Nå er Manchester City i trøbbelFinancial Fair Play var en av grunnene til at FSG kjøpte Liverpool

Det har lenge sett ut som Premier League ignorerer Financial Fair Play, til stor frustrasjon.

I 2020 så det ut til at Manchester City skulle straffes for brudd på Financial Fair Play (FFP), da UEFA utestengte klubben fra Champions League i to sesonger. City anket den gang straffen, og vant frem i den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS). De slapp unna med en bot på 10 millioner euro for å ikke ha samarbeidet med UEFAs etterforskning.

Ut av det blå sprakk nyheten mandag formiddag om at Premier League tiltaler City for over hundre brudd på Financial Fair Play, fra 2009/10-sesongen, til 2017/18-sesongen. I tillegg mistenkes det flere brudd i sesongene etter og frem til i dag, og City har blitt bedt om å fremlegge dokumentasjon.

City er ifølge Deloitte den klubben som har størst inntekter av alle verdens klubber. Mer enn historiske giganter som Real Madrid, Liverpool og Manchester United, og nå må det bevises at dette er ikke er oppblåste summer som stammer fra en eier som har brutt regelverket.

Forskjellen denne gang er at det er Premier League sine regler som gjelder, og at det ikke kan ankes til CAS der City vant frem sist. I tillegg er det ingen tidsbegrensning, slik det var i UEFA sin sak og som gjorde at City gikk fri.

Viktig for FSG

Da Fenway Sports Group (FSG) kjøpte Liverpool FC i 2010 ble Financial Fair Play (FFP) tidlig et tema, og det var et regelverk Liverpools eiere hadde stor tro på. Idéen om FFP ble til i 2009, og implementert før 2010/11-sesongen, som var Liverpools første under det nye eierskapet. Det har ikke fungert slik det var planlagt, og UEFA har ikke klart å straffe klubbene som har brutt regelverket med straffer og sanksjoner som forhindrer at det skjer igjen.

Simon Hughes i The Athletic skrev i 2021 at John W. Henry følte seg sviktet av UEFA, og hvor lite de har håndhevet regelverket de hadde på plass. Det blir nevnt som en av grunnene til at Liverpools eier ønsket både «Project Big Picture» og «the Super League».

TIL SALGS: Liverpool FC har vært til salgs siden november.

TIL SALGS: Liverpool FC har vært til salgs siden november.

Henry har ikke vært fornøyd med UEFA, og hvordan FFP har blitt håndtert.

«Han stiller seg spørsmålet om hvordan Liverpool kan klatre til toppen, vinner hver av de lukrative troféene, men likevel ikke har råd til å konkurrere økonomisk med City og Chelsea på regelmessig basis», skriver Hughes i The Athletic.

«Henry mener at radikal endring må til i fotballen, og at det eventuelt vil komme på en eller annen måte. De siste månedene, har Henry etter det The Athletic forstår, vurdert å publisere Project Big Picture igjen, og foreslå at det kan være en god ting dersom han ga slipp på noen av de tingene han ville fått kontroll over dersom den opprinnelige planen hadde gått gjennom», skrev Hughes den gang.

Uttalt seg flere ganger

Henry og Werner hadde veldig stor tro på FFP – og eierne har flere ganger uttalt seg om regelverket de siste 12 årene. At det ikke har fått store konsekvenser når andre klubber har brutt reglene, har frustrert Liverpools eiere.

– Vi er fokusert på å posisjonere klubben slik at vi kan vinne troféer innenfor Financial Fair Play-reglene som blir innført neste år. Det betyr at vi utenfor banen tenker å øke inntektene våre på verdensbasis, sa Henry til Liverpool Echo i 2010.

– Jeg håper at ikke andre klubber ignorer de økonomiske aspektene med fair play-reglene. Vi vet at det handler om inntekter og om å generere inntektene for å konkurrere. På banen må vi være smartere.

– Reglene har blitt ignorert

I 2011 snakket Tom Werner om reglene.

– Jeg håper at det er tyngde i det, for jeg tror det er sunt for sporten. Det vil gjøre sporten mer konkurransedyktig. En del av vurderingen vår da vi kom inn i fjor var at Financial Fair Play skulle bli innført, og vi håper at det vil bli gjeldende.

– Fra vårt ståsted er det veldig viktig at UEFA klarer å implementere Financial Fair Play. Det er et nøkkelelement. Er de innstilt på å implementere det? Vi vet ikke, men omtrent halvparten av klubbene i Europa taper penger - og jeg snakker om toppklubbene. Jeg mener det er noe ligaene individuelt bør vurdere og innføre, i tillegg til FIFA og UEFA. Bare fordi UEFA har sine regler, betyr ikke det at Premier League og andre ligaer ikke kan innføre lignende regler, sa Werner til Echo.

KRITISK: Tom Werner, her sammen med FSG-president Mike Gordon, har vært kritisk til håndhevingen av Financial Fair Play.

KRITISK: Tom Werner, her sammen med FSG-president Mike Gordon, har vært kritisk til håndhevingen av Financial Fair Play.


Han uttalte seg igjen i 2014.

– Vår største utfordring har vært at Financial Fair Play har blitt ignorert. Det gjør det vanskelig å konkurrere, men samtidig er det mange klubber som ikke kan konkurrere på Liverpools nivå, så jeg bør ikke klage høylytt på det, sa han den gang..

– Det er utfordrende, og gjør det vanskelig. Det er kun fire Champions League-plasser. Vi har tre klubber som ser ut til å ha ubegrensede budsjetter - eller minst to - så det er utfordrende.

Siden den gang har også Newcastle United blitt kjøpt av Saudi-Arabias pensjonsfond.

Slik Liverpool har operert på overgangsmarkedet under FSG etter at de røde har nådd toppen av engelsk fotball igjen, så kan en mistenke at klubbens eiere har tenkt «hit men ikke lenger», da de har sett at de ikke kan konkurrere med de andre toppklubbene økonomisk, og spesielt når det ikke får konsekvenser dersom regelverket brytes, og at det kan være en av grunnene til at de har gjort klubben tilgjengelig for salg.

Kan straffes veldig hardt

Mens La Liga har strammet inn veldig, der klubbene kan nektes å registrere og bruke spillere de har signert før de holder seg innenfor de økonomiske rammene, har det ikke sett ut som Premier League har brydd seg i det hele.

Så sent som i forrige uke uttalte La Liga-president Javier Tebas at Premier League drev med pengedoping. De uttalelsene kom etter at Premier League-klubbene brukte svimlende 815 millioner pund på overganger i januarvinduet. Til sammenligning brukte alle La Liga-klubbene 25 millioner pund til sammen.

Med dagens nyheter ser det likevel ut som det kan komme konsekvenser ved regelbrudd i Premier League, men hvilke konsekvenser det blir og når det eventuelt skjer vet vi ikke. Situasjonen er helt ny, og noe vi ikke tidligere har sett i Premier League, så det er vanskelig å finne saker som det kan sammenlignes med.

I TRØBBEL: Manchester City er i hardt vær.

I TRØBBEL: Manchester City er i hardt vær.


Det skal nå settes ned et panel på tre personer som skal høre saken, der en skal være en ekspert på økonomi. Offentligheten får ikke være tilstede når saken skal opp, og det er ikke satt noe tidsperspektiv. The Guardian tror det vil være snakk om måneder. Når avgjørelsen har kommet, kan det ankes videre, og i teorien kan saken ende i høyesterett.

I regelboken til Premier League står det at brudd på disse reglene kan få store konsekvenser for en klubb som blir funnet skyldig. Det kan bli straffet med bøter, poengtrekk, suspensjon og utkastelse fra Premier League. Det står også at en kommisjon kan finne en straff de mener er passende, og det kan også åpne for at klubben mister titlene de har vunnet.