skulle snart skyte i været.

BESØKENDE FRA SMITTEHOVEDSTAD: 3000 spanjoler fra Madrid, hvor koronaen var i full blomst, fikk reise til Liverpool i mars.

BESØKENDE FRA SMITTEHOVEDSTAD: 3000 spanjoler fra Madrid, hvor koronaen var i full blomst, fikk reise til Liverpool i mars.

— Ingen stor helserisiko

Regjeringen i Storbritannia holder pressekonferanse hver dag hvor de går gjennom de seneste tallene og svarer på spørsmål. På mandag 20 april fikk finansminister Rishi Sunak spørsmål fra Liverpool Echos Liam Thorp om det var riktig at de lot kampen spilles for fulle tribuner.

Sunak ville ikke ta kritikk og refererte til vitenskapelige råd de fulgte på den tiden. Regjeringens forskningsrådgiver, Angela Mclean, sa at de vil granske om kampen kan ha en sammenheng med smitten av viruset på Merseyside og kalte hypotesen for «interessant».

— Det gjør meg oppriktig trist at så mange mennesker i Liverpool er syke og at så mange har dødd, sa McLean. Hun understreket dog at spørsmålet måtte ses i kontekst av hva som var rådet på det tidspunktet, nemlig at fotballkamp ikke ble sett på som en stor helserisiko.

Onsdag 22 april fortsatte presset på myndighetene, da parlamentsmedlem Maria Eagle fra Liverpool spurte helseminister Matt Hancock om kampen burde ha blitt spilt, og om de så noen sammenheng mellom kampen og de høye smittetallene og mange dødsfallene på Merseyside.

Hancock svarte kort og unnvikende, og kalte det et «spørsmål for forskerne».

Ble smittet på Anfield

Liverpool Echo har snakket med Joel Rookwood (39) som var til stede på kampen 11 mars, og som gikk i selvisolasjon etter kampen — uvitende om at han mest sannsynlig hadde fått viruset på Anfield den kvelden.

Senere måtte han slite med symptomer på korona i tre uker, som pustevansker og utmattelse. Han har ikke fått testet om det var korona som gjorde han syk, og er derfor ikke en del av de 3961 bekreftede smittetilfellene på Merseyside.

Her er en graf man kan følge med på over bekreftede smittetilfeller i Merseyside.

Det drives ikke tilstrekkelig testing i Storbritannia så mørketallene er store.

Hardt utover Cheltenham

At kampen på Anfield kan ha forårsaket en smitteboom på Merseyside er sannsynlig. Samme uke som kampen ble spilt, gikk det enorme hesteløpet på Cheltenham av stabelen. Totalt 125 000 mennesker samlet seg ved banene for å se på hesteløpet og sosialisere over de fire dagene festivalen foregikk.

I ettertid ser man en tydelig tendens i dødstallene i området. Gloucestershire Hospitals NHS Foundation Trust, som omfavner Cheltenhams sykehus, har dødstall dobbelt så høye som de andre områdene i Sørvest-England.

Dårlig helse

Det er så klart andre faktorer som er med på å påvirke de høye bekreftede smittetilfellene og dødstallene på Merseyside. Liverpool og omegn er i hovedsak fattige områder med mange innbyggere som sliter både økonomisk og med helsa.

Av dødsfallene som er registrert på sykehusene i Storbritannia, kommer det frem at 91% har hatt en underliggende sykdom. Myndighetene har laget et kart over landet som viser hvor innbyggerne lider mest og minst av dårlig helse og lavere forventet levealder. Som man kjapt kan se, er Liverpool et av områdene som kommer dårligst ut.