All støyen og den teite konspirasjonsteorien gir i alle fall håp om et høylytt og heltent Anfield

Arsenalsupportere og supportere av andre lag ble rasende da semifinalen ble utsatt i forrige uke.

De siste ukene har det vært smitteutbrudd i Liverpool, som gjorde de røde måtte klare seg uten Jürgen Klopp, Alisson Becker, Joel Matip og Roberto Firmino mot Arsenal. Flere fra støtteapparatet var borte, og vi kunne se U23-lagets keepertrener ta seg av oppvarmingen med Caoimhin Kelleher på Stamford Bridge. Det for en klubb som har hele tre keepertrenere, mer enn noen andre.

Uken etter skulle Liverpool møtt Arsenal i ligacupens semifinale – før assistentmanager Pep Lijnders, flere av støtteapparatet og spillere testet positivt.

Etter ordre fra helsemyndighetene stengte Liverpools treningsfeltet, og for første gang i pandemien ba Liverpool om at en kamp skulle bli utsatt. English Football League (EFL), som har ansvar for ligacupen, valgte motvillig å innfri det ønsket, fordi situasjonen var så kritisk som den var.

Da kokte det fullstendig over på sosiale medier fra Arsenal-supportere, men også fra supportere av andre engelske lag.

Rasende Arsenal-supportere

Det var som en skulle tro at dette aldri hadde skjedd før, og at det var en vanvittig skandale, der Liverpool forsøkte å jukse seg til en kjempefordel. 18 Premier League-kamper hadde på det tidspunktet blitt utsatt – men ingen til slike reaksjoner.

Liverpool hadde riktig nok Sadio Mané, Naby Keita og Mohamed Salah bortreiste i Afrikamesterskapet. Salah har forresten spilt to ligacupkamper i sine sesonger på Anfield. Totalt 64 minutter – i kamp mot Chelsea i 2018 og mot Arsenal i 2020. Det er ikke gitt at han ville bli involvert uansett, og det kommer han heller ikke til å bli. Spillere som Takumi Minamino, Divock Origi og Thiago Alcantara var på skadelisten. Var det å slippe Jürgen Klopp på sidelinjen Arsenal-supporterne var så desperat for?

Enkelte virker å tro at Liverpool var så redd for å møte Arsenal på Emirates uten sine største stjerner. Det er en annen tankegang jeg sliter med å skjønne. Arsenal har løftet seg en del hakk de siste månedene, men de var allerede i fremgang da de kom til Anfield og ble knust 4-0, i en kamp der Liverpool først kom i gang etter at Mikel Arteta hadde fyrt seg opp mot Jurgen Klopp og vekket Anfield.

MÅTTE SKILLES: SIst Liveprool og Arsenal møttes ble det høy temperatur på sidelinjen. Det løftet The Kop og Anfield.

MÅTTE SKILLES: SIst Liveprool og Arsenal møttes ble det høy temperatur på sidelinjen. Det løftet The Kop og Anfield.

Eller var det rett og slett et håp om å bli tildelt en 3-0-seier i første kamp fra EFL, og ha finaleplassen i lomma? Det er klart det ville vært en stor fordel for Arsenal dersom utbruddet hadde vært reelt, og de fikk den enorme fordelen av å møte U18-laget til Liverpool, men Arsenal er en for stor klubb til at en skal være så desperat etter en tur til Wembley.

Dersom en fikk med seg et uthvilt Arsenals kamp på City Ground tre dager senere, der de ble slått ut av FA-cupen mot Nottingham Forest, er det enda mindre forståelig at en skulle være så redd for å møte akkurat Arsenal.

Så var ikke utbruddet så ille likevel…

Etter kampen mot Shrewsbury kunne Klopp, som akkurat hadde kommet ut fra isolasjon selv, fortelle at smitteutbruddet i forrige uke likevel ikke var så alvorlig som først meldt.

Ifølge Simon Hughes i The Athletic hadde Liverpool først brukt hurtigtester, og fått en rekke positive. Det ble så tatt PCR-test, og igjen var det flere som var positive. Testene ble sjekket på profesjonelle laboratorier. Det var da avgjørelsen ble tatt om å komme med en forespørsel til EFL om å få utsettelse.

Etter at kampen skulle ha blitt spilt, gikk spillerne gjennom en tredje runde med testing. Da var det kun på Trent Alexander-Arnold det slo ut positivt. Kanskje burde Klopp holdt akkurat dette for seg selv – når man ser reaksjonene som har kommet, der klubber ønsker å få Liverpool etterforsket – men Klopp har samtidig vært en av de som er mest åpne rundt Covid, både når det kommer til smitte og vaksinasjonsspørsmålet.

Det ble ingen etterforskning av Liverpool, men ifølge Hughes vil EFL samle inn informasjon. En av de klubbene som var misfornøyd med utsettelsen var Nottingham Forest. De skulle møte Arsenal tre dager senere.

BLE STENGT: AXA Training Centre ble stengt etter smitteutbruddet i forirge uke.

BLE STENGT: AXA Training Centre ble stengt etter smitteutbruddet i forirge uke.

Når vi ser på hvem Liverpool valgte å utelate fra troppen mot Shrewsbury Town på søndag, er det nærliggende å tro at det er Neco Williams, Owen Beck, Joe Gomez, Alex Oxlade-Chamberlain, Jordan Henderson, James Milner og Diogo Jota som hadde testet positivt.

Liverpool valgte å ikke bruke disse spillerne. Kanskje fordi de ikke har fått trene i isolasjon, fordi de kanskje skal testes enda flere ganger, eller fordi det ikke føltes riktig. Når klubben har trodd at et så stort antall spillere, i tillegg til de som allerede var smittet, manager og assistentmanager, er det vanskelig å se at de skulle gjøre noe annet enn å stenge ned. En har fulgt den protokollen som er satt – hva ellers skal en gjøre?

Enkelte lags supportere tror Liverpool har vært så interessert i å jukse det til at de har sittet med en rød penn og tegnet på hurtigtestene. For å oppnå hvilken fordel?

Mangel på åpenhet er et problem

Er det en ting en kanskje kan kritisere Liverpool for, så er det at klubben tidlig etterlyste den samme åpenheten som de viste med smittetilfellene sine da de kom sjeldnere tidlig i høst. Det frister kanskje ikke å gjøre det når ingen andre gjør det, og ingen ønsker å avsløre lagoppstillingen sin i god tid for motstanderen, men med litt mer åpenhet rundt navn eller antall ville en kanskje sluppet unna de verste spekulasjonene og konspirasjonsteoriene.

Liverpool har hele tiden gått ut med navn på de som har vært smittet, men det er informasjon som har kommet etter at lagoppstillingen er ute, for å ikke gi bort noen fordel til motstanderlaget. Når kamper avlyses, hadde det beste vært at alle tall blir offentliggjort, om hvor mange spillere det gjelder, og hvorfor. Spesielt når kamper som Leicesters bortekamp mot Everton tirsdag kveld blir utsatt, og Afrikamesterskapet og skader blir nevnt som grunn. Etter at kampen var blitt avlyst, så knuste de Watford med et veldig sterkt mannskap. I akkurat den saken virker det som det kun er supporterne i Everton som bryr seg.

Hadde Liverpool i det minste prøvd å få kampen utsatt til en gang etter 10. februar når afrikanerne er tilbake, kunne konspirasjonsteorien vært litt mer forståelig, men det har aldri vært tema…

Slik det er nå er det en gjeng som sutrer for at de ikke fikk se laget sitt mot et veldig redusert Liverpool-mannskap med Klopp på sidelinjen. De virker helt å ha glemt at de ble kompensert med å slippe å spille returoppgjør foran et Anfield under flomlysene der de åpenbart ikke trives.

Er det en god ting som har kommet ut av dette, så er det at det trolig har gitt The Kop en ekstra grunn til å være høylytt og gjøre det utrivelig for det gjestende laget på torsdag. Det pleier å fungere.

Semifinalen mellom Liverpool og Arsenal spilles kl. 20.45 i kveld, og vises på Viasat 4 og Viaplay. Sendingen starter kl. 20.15.