Har bare sluppet inn ett mål med den utskjelte midtbanespilleren på banen

Mye har vært sagt og skrevet om Liverpools midtbaneproblemer denne sesongen. Men kan Jürgen Klopp ha en midlertidig løsning i egen tropp?

Liverpool har slitt i flere deler av sitt spill denne sesongen, og etter cupkampen mot Wolverhampton i helgen klaget Jürgen Klopp over mangelen på duellstyrke i laget hans.

– Vi vant ikke nok dueller. Uansett hvordan man spiller må man vinne duellene, slo tyskeren fast.

Hans observasjoner støttes også av statistikk.

I en artikkel i The Times kommer det nemlig frem at laget ligger på absolutt sisteplass i ligaen når det kommer til duellspillet.

De røde har denne sesongen vunnet 47.5% av duellene de har gått inn i. Det er svakest av samtlige lag i Premier League. I helgens cupkamp fortsatte trenden.

– Spillerne klarer ikke å gjøre det han ber om. Det vitner om et lag som viser en nedadgående kurve, skrev artikkelforfatter Paul Joyce.

Men hvor skal Klopp finne denne duellstyrken dersom han ikke får kjøpe noen nye midtbanespillere før til sommeren? Kan det finnes en midlertidig løsning på problemet på egen innbytterbenk?

Ti baklengs på de siste fem kampene, men bare ett kom med Keita på banen

Der sitter Naby Keita, som har kommet inn fra benken i alle de fem kampene som Liverpool har spilt etter VM.

I 3-1-tapet for Brentford kom han inn på stillingen 2-0 til gjestene, og spilte hele annen omgang. I de fire øvrige kampene har han spilt mellom 20 og 30 minutter. I 3-2-tapet for Manchester City i ligacupen kom afrikaneren inn etter 69 minutter, og da var alle målene i kampen allerede kommet.

I 3-1-seieren over Aston Villa 2. juledag viste kampuret 66 minutter da Keita entret banen. Da var stillingen 2-1 til Liverpool, og Naby-lad var dermed på banen da Stefan Bajcetic sikret seieren ni minutter før slutt.

I 2-1-seieren over Leicester like før nyttår kom Keita inn etter 61 minutter. Også i denne kampen var alle målene gjort før han kom innpå. I FA-cupoppgjøret mot Wolverhampton i helgen satte Klopp inn Keita etter 67 minutter, rett etter at Hwang hadde utlignet til 2-2.

Med andre ord har Liverpool bare sluppet inn ett mål med Keita på banen i disse fem kampene, hvor motstanderne til sammen har gjort ti mål.

Overraskende sterk i hodeduellene

Både Fabinho, Jordan Henderson, Harvey Elliott og tidvis også Thiago Alcantara har slitt i duellspillet i disse kampene, og i Keita har Klopp satt inn en spiller som ikke er redd for å tråkke til i duellene. Men ifølge analyseverktøyet InStat kommer ikke Keita spesielt godt ut sammenlignet med spillerne han konkurrerer med når det gjelder duellspill denne sesongen.

Siden han bare har vært involvert i seks kamper, og ikke har startet noen av disse, er kanskje ikke sammenligningen helt rettferdig. Det er imidlertid på et område at Keita overrasker, og det er når det gjelder hodedueller.

Afrikaneren har nemlig ifølge InStat vunnet halvparten av hodeduellene han har vært involvert i denne sesongen. Det er betydelig bedre enn Thiago Alcantara (39%), Jordan Henderson (38%) og Harvey Elliott (32%). Fabinho (61%) og Stefan Bajcetic (63%) har imidlertid vunnet en betydelig høyere andel av de hodeduellene de har vært involvert i.

I det offensive duellspillet har Keita (44%) bedre tall enn Bajcetic (40%), og han er ikke så langt bak Jordan Henderson (48%). Her er imidlertid Fabinho (63%) og Thiago (61%) i en klasse for seg, mens Elliott har vunnet 52% av sine offensive dueller.

I det defensive duellspillet er Keita (29%) klart svakere enn spillerne han konkurrerer med. Best er Thiago (55%) og Fabinho (53%). Deretter følger Bajcetic (43%), Elliott (42%) og Henderson (39%).

Totalt over hele banen betyr dette at Thiago (58%) har vunnet flest av sine dueller av Liverpools midtbanespillere, tett fulgt av Fabinho (56%). Elliott (47%) følger deretter, med Henderson og Bajcetic likt på 42%, mens Keita vinner kun 37% av duellene han er involvert i, når vi tar med alle typer dueller.

Ser vi på taklinger, så er Thiago i en klasse for seg. Han har vunnet 61% av taklingene han har foretatt. Her følger også Fabinho (48%) og Elliott (43%) på de neste plassene. Henderson har vunnet 39% av taklingene sine, Keita 33% og Bajcetic 32%.

Et fantastisk poengsnitt

I en artikkel her på Liverpool.no så sent som i begynnelsen av desember kunne vi imidlertid konstatere at Liverpool har et fantastisk poengsnitt med Keita på banen. Det er kun to spillere i Premier League-æraen som kan vise til en høyere seiersprosent enn Liverpools midtbanespiller. Det viser tall fraVisual Game

På listen som domineres av Manchester City-spillere fra det siste tiåret er Arjen Robben på topp. Chelsea plukket med seg hele 2,58 poeng per kamp i snitt da de hadde kantspilleren på banen. Bak ham følger Citys Aymeric Laporte med 2,53 poeng per kamp i snitt.

På en delt tredjeplass med Arsenals tidligere City-spiller Oleksandr Zinchenko finner vi Naby Keita, med et poengsnitt på 2,49 per kamp. Det er fangst som ville gitt opp mot 95 poeng over en hel Premier League-sesong.

Det store ankepunktet mot guineaneren er selvsagt skadeproblemene. Han har aldri spilt flere enn de 25 Premier League-kampene han fikk i debutsesongen. Nærmest var han forrige sesong, med 23 kamper, mens han denne sesongen kun har fått tre innhopp i Premier League nå etter jul, i de nevnte kampene mot Aston Villa, Leicester og Brentford.  De to første ble vunnet, mens den siste ble tapt.

Totalt har Keita spilt 122 kamper for Liverpool, og 89 av de er vunnet - en seiersprosent på 73, ifølge lfchistory.net.

Spørsmålet er hvor lenge Liverpool får nyte godt av Keitas solide poengsnitt i fremtiden. 27-åringens kontrakt løper som kjent ut etter denne sesongen, og med mindre enn seks måneder igjen av avtalen han har med Anfield-klubben har han nå mulighet til å signere en prekontrakt med en utenlandsk klubb. Det har ikke skjedd så langt i januar, men det er heller ikke noe som tyder på at han kommer til enighet med Liverpool om en ny avtale.

LFQ påpeker på Twitter at Keita er en spiller som splitter Liverpools supporterskare, og tallene de trekker frem er ikke like imponerende som seiersprosenten på 73%.

På de 122 kampene har Keita gjort elleve mål og slått seks målgivende pasninger. Han har startet 72 av kampene, og blitt byttet ut i 54 av dem.

Det som er mest oppsiktsvekkende er at han bare har spilt 90 minutter i 18 av de 122 kampene, og aldri har startet mer enn fem kamper på rad. Han har gått glipp av hele 87 kamper på grunn av skader.

Keita har vunnet både Champions League, klubb-VM, Premier League, ligacupen og FA-cupen med Liverpool.