Denne sommeren vil det gjøre litt vondt igjen

Det kan ikke uttrykkes med ord hvilken betydning Firmino, Mané og Salah har hatt for Liverpools utvikling både hver for seg og sammen. Likevel må vi nå bare forberede oss på at vi har sett den den berømte trioen sammen for siste gang i Liverpool-drakt.

– Jürgen Klopp skal lede oss inn i en ny æra, sa FSG-president Mike Gordon da Klopp signerte sin nye kontrakt som manager.

«En ny æra» er nok en passende stillingsbeskrivelse på det Liverpool skal inn i nå, og som Klopp skal lede laget gjennom de neste fire årene.

Klopps storlag, som har tatt seg til tre Champions League-finaler på fem år og som endelig brøt barrieren med å vinne Premier League, har denne sesongen spilt alle kamper det er mulig å spille i klubbfotballen for et engelsk lag. De har spilt seg fram til finalen i absolutt alle turneringene.

De var et Aston Villa-mål, eller én færre scoring fra Manchester City, unna å vinne også Premier League, og et stolpetreff fra Mané eller noen marginer fra Salah unna en sjuende Champions League-triumf. De jaktet en historisk kvadrupel denne sesongen.

Siste dans med gamlegjengen?

Likevel er det flere tinge som tyder på at dette var den siste dansen med den «gamle gjengen» samlet for Liverpool.

Man kan ikke understreke nok og man vet ikke hvilke ord man skal ty til for å beskrive hvilken betydning Roberto Firmino, Sadio Mané og Mohamed Salah har hatt for Liverpools utvikling, både hver for seg, og som både trio og duo, avhengig av hvem som har vært på banen.

Men med ett år igjen av kontrakten til de alle, og med alle sammen passert 30 år før neste sesong begynner, er det nok lite sannsynlig at alle tre er igjen i Liverpool når sommeren er over.

Skal klubben fortsette sin modell med å få inn penger for å handle nytt, er dette sommeren der pengene kan hentes inn.

Hovedprioritet virker å være å beholde Salah. Om han ikke signerer en ny kontrakt, kan det fort være at han tar en Wijnaldum og går kontrakten ut – for å få sin store payday neste sommer.

Kanskje er det også en risiko klubben er villig til å ta med en spiller som denne sesongen scoret 31 mål, og 23 av dem i serien. Det er definitivt ikke en spiller klubben vil slippe på billigsalg, for kostnaden med å finne en erstatter vil være formidabel – og det er utopi å tro at man finner en fullgod erstatter akkurat nå.

Hva med Mané?

Denne sommeren vil mye handle om Mohamed Salah og Sadio Mané.

Denne sommeren vil mye handle om Mohamed Salah og Sadio Mané.

Mens Salah hadde sin store periode før Afrikamesterskapet denne sesongen, har Mané hatt omvendt formutvikling etter at han og Senegal slo Salah og Egypt i finalen. Salah fikk en ny nedtur da Egypt også tapte VM-kvalifiseringsplayoffen mot Senegal noen uker senere. Begge ganger ble det avgjort på straffesparkkonkurranse.

Før Afrikamesterskapet gjorde Salah 23 mål, og noterte seg for ni målgivende, på 26 kamper. Etter det har han «bare» scoret 8 og hatt 6 målgivende på 25 kamper, inkludert en bemerkelsesverdig periode på sju kamper uten scoringer.

Mens Salah åpenbart fikk en formsvikt etter å ha vært kanskje verdens beste fotballspiller i første halvdel av sesongen, har Mané fått en oppsving. Før mesterskapet gjorde han ti mål på 26 kamper, mens han etter finaletriumfen har gjort 13 mål på 25 kamper. Mange av målene var også svært viktige.

Han scoret et svært viktig mål mot Aston Villa i ligaen, han scoret også vinnermålet mot West Ham i ligaen i begynnelsen av mars. Utligningsmålet mot Manchester City i det som var en «seriefinale» i 2–2-kampen på Etihad var også svært viktig, og det var også de to scoringene hans som bidro til at Liverpool vant semifinalen i FA-cupen mot samme motstander på Wembley.

Mané scoret også borte mot Benfica i kvartfinalen i Champions League, og nettet også i begge semifinalene mot Villarreal.

Senegaleseren har vist seg som en svært allsidig angriper. Han spilte ute til høyre da han kom til Liverpool i 2016. Så ble han flyttet over på venstre for å gjøre plass til Mohamed Salah, og etter at Luis Diaz kom til klubben i januar, er han blitt benyttet med hell som midtspiss.

Mané ble rett og slett glemt litt og snakket lite om i første halvdel av denne sesongen, da Salah herjet som verst. Men om han forlater Liverpool i sommer, så har han definitivt sørget for at vi alle vet hva vi går glipp av. Og blitt minnet på hvor stor spiller han er.

Det var ikke helt heldig at det allerede i oppladningen til finalen i Paris kom rapporter om at Mané skulle ha ønske om å forlate Liverpool. Siden da har Bayern München vært i førersetet for å sikre seg Mané.

Om Mané vil prøve nye eventyr, prisen er riktig, og Liverpool har en erstatter klar, kan vi ha sett Mané i Liverpool-drakt for siste gang.

– Hva tror dere de røyker der borte på Emirates? Spurte Liverpools eier John W. Henry da Arsenal i sin tid forsøkte seg på et Suarez-bud i sin tid. Noe lignende burde han kanskje twitret om Bayern München nå.

For Liverpool har allerede fått ett bud på Mané, men det har blitt avvist. Avfeid og fnyst av, er kanskje mer beskrivende.

Det første budet skal ha vært på 25 millioner pund, der 21 millioner pund var garantert, med mulighet for fire millioner pund i mulige bonuser. Et nytt bud som strakk seg til 30 millioner pund, men kun om Mané skulle vinne Ballon d’Or tre ganger ble også avvist som en fornærmelse. 

Verdien til Mané er selvsagt høyere enn det. Men hvor mye høyere er den for 30-åringen med ett år igjen av kontrakten som har uttrykt at han vil prøve noe nytt?

Liverpool verdsetter Mané til 42,5 millioner pund. Men sannsynligvis er ikke Bayern veldig langt unna en sum Liverpool kan leve med om de kommer opp i en sum rundt 30 millioner pund up front. Da kan samtalene begynne for alvor. 

At Mané selv ønsker en ny utfordring er selvsagt også med på å påvirke utfallet. Selv om det var langt mer penger involvert, har man sett det tidligere med både Philippe Coutinho i nyere tid, og Torres og Suarez tidligere at Liverpool ikke vil tviholde på spillere som vil bort.

Så etter en rekke somre der Liverpool har forsterket, men der det samtidig har vært vel så viktig å beholde sine beste menn, må vi nesten bare forberede oss på at den berømte trioen kan bli revet opp denne sommeren.

Sannsynligvis er det også helt rett å slippe Mané nå. Spesielt fordi han selv vil dra etter å ha opplevd alt med Liverpool, akkurat som Thiago ønsket da han forlot Bayern til fordel for nettopp Liverpool og som Lewandowski nå ønsker.

Den nye gjengen

Allerede er det blitt kjent at en spiller som har fulgt Klopp fra starten og bidratt til magiske øyeblikk, Divock Origi, vil forlate Anfield. Om Mané også skulle dra vil to betydningsfulle angripere forsvinne i sommer, selv om tapet av Mané åpenbart vil smerte mest.

Fornyelse vil alltid gjøre litt vondt, men fornyelse er også nødvendig. Selv om det kan smerte der og da, blir en av Klopps viktigste oppgaver med den nye kontrakten å se framover og bygge sitt neste storlag.

For er det noe Liverpool-historien også har vist, så er det hvor galt det kan gå når de endringene ikke gjøres til riktig tid, og med riktig tidshorisont. Når for mye skal endres på en gang kan det gå over 30 år mellom ligatitler.

Heldigvis virker det som Klopp allerede er godt i gang. Noen av delene til det nye puslespillet er allerede lagt.

Da Sadio Mané ble matchvinner for Liverpool mot Aston Villa, gjorde han sitt femtende ligamål for sesongen. Dermed ble Liverpool bare det andre laget i Premier League-historien til å ha tre spillere som har scoret 15 ligamål eller mer i en enkelt sesong. Diogo Jota endte sesongen med 15, Mané fikk 16 og Salah 23. Liverpool var også eneste lag som hadde tre spillere topp ti på toppscorerlisten.

Bare Manchester City kan vise til noe lignende da de vant ligaen i 2013/14, og trioen Yaya Touré, Sergio Aguero og Edin Dzeko gjorde 15 mål eller mer.

Jota er uten tvil en spiller for Klopps nye gjeng, selv om spilletiden hans er blitt markant mindre i siste halvdel av sesongen. Det igjen skyldes nok en overraskende signering på tampen av overgangsvinduet i januar.

For en av Jürgen Klopps store triumfer som Liverpool-manager er hans evne til å hente de riktige spillerne til Liverpool. Luis Diaz er kanskje det fremste eksempelet på det. En spiller man føler man har hatt i flere år, men som man nesten må minne om at kom i januar.

Da Liverpool hentet Luis Diaz i januarvinduet, gjorde de det rett foran nesa på Tottenham, som hadde satt i gang en overgangsavtale før Liverpool kom inn og sørget for at colombianeren ble rød i stedet. Liverpool agerte da de så sommerens overgangsmål var på vei til London, og kastet seg rundt.

Ralf Rangnick har avslørt at han foreslo å hente Luis Diaz til Manchester United, men i motsetning til Liverpool og Tottenham ville ikke styret og ledelsen i United gå god for en overgang. Deres tap. 

RIVALER TIL LAGKAMERATER: Luis Diaz og Darwin Nunez var rivaler i både Porto og Benfica og Liverpool og Benfica siste sesong. Kanskje blir de lagkamerater i sommer?

RIVALER TIL LAGKAMERATER: Luis Diaz og Darwin Nunez var rivaler i både Porto og Benfica og Liverpool og Benfica siste sesong. Kanskje blir de lagkamerater i sommer?

Diaz ble en åpenbaring på venstrekanten i Liverpools angrep, og plasserte en av sesongens storscorere Diogo Jota på benken etter hvert, men var også av stor betydning da han kom inn i en periode da Salah og Mané fortsatt var opptatt med Afrikamesterskapet.

Så Liverpools velkjente trio på topp har denne sesongen bestått av både Firmino, Salah og Mané, men også Jota og Diaz har byttet ut en eller to av «gamlegutta».

På deadline day var Liverpool også nær ved å få i havn en avtale med Fabio Carvalho fra Fulham, men den avtalen kollapset siden de ikke rakk fristen og papirarbeidet som skulle til for å låne ham tilbake til Fulham ut sesongen. Men i mai kom bekreftelsen på at 19-åringen er Liverpool-spiller fra sommeren av.

Liverpool skal også nærme seg den 18 år gamle høyrebacken Calvin Ramsay fra Aberdeen. Dermed ser ungguttene ut til å være sikret.

Men de viktigste signeringene gjenstår. Starten på overgangsvinduet bærer bud om at det kan bli mye aktivitet på overgangsfronten i Liverpool i sommer, når en aldrende spillergruppe skal fornyes ytterligere og Liverpool skal forsterke i takt med det som skjer i andre klubber. 

Enorm bredde

Er det én ting denne sesongen har vist, så er det at et så og si skadefritt Liverpool har hatt en større dybde og bredde i troppen enn noen gang. Det har ikke minst vist seg i de to hjemlige cupene som ga trofeer denne sesongen.

Å ha Virgil van Dijk og Joël Matip tilbake etter skade var av enorm betydning. Det samme var det å få inn en fersk stopper i Ibrahima Konaté, som har overbevist stort, spesielt i siste del av sesongen.

Thiago har endelig fått vist seg fra sitt beste, og til tider var Salah og Mané i sitt livs form. Og så har man en spiller som Harvey Elliott, som faktisk startet sesongen som en av de foretrukne på midtbanen, før en stygg skade ødela mye av gjennombruddsesongen hans.

Takumi Minamino spilte ikke noen av Liverpools tre finaler denne sesongen, men ble faktisk toppscorer i både ligacupen og FA-cupen for Liverpool. Med fire mål i ligacupen og tre i FA-cupen, samt tre i Premier League, endte han sesongen på ti scoringer på ni kamper fra start og 15 som innbytter.

Minamino har levert nok til at det er rapportert om at fem beilere ønsker å hente ham i sommer. Liverpool skal være interessert i å selge for rundt 17 millioner pund, ca ti millioner mer enn de ga for ham. 

Naby Keita har satt en personlig rekord. Guineaneren spilte 40 kamper denne sesongen. Så mange har han aldri nådd i løpet av en enkeltsesong den røde drakten. Også Keita var det ventet at det ville bli skriverier om i sommer, men nå virker det som Liverpool er interessert i å gi ham en ny kontrakt – selv om han fortsatt ikke har overbevist alle fans om at han fortjener det.

Alex Oxlade-Chamberlain har i det store og hele har hatt en skuffende sesong, men også han kom med noen viktige bidrag når det var påkrevd med Salah og Mané opptatt med mesterskapet i Kamerun. Sannsynligvis er han også en spiller klubben vil forsøke å selge i sommer, siden kontrakten hans går ut i 2023. 

Fem bytter

Uansett hvem som blir, drar og kommer til Liverpool denne sommeren, blir det en nøkkel for Klopp både å forsterke førsteelleveren så best han kan, og da kanskje aller mest med fokus på midtbanen, og eventuelt angrepet om flere skulle forsvinne der. Allerede er det en ledig plass etter Origi.

Selv om han langt fra har vært en spiller med mange kamper for Klopp, så er det en ledig plass som superinnbytter.

Samtidig blir det viktig å beholde den konkurransen som er blitt i laget, og ikke minst den benken han har kunnet varte opp med i siste halvdel av sesongen. En tropp som har kunnet matche Manchester City for første gang på lenge. Men vi vet at City allerede har forsterket ytterligere. 

Det er liten tvil om at Klopp har dratt nytte av fem bytter i cupkampene denne sesongen. Det har gitt ham mulighet til å gamble mer med startoppstillingen og ha friske bein på banen, samtidig som han har hatt muligheten til å gjøre betydningsfulle bytter når det har vært påkrevd. Neste sesong får han også den muligheten i serien.

Det vil også gi mer muligheter til spillerne som banker på døra til startelleveren, og kan sørge for at enda flere kan opprettholde en rytme og få kamptrening.

Siden Coutinho dro har Liverpool hatt luksusen av å handle stort uten å selge de beste. Denne sommeren kan det bli annerledes.

Nunez?

Men selv om Mané skulle forsvinne i sommer, så bør Liverpools kjøpshistorikk gi lovnad om at laget ikke skal svekkes altfor mye. Luis Diaz, Ibrahima Konaté, Kostas Tsimikas, Thiago Alcantara, Diogo Jota er de to siste sesongenes kjøp til en potensielt samlet pris på 171 millioner pund.

Den viktigste erstatteren til Mané er allerede på plass i form av Luis Diaz og Diogo Jota.

Nå rapporteres det fra samtlige journalister på Merseyside at Darwin Nunez er Liverpools fremste overgangsmål denne sommeren, men at de ikke er interessert i en budkrig om Benfica-spilleren. Med andre ord, de vil igjen ha valuta for pengene, og er ikke interessert i å kjøpe 22-åringen til hvilken som helst pris. Men sannsynligvis må Liverpool sette overgangsrekord på 85 millioner pund for å sikre seg seg ham. 

Det bør heller ikke være en sum som er for avskrekkende for Liverpool med tanke på hvor mye de kan få inn på andre spillere som Sadio Mané, Neco Williams, Nat Phillips, Minamino og kanskje Ox. 

Om Liverpool også skulle sikre en ny spiss ala Nunez eller om de finner andre alternativer, vil uansett optimismen råde foran neste sesong.

Da kan kvadrupel-jakten starte på nytt, men sannsynligvis uten Mané.