Spillet er i full gang – men har Liverpool noe annet valg enn å gi Salah det han vil ha?

Mohamed Salah har uttalt seg om kontraktssituasjonen, og sender ballen over til Liverpool.

Det er 616 dager til Mohamed Salah kan forlate Liverpool som Bosman-spiller. Verdens beste spiller for øyeblikket har litt over 20 måneder igjen av kontrakten sin med klubben.

Det var en lukrativ femårskontrakt han signerte sommeren etter sin fantastiske debutsesong på Anfield, der han scoret 44 mål i alle turneringer.

Det har blitt rapportert at kontrakten han er på nå er verdt ca 200 000 pund i uken i grunnlønn, og når vi vet at mye av lønn er bonusbasert under de amerikanske eierne, har egypteren trolig tjent veldig gode penger de siste årene, slik han har prestert både individuelt og med pokalfangsten sammen med laget.

Samtidig kan en se for seg at det ikke var det helt optimale tidspunktet for ham å signere en femårskontrakt. Han hadde akkurat fylt 25 år, og vil være 30 år og to uker gammel når denne kontrakten går ut. Det er ikke det aller beste tidspunktet for å forhandle frem karrieren siste store og lukrative avtale.

Det er ikke fordi prestasjonene nødvendigvis daler, selv om de ofte gjør det, men helst fordi verdien på spilleren og muligheten til å få igjen store penger ved salg forsvinner.

Alt fokus på Salah

Salahs kontraktssituasjon har vært tema en god stund, men etter at grunnstammen i laget med Virgil van Dijk, Alisson Becker, Fabinho, Trent Alexander-Arnold, Andy Robertson og Jordan Henderson allerede har signert nye langtidskontrakter i år, er alt fokuset nå på Salah.

Sadio Mané og Roberto Firmino har også kontrakter som går ut sommeren 2023, men det snakkes det lite om.

Grunnen til det er nok rett og slett at Salah er lagets store stjerne, og presterer på et helt annet nivå enn alle andre i Premier League om dagen. Han er ligaens beste spiller, og kanskje den beste av alle på planeten for øyeblikket. Også i periodene Liverpool har slitt det siste året har egypteren levert varene.

I sommer fikk han endelig en skikkelig pre-season, for første gang siden han kom til klubben, og det ser ut til å ha gitt oss en enda bedre versjon av Salah enn noen gang tidligere. Han står med 12 mål og fire målgivende på 11 kamper denne sesongen. Mot Manchester City og Watford har han scoret mål som kan minne om Lionel Messi, men det er også «Messi-tall».

STORSPILLER: Mohamed Salah er i sitt livs form.

STORSPILLER: Mohamed Salah er i sitt livs form.

Spiller ballen over til klubben

Salah er kjent som den spilleren som sjelden gir intervjuer, og holder ting for seg selv. Det er stort sett via hans sosiale medier vi lærer å bli kjent med storscoreren.

Derfor var det oppsiktsvekkende da han før jul i fjor satte seg ned med den spanske avisen AS, og ga et intervju om fremtiden sin. Der sa han følgende:

«Akkurat nå kan jeg si at alt er i klubbens hender. Så klart ønsker jeg å bryte rekorder her, og jeg gjentar, jeg vil bryte alle rekorder i klubben, men alt er i klubbens hender» uttalte han. 

Uttalelsene i 2020 er ikke ulike det Salah sa til Sky Sports på fredag, i oppbyggingen til søndagens kamp.

– Det avhenger ikke av meg. Dette er ikke opp til meg, men dersom du spør meg, så ønsker jeg å bli her til siste dag av fotballkarrieren min. Men jeg kan ikke si så mye om det, det er ikke i mine hender, sa Salah.

– Det avhenger av hva klubben ønsker.

– For øyeblikket kan jeg ikke noen gang se for meg å spille mot Liverpool. Det vil gjøre meg trist. Det er vanskelig. Det er vanskelig, og jeg ønsker ikke å snakke om det, men det ville gjort meg trist. For øyeblikket ser jeg ikke for meg å spille mot Liverpool, men la oss se hva som skjer i fremtiden.

Simon Hughes i The Athletic bemerker at uttalelsene er veldig like de Gini Wijnaldum kom med om sin situasjon. Der klarte aldri partene å bli enig, og han gikk til Paris Saint-Germain som Bosman-spiller.

Ballen er absolutt kastet over til Liverpool FC igjen.

Hva er det han krever?

Det har blitt rapportert at Cristiano Ronaldo er Premier Leagues best betalte spiller, og tjener 480 000 pund i uken. Romelu Lukaku kostet Chelsea nesten 100 millioner pund fra Inter, og det har blitt meldt at han tjener ca 450 000 pund i uken på Stamford Bridge.

Kevin de Bruyne skal på egenhånd ha forhandlet frem sin egen nye avtale på Etihad Stadium, verdt 385 000 pund i uken. Vi har hørt rapporter om at akkurat dét er noe Salah har merket seg, og stusser over at det ikke skal være like enkelt for ham å få en ny avtale. De Bruyne er året eldre enn Salah, og er langt mer skadeutsatt.

Chris Bascombe i The Telegraph rapporterte tidligere denne uken at Salahs lønnskrav skal være på ca 400 000 pund i uken.

VIL BLI: Mo Salah uttalte på fredag at han ønsker å bli i klubben.

VIL BLI: Mo Salah uttalte på fredag at han ønsker å bli i klubben.

LFC har ikke kommet med noen kommentar, og selv om Jürgen Klopp har fått spørsmålet mange ganger denne høsten, er han alltid ordknapp. Manageren sier at dette er saker en tar internt, og det har også klubben for vane å gjøre – men gjorde et unntak med kaptein Henderson. Der tok det lang tid før partene kom til enighet, og det skjedde først etter at managerne hadde blandet seg inn offentlig.

Enten Salahs uttalelser er ment taktisk som et forhandlingsutspill eller ikke, er det lett å tolke det den veien. Det kan ikke finnes mange Liverpool-supportere som ikke er desperate for at han skal bli værende i klubben. Dersom klubben ikke vil strekke seg langt nok, og han fortsetter karrieren et annet sted, vil eierne og klubben kunne vente seg et voldsomt raseri fra supporterne.

«Den egyptiske kongen» er en av de beste spillerne vi har sett på Anfield i moderne tid, og det er ikke mange som er klare for at det kjærlighetsforholdet skal avsluttes.

Har LFC noe valg?

At det var til den spanske avisen han kom til uttalelsene i 2020, ble tolket som et grep fra spilleren og spillerens agent om å legge press på Liverpool FC. Både Real Madrid og Barcelona skulle nok gjerne hatt Salah i klubben, men koronapandemien har gjort situasjonen ekstremt vanskelig for de begge. Kanskje er Paris Saint-Germain den eneste klubben som vil ha råd til å sikre seg Salah og gi ham det han vil ha – dersom de mister Kylian Mbappé neste sommer.

Liverpool er ikke i en slik posisjon at det bør være aktuelt å selge Salah til en annen Premier League-klubb.

400 000 pund i uken er absolutt en ekstrem sum – og er en investering på 80 millioner pund over de neste fire årene. Da vil storscoreren være 33 år gammel, uten noen særlig videresalgsverdi.

Men har en egentlig noe valg? Hvilken spiller, eller hvilke spillere, skal klubben kunne hente for å erstatte en så unik målgarantist? Det kan ikke være mange slike navn – og i tillegg vet en at managerens kontrakt kun varer til 2024 – uten at han har kommet med noen signaler om at han ønsker å forlenge.

Det er forståelig om FSG er bekymret for å bryte den lønnsstrukturen klubben har og fremtidige forhandlinger med andre spillere, eller om Klopp og støtteapparatet lar seg bekymre av hvordan dynamikken blir i garderoben dersom én spiller tjener det dobbelte av resten. Det er mulig at det er naivt, men det virker ikke som dagens spillergruppe er satt sammen på den måten at det skal være et problem. Dersom Salah nå er verdens beste spiller, fortjener han å være blant de best betalte i ligaen.

Gjennomsnittsalderen mot Atletico Madrid var på hele 29 år og 130 dager, det eldste laget de røde har stilt siden 50-tallet. På et eller annet tidspunkt må det komme et generasjonsskifte, og Klopp må fornye laget, men det er vanskelig å se for seg at Salah er den som skal vike.

En avholdsmann, som aldri er skadet, så profesjonell og tar vare på kroppen sin. En spiller som slo gjennom relativt sent, og fortsatt er sulten på å vinne det som er av priser både individuelt og med lag. Det er vanskelig å se for seg Liverpool FC ikke skal gjøre alt for at de skal bli enig.

Transferguru Fabrizio Romano uttalte på podcasten sin «Here we Go» denne uken at klubbens store fokus var Salah, og at han skal få en ny avtale. Det er større prioritet enn noe annet kjøp, sa Romano.

La oss håpe han har rett. Dersom Salah fortsetter som dette vil det være veldig trist dersom vi må snakke om kontraktssituasjonen hans hver uke heller enn de vanvittige prestasjonene hans på banen.

Manchester United - Liverpool spilles søndag kl. 17.30, og vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Play.