Dette skjedde bak kulissene i Liverpool på Transfer Deadline Day

Selv ikke Michael Edwards kunne forutse dagen han hadde foran seg, og Klopps nettverk ble sentrale i overgangen til Ozan Kabak.

Den britiske journalisten David Lynchhar jobbet med Liverpool i en årrekke, og har vist at han er en av journalistene med gode kilder og bra kredibilitet på dekningen av klubben i våre hjerter. Derfor er vi stolt over at han nå skal skrive spalten «På innsiden med David Lynch» for oss. 

Om noe summerer opp hvor kaotisk det var på transfer deadline day, så er det faktisk sånn at mandag morgen kunne ikke engang Michael Edwards forutse hvem Liverpool ville ønske velkommen innen midnatt.

De røde gikk in i den siste uka av januarvinduet på jakt etter to forsvarsspillere, etter at Joël Matip slo følge med Joe Gomez og Virgil van Dijk på lista over langtidsskadde. Men det var ingen garantier om at de ville komme i havn.

Likevel, da han forberedte seg på en hektisk dag med forhandlinger, kunne klubbens sportsdirektør i hvert fall finne noe trøst i at en avtale allerede var veldig nær å bli fullført.

Erfaring og uutnyttet potensial

EN DRØM: Ben Davies kan neppe ha forestilt seg dette for en uke siden.

EN DRØM: Ben Davies kan neppe ha forestilt seg dette for en uke siden.

Arbeidet med å sikre at Ben Davies skulle komme fra Preston North End var i stor grad blitt gjort 24 timer tidligere, da de to klubbene ble enige om en overgangssum på 500.000 pund, med ytterligere 1,5 millioner pund i klausuler.

At en av de klausulene handler om at forsvarsspilleren som er født i Barrow skal få landskamp for England, sier noe om de store håpene rundt hans ankomst til Anfield.

At han er så rolig både med og uten ball er det som har imponert klubbens speidere mest. I en alder av 25 håper de at de har funnet skjæringspunktet mellom å både ha mye erfaring, men også uutnyttet potensial.

Ikke overraskende var det også andre klubber som hadde lagt merke til de kvalitetene.

Burnley fikk avslått sine første henvendelser fordi Preston var motvillige til å selge til en lokal rival, mens Bournemouth også lanserte ideen om å signere Davies i samtaler mellom klubbene om midtbanespiller Ben Pearson.

Van den Berg et viktig forhandlingskort

Men det var Celtic som kom nærmest å sikre signaturen før sjokkovergangen til Merseyside på mandag.

Glasgow-klubben hadde allerede blitt enig med midtstopperen om betingelsene med et forsøk på å fullføre en Bosman-overgang når kontrakten hans går ut til sommeren. De hadde også planer om å sette Preston i en vanskelig situasjon på deadline day ved å tilby dem en liten sum for å sikre overgangen fire måneder tidligere.

Dessverre for Celtic, hadde de ikke med i regnskapet at den regjerende engelske seriemesteren ville komme på banen med et tilbud om en drømmeovergang, og med det viktige forhandlingskortet Sepp van den Berg.

Dessverre for Celtic, hadde de ikke med i regnskapet at den regjerende engelske seriemesteren ville komme på banen med et tilbud om en drømmeovergang, og med det viktige forhandlingskortet Sepp van den Berg.

Utover å sikre seg den talentfulle nederlenderen på et sesonglangt lån, har Preston også fått førsterett på å låne ham i 2021/22-sesongen for å gjøre forhandlingene om Davies lettere.

Det gjorde at Liverpool raskt kunne pakke inn sitt første midtstopperkjøp i overgangsvinduet, noe som ga dem masse tid (vel, alt er relativt) til å gå løs på neste signering.

Klopps nettverk sentralt

KLAR FOR LIVERPOOL: Ozan Kabak kom tirsdag til Liverpool.

KLAR FOR LIVERPOOL: Ozan Kabak kom tirsdag til Liverpool.

Det ville ha blitt Marseilles Duje Caleta-Car, om den franske klubben ikke hadde stoppet en avtalt overgang på rundt 20 millioner pund, da de ikke klarte å få på plass en erstatter mandag.

Bragas forsvarsspiller David Carmo, ble også sett på som et potensielt overgangsmål, men der kom samtalene aldri forbi henvendelsesfasen.

De røde gikk dermed for Ozan Kabak. Agenten hans har lenge forsøkt å finne en vei videre fra nedrykkstruede Schalke for sin klient. Kabak fikk også de beste anbefalinger fra tillitsvekkende kilder.

Klopps venn David Wagner ble imponert av tyrkeren etter at han hadde et kort opphold i Gelsenskirchen, da de begge kom til klubben sommeren 2019.

Og den tyske klubbens tidligere sportsdirektør, Christian Heidel, som hadde en lignende posisjon i Mainz under Klopps karriere der, hadde også bare gode ting å si om ham.

Schalkes økonomiske problemer og ønske om å signere Shkodran Mustafi gjorde også at deres forhandlingsposisjon var svekket betraktelig, noe som gjorde at de ikke kunne insistere på at en kjøpsplikt ble lagt til i avtalen, slik de opprinnelig ønsket.

Frafallet av kravet om kjøp, gjorde at Liverpool kunne ta en mindre grundig og tidssparende medisinsk test, siden de ønsket å få overgangen i havn før midnatt.

Liverpools nye head of recovery and performance, Andreas Schlumberger, som nylig kom fra Schalke, var også til hjelp på det området og kunne gå god for Kabaks fysiske tilstand.

Risikofritt

Til slutt klarte Edwards å sikre et lån for maksimalt 1,5 millioner pund, og der Liverpool kan betale 18 millioner pund for å gjøre avtalen permanent i sommer om de ønsker det.

Kilder innad i klubben hyller avtalen som «risikofri», og der Klopp ser på det som en sjanse til å se nærmer på spilleren før han tar en endelig avgjørelse.

Kilder innad i klubben hyller avtalen som «risikofri», og der Klopp ser på det som en sjanse til å se nærmer på spilleren før han tar en endelig avgjørelse.

Men det var fortsatt en liten hump i veien, men ikke en som satte overgangen i fare. Etter planen skulle han fly fra Dortmund klokka 19 mandag kveld, men det viste seg at Kabak ikke hadde nødvendig visa for tyrkere som skal inn i Storbritannia.

Det er derfor denne overgangen ikke ble offentliggjort med det samme omfanget som det pleier på klubbens offisielle nettside, noe som nå må vente til han kommer på tirsdag.

Kabak ankom flyplassen i Manchester litt før klokka 11 tirsdag formiddag.

Men heldigvis var det omtrent det eneste som gikk galt for Liverpool på siste dag av overgangsvinduet, en dag som kan få stor innflytelse på resten av sesongen og også utover den.

Med å bare betale 1,5 millioner pund i overgangssummer nå og Liverpools midtstopperproblemer løst for denne sesongen, var mandagen nok en påminnelse med styrken til rekrutteringsavdelingen.

Edwards visste kanskje ikke hvordan ting ville utspille seg på starten av dagen, men han håpte sikkert på et utfall som dette.