Han insisterte på den nye Henderson-kontrakten. Nå får Klopp beskjed om å bli mer brutal

Liverpools midtbane og det pågående generasjonsskiftet har blitt et brennhett tema etter tapet for Brentford.

Mangelen på nye signeringer på midtbanen, var et av de store samtaleemnene rundt Liverpool i sommer, noe som har forsterket seg gjennom en tøff høst og vinter.

Den siste etablerte midtbanespilleren Liverpool hentet inn var den da 29 år gamle Thiago Alcantara i september 2020, men han er også den eneste midtbanespilleren som har kommet til klubben på fire og et halvt år.

Den siste som ble kjøpt inn til Liverpools midtbane var Thiago i september 2020.

Den siste som ble kjøpt inn til Liverpools midtbane var Thiago i september 2020.

Det er nå nærmest forventet at Liverpool kommer til å forsterke midtbanen til sommeren. Jude Bellingham er det store håpet, og virker å være det soleklare førstevalget, men klubben blir nå også koblet til en overgang for Wolverhamptons Matheus Nunes. Sam Wallace i The Telegraph, hevder at Liverpool ligger an til å kjøpe Nunez for 44 millioner pund til sommeren.

Trenger etablert spiller nå

I den samme artikkelen skriver Wallace at det var Jürgen Klopp som insisterte på å gi den da 31 år gamle Jordan Henderson en ny fireårskontrakt høsten 2021.

«Det gjorde Henderson til en av klubbens best betalte spillere. De er ikke noen spørsmålstegn ved Hendersons store bidrag til Liverpools nylige historie. Den store bekymringen er hvor mye han kan bidra i framtiden», skriver Wallace, om den nå 32 år gamle kapteinen.

Antydningen til Wallace handler om hvorfor Liverpool valgte å signere en så lang kontrakt, når det samtidig er behov for store utskiftninger på en aldrende midtbane, der det er handlet lite de siste årene.

Det har skjedd samtidig som Liverpool har imponert med sine signeringer i andre lagdeler. Etter kampen mot Brentford er det flere som har tatt opp problematikken med manglende investeringer på midtbanen. En av dem er Neil Jones i Goal.com, som mener det må handles en ny spiller nå.

«Jürgen Klopp sier at Liverpool ikke kan 'spille Monopol' i januar, men de har utvilsomt ikke råd til å ignorere problemene med midtbanen som underminerer jakten deres på Champions League-plass. Dødballer og innlegg kan ha vært det som felte dem i førsteomgangen, men problemene stammet fra midtbanen, og den manglende evnen til å dekke rom og kontrollere kampen.»

«Jordan Henderson slet voldsomt mot Leicester på fredag, men kunne ikke klandres her. Denne gang var det Harvey Elliott som lå til høyre i midtbanetrioen. Unggutten ble overkjørt, og kunne ikke tilby nok med ball til å kompensere for hvor passiv han var uten den. Klopp har planer om å omskolere 19-åringen som midtbanespiller, men det er et eksperiment som så langt ikke bærer frukter. Liverpool trenger etablerte spillere på midtbanen, og de trenger det raskt», skriver han videre.

Liverpool.nos spaltist David Lynch, er en annen som etterlyser at det handles raskt. Han mener signeringer må til for å rydde opp i midtbaneproblemet, og at Liverpool ikke får Champions League neste sesong uten det.

«Kilder innad i klubben fortsetter å snakke ned muligheten for flere signeringer dette vinduet, men det er enda altfor tidlig til å utelukke noe som helst», skriver Lynch.

«Liverpool er naturligvis kjent som en klubb som tenker langsiktig, så det er usannsynlig at vi får se en quick-fix før januarvinduet er ferdig. Dersom planen er at Nunes og Jude Bellingham skal løse dette rotet neste sesong, er det sannsynligvis midt i en Europa League-sesong.»

Lojalitetskonflikt

Torsdag fulgte også Ian Herbert i Daily Mail også opp med en brutal beskjed til Klopp om temaet: 

«Om Jürgen Klopp ikke kan akseptere at alder er feilen som ligger til grunn i dette laget, så er det over. Han virker så knyttet til spillerne som har tatt Liverpool til sine høyder at han kan ikke la dem gå.»

«To og et halvt år etter Premier League-tittelen kan ikke Klopp seriøst forvente at Mohamed Salah, James Milner, Jordan Henderson og Fabinho skal spille det høye presset som har gitt ham så mye suksess, når de alle er 29 år eller eldre. Eller at Virgil van Dijk skal være deres beskytter som 31-åring.»

I supporterklubbens egen podcast «Pausepraten - The Kopite Podcasten», ble også behovet for en ny midtbanespiller i januar uttrykt av tidligere redaktør og grunnlegger av supporterklubben, Torbjørn Flatin, og daglig leder, Tore Hansen. Både Hansen og Flatin mener Jürgen Klopp kan ha vist litt for stor lojalitet til spillergruppen som har gitt ham all suksessen.

– Vi trenger en litt mer brutal utskifting. En manager som ikke er så lojal mot et par av de spillerne han har nærmest seg. Det går ikke i fotball lenger, der alt går så raskt, sier Tore Hansen.

Hansen presiserer at dette ikke nødvendigvis handler om Hendersons kontrakt alene, men også om James Milner som fikk ny kontrakt, og den fortsatte troen på at Naby Keita og Alex Oxlade-Chamberlain. Han er likevel ikke i tvil om at Klopp er mannen til å ta det mer brutale skiftet.

– Han er fortsatt riktig mann for Liverpool, men han lærer han også. Det er mange tøffe valg å ta, men i fotball er det dessverre ikke så mye rom for lojaliteten til spillerne.

Torbjørn Flatin påpeker at dette ikke er noe nytt i Liverpools historie. Også Bill Shankly slet da han måtte bryte opp sitt første storlag, og holdt nok på spillere som Tommy Lawrence, Ian St John og Ron Yeats for lenge. 

– Klopp har så mye goodwill at han kan ha en sesong eller to der ting ikke går like mye på skinner. Men han er lojal til «sine spillere». Det har vi opplevd før. Bill Shankly hadde det samme problemet. Han slet med å kvitte seg med spillerne som hadde gitt ham suksess tidligere, sier Flatin.

– Hvis du ser på det laget som vant Champions League i 2019 og Premier League i 2020 hadde vi midtbane-stamme med Fabinho, Henderson og Gini Wijnaldum. Nå er det dessverre ikke Henderson den samme føler jeg, det går lengre mellom hver gang han dominerer midtbanen og det går litt tregere. Jeg hater å snakke om spillere som har dratt, men vi hadde trengt en Wijnaldum-type. Fabinho er veldig god som skjold på midtbanen, men er ingen boks-til-boks-spiller. Thiago er en herlig spiller, men han er heller ikke noen atlet, så de to sammen er heller ikke den ideelle kombinasjonen, fordi de mangler litt energi. Da trenger man en tredjemann som kan røske opp litt, mener Flatin.

Liverpools lag som startet finalen mot Tottenham i 2019.

Liverpools lag som startet finalen mot Tottenham i 2019.

Han mener dette generasjonsskiftet også blir en virkelig test for Liverpools eiere.

– Generasjonsskiftet nå burde det vært gjort noe mer med. Klopp har tenkt på det skiftet en stund og hentet inn spillere i andre posisjoner, som Luis Diaz og Darwin Nunez. Men når du skal ha et generasjonsskifte, så trenger man et par vinduer der man trår litt mer til, slik Liverpool hadde i 2018 da van Dijk, Alisson og Fabinho kom inn. Det tror jeg må skje nå også, sier Flatin.

Det store spørsmålet er hvordan de store investeringene nå skal finansieres. Da Liverpool handlet stort i 2018 var det etter salget av Coutinho til Barcelona. Noen tilsvarende salg er ikke realistisk nå, så enten må FSG punge ut eller at det kommer inn nye eiere.

– Ett av ankepunktene jeg har hatt mot eierne av Liverpool, er at når det handler om å kjøpe spillere og styrke stallen ved behov er det for lite dynamikk og det går tregt. Klopp er også veldig opptatt av å ha akkurat de spillerne han har blinket ut, og de er ikke alltid tilgjengelige når du helst skal ha dem. Nå tror jeg fansen begynner å reagere mer på det, for før har Klopp på mirakuløs måte likevel klart å få de resultatene vi har drømt om. Men nå begynner det å gå litt imot igjen. Så det føles mer prekært nå.

– Et sted på veien har endel av de som var sentrale i Liverpools gegenpress blitt litt eldre og litt tregere, og vi er ikke et «heavy metal»-fotballaget lenger. Samtidig må vi akseptere at det er et generasjonsskifte og at det tar tid, sier han.