Oxlade-Chamberlains ufortjente skaderykte

Alex Oxlade-Chamberlain har fått store deler av sin Liverpool-karriere sabotert av skader. Men skadene har ikke vært mange. Bare lange.

«Det var typisk han», sa min medsupporter da vi så Alex Oxlade-Chamberlain liggende på gresset og skjære grimaser bare et par minutter etter at han hadde scoret et herlig 2-0-mål mot Brentford.

Typisk Ox å bli skadet så snart han finner formen og begynner å levere både scoringer og gode prestasjoner. Det virker å være gjengs inntrykk blant veldig mange supportere at 28-åringen er plaget av gjentatte skader og sjelden er i stand til å holde seg skadefri over en lang periode. Men historikken viser at det er et ufortjent rykte Oxlade-Chamberlain har fått på seg. 

Etter at engelskmannen kom fra Arsenal til Liverpool i 2017 har det ikke vært mange skader å snakke om. Men dessverre har de få skadene vært av det alvorlige slaget. 

Tok med seg et rykte fra Arsenal

Skadehistorikken til Oxlade-Chamberlain i Arsenal er noe helt annen enn den han har hatt i Liverpool. Transfermarkts oversikt viser en rekke skader som varierer i alvorlighetsgrad. Og ikke minst varierer de i hva slags form for skade det var snakk om. Hofteproblemer, kneskader, hamstringskade, strekk og andre skader. Noen skadeavbrekk varte 17 dager, andre 140. Oxlade-Chamberlain var en skadeplaget spiller de seks årene han var i Arsenal, og ryktet han tok med seg til Liverpool henger fortsatt igjen. Men i Liverpool har problemene vært av en annen type. 

At vi fremdeles snakker om det som skjedde mot Roma på Anfield 24. april 2018 viser først og fremst hvilken form «The Ox» var i på den tiden. Han hadde sendt i vei et par herlige langskudd i seiere over Manchester City og hadde med sin energi, fart og gjennombruddshissighet spilt seg inn på midtbanen til Jürgen Klopp. 

LANGTIDSSKADE: Alex Oxlade-Chamberlain i store smerter mot Roma i 2018.

LANGTIDSSKADE: Alex Oxlade-Chamberlain i store smerter mot Roma i 2018.

Korsbåndsskaden han pådro seg i Champions League-semifinalen mot Roma den våren var både stygg og brutal, og Oxlade-Chamberlain måtte smøre seg med enorme mengder tålmodighet. Det skulle ta nesten halvannet år før han igjen startet en fotballkamp. I 2018/19-sesongen fikk han bare spille 19 minutter fordelt på to innhopp i Premier League, så vi kan i realiteten konkludere med at kneskaden fra våren i forkant tok omtrent 15 måneder å bli helt kvitt. 

Leverte hele gullsesongen

Mens prestasjonene før korsbåndsskaden kanskje har blitt hauset noe opp, virker prestasjonene etter skaden å ha blitt glemt i stor grad. For Oxlade-Chamberlain var en meget viktig del av laget som hentet hjem Liverpools første seriegull på 30 år i 2019/20-sesongen. 

Høstsesongen var litt preget av at han måtte komme seg i kampform, og han ble litt satt tilbake av en mindre ankelskade han pådro seg i klubb-VM, men Oxlade-Chamberlain var stort sett tilgjengelig da man trengte ham den sesongen. Han måtte kun stå over fire kamper - tre på grunn av ankelskaden og én på grunn av en hodeskade om høsten. 

Faktisk var han på banen i samtlige Premier League-kamper fra 11. januar og til sesongslutt i slutten av juli, selv om han aldri fikk spille 90 minutter. Han var også involvert begge oppgjørene mot Atletico Madrid i åttedelsfinalen i Champions League.

Det ble ifølge lfchistory.net32 opptredener i ligaen og 42 totalt. Han scoret åtte mål - kun fronttrioen hadde flere - og leverte flere gode forestillinger.

Alex Oxlade-Chamberlains skader i Liverpool:

  • April 2018 - sommeren 2019 (spilte bare 17 minutter våren 2019): Korsbåndsskade, mistet over 50 kamper
  • Oktober 2019: Hodeskade, mistet én kamp
  • Desember 2019: Ankelskade, mistet tre kamper
  • August - desember 2020: Kneskade, mistet 20 kamper

Kilde: Transfermarkt

Rytmen forsvant

Så kom en ny nedtur i oppkjøringen til den spesielle 2020/21-sesongen. Det skulle gå helt til jul før 28-åringen var på banen som følge av en ny kneskade, denne gangen en som oppstod på treningsleiren i Østerrike i august. 

Oxlade-Chamberlain gikk glipp av 20 kamper før han var tilbake. Hans comeback sammenfalt med Liverpools skadekrise, og etter hvert skulle laget rakne fullstendig de første månedene i 2021. Sesongens første kamp fra start kom borte mot Southampton, det første av flere 0-1-tap som skulle komme. Den andre og siste ligakampen fra start kom i 0-1-tapet mot Burnley, også det i januar. 

Midtbanespilleren var faktisk skadefri hele resten av sesongen, men det ble med innhopp. Det er vanskelig å klandre Oxlade-Chamberlain for at han, i kamprusten tilstand, ikke klarte å skinne for et lag som etter hvert var totalt blottet for selvtillit. Det er også vanskelig å klandre ham for at det ikke ble mye spilletid. Klopp fant til slutt en oppskrift som fungerte og som førte til tredjeplass i Premier League. Oxlade-Chamberlain måtte ta til takke med innhopp, gjerne i en ny og ukjent rolle som falsk nier. 

Også gjennom høsten har det vært vanskelig å finne rytmen. Det gikk nesten tre måneder fra han startet Premier League-åpningen mot Norwich til han skulle få muligheten igjen borte mot West Ham i november. Den siste drøye måneden har vi imidlertid sett han starte fem av åtte kamper og i tillegg fått to innhopp. Formen har vært på bedringens vei, før ankelen satte en vond stopper for den fine rekken med kamper. 

Typisk Ox, vil noen si. Men det kan være verdt å ta en ekstra kikk på historikken før man slår fast at dette var symptomatisk for den herlige spilleren. Sammenlikner man skadehistorikken til Ox med for eksempel Naby Keita, er det ganske utrolig at de to i mange øyne sidestilles som skadeplagede. 

Hva skal skje i 2023?

Mens vi venter på å få vite om søndagens skade er av det alvorlige slaget eller ikke, er det spennende å vurdere hvordan fremtiden til Oxlade-Chamberlain i Liverpool ser ut. I likhet med Keita og hele den tradisjonelle fronttrioen er lagets nummer 15 på utgående kontrakt neste sesong. 

Som vi har sett er det vanskelig å bruke skadehistorikken som argument mot forlengelse. Imidlertid gir det grunn til bekymring at det nå nærmer seg to år siden han klarte å finne rytmen og leverte jevne og solide prestasjoner. 

Kanskje tiden er inne for å «cashe inn» noen av de 35 millionene med pund som ble betalt til Arsenal når sommeren kommer. Oxlade-Chamberlain blir 29 år i august og vil dermed snart miste noe av sin markedsverdi. 

Samtidig er det en vanskelig avgjørelse. Det er få spillere som er gøyere å se på enn «The Ox» når han er i form. Et eventuelt farvel blir tatt med tungt hjerte.

Skulle ankelskaden fra søndag vise seg å være alvorlig, kan det fort bli avgjørende for hva klubben foretar seg. La oss håpe Ox unngår mer uflaks og at han er tilbake raskt.