Klopp og hans sportsdirektører - det er slik han liker det

Jürgen Klopp har aldri lagt skjul på at han liker å jobbe sammen med en sportsdirektør. Derfor var tapene av Michael Edwards og Julian Ward så smertelige.

Tidlig i 2001 ble Jürgen Klopp oppringt av Christian Heidel, daværende sportsdirektør i Mainz, der Klopp spilte i 2. Bundesliga. I personlige samtaler imponerte Klopp Heidel, som tenkte på forsvareren da managerposisjonen ble åpen halvveis inn i sesongen. Han ringte Klopp for å tilby ham jobben. Etter en kort tenkepause sa Klopp, da 33 år gammel, at han ville akseptere tilbudet. Slik ble managerkarrieren til Jürgen Klopp født. Siden har Liverpools tyske manager vært vant til å jobbe med en sportsdirektør ved sin side.

– Da jeg var i Mainz var jeg ansvarlig for absolutt alt rundt laget. Vi hadde Christian Heidel som sportsdirektør, og jeg og han drev klubben i bunn og grunn. Det er den beste måten å lære på, at man gjør alt og at ingen følger med, for ingen var egentlig interessert i Mainz. Så jeg måtte lære på den harde måten, og lærte på den harde måten, sa Klopp i et intervju med tyske DW Sports for et par år siden.

DEN FØRSTE: Gjensyn med Christian Heidel under Liverpools preseasonkamp mot Mainz i juli 2021. Heidel var sportsdirektøren som ga Klopp inngangsbilletten til manageryrket.

DEN FØRSTE: Gjensyn med Christian Heidel under Liverpools preseasonkamp mot Mainz i juli 2021. Heidel var sportsdirektøren som ga Klopp inngangsbilletten til manageryrket.

I alle hans sju år i Mainz hadde Klopp Heidel ved sin side. Da han kom til Borussia Dortmund i 2008 var det Michael Zorc som var klubbens sportsdirektør. En jobb han hadde hatt helt siden 1998. 

– Klopp er helt klart den beste signeringen jeg noen gang gjorde i Dortmund, har Zorc sagt om Liverpool-manageren. 

– Han formet en hel æra hos oss, noe som var unikt og vanskelig å gjenta. Det var en periode som var unik i klubbens historie.

Borussia Dortmunds daglige leder Hans-Joachim Watzke, Klopp og sportsdirektør Zorc fikk mye av æren for å gjenreise Dortmund som storklubb.

Klopp ble for alvor kjent som en av verdens beste trenere under tiden i Dortmund. Han ledet klubben til to ligamesterskap og en Champions League-finale. Etter en skuffende 2015-sesong takket han imidlertid av i klubben.

Noen måneder senere ble tyskeren presentert som ny manager i Liverpool, hvor han overtok etter Brendan Rodgers i oktober 2015.

VIKTIG TRIO FOR DORTMUND: Hans-Joachim Watzke, Jürgen Klopp og Michael Zorc fikk mye av æren for å ha gjenreist Borussia Dortmund som storklubb.

VIKTIG TRIO FOR DORTMUND: Hans-Joachim Watzke, Jürgen Klopp og Michael Zorc fikk mye av æren for å ha gjenreist Borussia Dortmund som storklubb.

Liker konseptet

– Det er ingen hemmelighet at jeg liker konseptet med en sportsdirektør. Jeg har jobbet i denne type modell tidligere, og har ikke noe annet enn positive ting å si om det. Dette er å tenke fremover, sa Klopp da Liverpool forfremmet Michael Edwards fra teknisk direktør til sportsdirektør et drøyt år senere, i november 2016.

Anfield-klubben valgte å omorganisere sin fotballavdeling for at sportsdirektøren skulle ta seg av fremtidige transferforhandlinger. I ettertid har det vist seg at dette var et sjakktrekk av de røde. 

Edwards hadde før dette jobbet side om side med daglig leder Ian Ayre, men det var i forbindelse med at Ayre varslet at han ville gi seg i jobben at Edwards fikk mer ansvar. 

Klopp var vant til å jobbe sammen med en sportsdirektør både i Mainz og Dortmund, og hadde ikke noe i mot en slik modell også i Liverpool. 

– Denne avgjørelsen er svært positiv for oss. Den vil gjøre oss bedre og sterkere i prosessen med å bygge et lag og beholde våre talenter i alle aldersgrupper, sa tyskeren da Edwards ble ansatt.

SAMARBEIDET GODT MED EDWARDS: Michael Edwards var Liverpools sportsdirektør  i fem og et halvt år.

SAMARBEIDET GODT MED EDWARDS: Michael Edwards var Liverpools sportsdirektør i fem og et halvt år.

Klopp bekreftet samtidig at den nye strukturen ikke ville endre noe i forhold til hans innflytelse i overgangssaker, og at han fortsatt ville ha siste ord når det gjaldt signeringer. 

– Er dette din eller hans spiller? Det er alltid min spiller. Jeg kan ikke legge skylden på noen annen. Jeg kan håndtere presset. Men i denne bransjen kan du ikke ha et one-man-show. Jeg er en spesialist på fotball. Jeg vet mye, men ikke om den finansielle siden. Jeg liker å ha de beste folkene rundt meg, og Michael er helt klart en av de beste jeg har møtt, sa Klopp om Anfield-klubbens første sportsdirektør.

Klopp mente at en sportsdirektør ville gi stabilitet i klubben ved en eventuell manager-avgang. 

– Det vi forsøker å skape er en struktur som passer Liverpool FC. Denne vidunderlige klubben har endret filosofi tre eller fire ganger de siste 10-15 årene, fordi ulike managere har fått bestemme. Det er den engelske måten å gjøre det på. En ny manager kommer inn, og alt blir endret. Men selv om fotballmanagere får sparken på grunn av dårlige resultater, kan mange ting rundt dem være bra. Vi har prøvd å skape et miljø der alt rundt manageren er perfekt. Dersom manageren skiftes ut i fremtiden, vil klubben likevel ha et godt fundament, sa han.

En seks år lang solskinnshistorie

Edwards og Klopp jobbet tett sammen i litt over seks år, og det var en solskinnshistorie med stort sett gode resultater over hele linja. Tyskeren var klar på at Edwards hadde gjort en fantastisk jobb i løpet av sine ti år i klubben. Han var tross alt med på å bygge det beste Liverpool-laget på 30 år.

– Jeg ønsker Michael og hans herlige familie alt vel i hva enn de velger å gjøre videre, sa Klopp til liverpoolfc.com etter at nyheten ble bekreftet av klubben.

I Edwards sin tid i klubben brukte Liverpool mye mindre penger enn konkurrentene i form av nettoutgifter på overganger, men likevel klarte Edwards i samarbeid med Klopp og resten av apparatet rundt dem å bygge et mesterlag. Ikke bare har stjerner som Virgil van Dijk, Mohamed Salah, Alisson Becker, Fabinho, Diogo Jota og Andy Robertson blitt signert. Edwards opparbeidet seg også et rykte for å være meget god til å forhandle frem gode summer for spillere som ble solgt fra klubben. Spesielt var avtalen rundt salget av Philippe Coutinho svært viktig for å hente inn noen av stjernene.

På den måten klarte Edwards å drive etter FSGs eierskapsmodell om økonomisk bærekraft samtidig som laget ble styrket hele veien.

«Det å ha vært del av denne klubben i denne perioden har vært et privilegium, og jeg vil takke menneskene jeg har jobbet med og suksessen vi har oppnådd», sa han til Liverpoolfc.com da det var klart at han skulle takke for seg sommeren 2022.

Klopps samarbeid med Edwards så ut til å fungere akkurat slik en moderne klubb skulle fungere. Manageren ønsket seg Julian Brandt – men hørte på folk rundt seg og endte opp med Mohamed Salah. Sommeren før skal Mario Götze ha vært førstevalget, før det endte opp med å bli Sadio Mané. At en manager som Klopp, som har vært i en annen toppklubb, ikke har kjøpt en eneste av sine tidligere elever, vitner om en leder som har vært klar for å høre på folk rundt seg og se etter alternativer.

– Han har hatt en konstant tilstedeværelse siden jeg kom til klubben, og hans bidrag til vår suksess er åpenbar for alle, sa tyskeren.

Liverpools velfungerende balanse på ledernivå, og modell med et rekrutteringsteam som har vært ledende i sin bruk av data, har vært et forbilde for flere andre klubber i Europa.

I et avskjedsbrev på liverpoolfc.com viet Edwards noen avsnitt til Klopp. 

«Jeg tror ikke jeg trenger å snakke for mye om Jürgen og hva han har gjort for klubben, men timingen på hans ansettelse og måten han har brakt inn sin filosofi og sin karakter som leder vil bli husket i Liverpool for alltid», skrev han.

«Det å være manager i Liverpool er nok enda vanskeligere enn å spille, men han har levert så mye glede til supporterne og brakt tilbake så mange av klubbens historiske verdier at han vil bli regnet som en av de største managerne i klubbens historie», fortsatte den avtroppende sportsdirektøren. 

Edwards har åpenbart latt seg imponere og inspirere av Klopp.

«Han vil vinne, enten det er i padeltennis eller i Champions League-finalen, og han har ledet laget på en utrolig god måte i løpet av min tid i LFC. Julian og Jürgen har et godt forhold, og jeg er sikker på at de kommer til å bringe mer suksess til klubben».

FIKK SALAH-KONTRAKTEN I HAVN: Julian Wards kanskje viktigste bidrag som sportsdirektør var å få Mohamed Salah til å signere en ny avtale med Liverpool.

FIKK SALAH-KONTRAKTEN I HAVN: Julian Wards kanskje viktigste bidrag som sportsdirektør var å få Mohamed Salah til å signere en ny avtale med Liverpool.

Tok motvillig rollen til sin gamle sjef

Samtidig som Liverpool i november i fjor kunngjorde at Edwards kom til å gi seg i jobben etter 2021/22-sesongen, ble det gjort kjent at assisterende sportsdirektør Julian Ward ville ta over, og Edwards skrøt uhemmet av sin etterfølger.

«Julian har bygd opp egenskaper som er egnet for denne rollen i mange år. I fjor ble han assisterende sportsdirektør, og det siste året har han lært mye om hva som er viktig for å lykkes i rollen. Jeg mener han er perfekt for jobben, og gjennom sesongen skal jeg gi ham all støtte i overgangsperioden», lød rosen fra Edwards.

I november i år kom så nyheten om at også Ward gir seg som sportsdirektør i Liverpool, etter bare en sesong i stillingen. Han leverte oppsigelsen under et halvt år etter at han tok over jobben etter Michael Edwards. Også research-direktør Ian Graham har sagt opp og gir seg etter sesongen.

Nyheten kom veldig overraskende på eierne i Boston, og Fenway Sports Group gjorde et forsøk på å overtale Ward til å bli. Det gjorde også Klopp, men heller ikke manageren kunne overtale 41-åringen.

«Klopp var blant de som prøvde å overtale Ward om å bli», opplyste Neil Jones i Goal.com

Ifølge Jones skal Ward i utgangspunktet ha vært motvillig til å overta jobben etter sin gamle sjef Michael Edwards i sommer, men lot seg overtale av FSG-president Mike Gordon.

«Han takket ja til å være med i en verden der avgjørelser ble tatt lett og raskt, og der kommunikasjonen var åpen, med eiere, manager og sportsdirektør som var perfekt balansert med hva de hadde tro på, og forpliktelse til å jobbe innenfor klubbens modell», utdypet Jones. 

Ward skal ha vært klar på at det var hans egen avgjørelse, og at det ikke var en avgjørelse som var lett å ta. Han kommer til å sitte i jobben ut sesongen.

En av kontinuitetsbærerne i Liverpool FC, akademisjef Alex Inglethorpe, er ikke bekymret selv om Ward har sagt opp som sportsdirektør.

– For øyeblikket er det bare å fortsette som vanlig, for Julian skal være her frem til sesongslutt og vi skal jobbe godt sammen, akkurat som vi har gjort de siste ti årene. Han er virkelig dyktig, sier Inglethorpe, som jobbet ekstra tett med Ward da sistnevnte hadde ansvar for blant annet de utlånte spillerne.

Han legger ikke skjul på at sportsdirektøren blir et savn, men har tro på at klubben finner en god erstatter.

– Enhver person som er så dyktig vil bli savnet når de drar. Men enten det er Michael Edwards eller Julian som forsvinner, vil klubben og tankegangen være den samme. Vi vil fortsette å jobbe som før selv om Julian drar, sier Inglethorpe.

Det store spørsmålet er om Liverpool går ut og leter etter sin tredje sportsdirektør på ett år, og beholder den strukturen som er i klubben i dag. Det er en modell Klopp har likt, også under Ward, ifølge Andy Hunter i The Guardian. Det er slik Klopp har vært vant med å jobbe. Først i Mainz 05 med Christian Heidel og så i Dortmund med Michael Zorc.