Alt du trenger å vite før ligacupfinalen på Wembley

Det er klart for ligacupfinale mot Chelsea!

I dag skal Liverpool spille sin første finale siden finalen i VM for klubblag i desember 2020. Den gang gikk det bra, og det var det siste troféet Jordan Henderson løftet over hodet. Forhåpentligvis kan vi få mer å juble for i dag!

Liverpool er fortsatt mestvinnende i ligacupen med åtte triumfer, men etter sin voldsomme dominans de siste årene har Manchester City nå kommet opp i like mange seire i turneringen. Dersom de røde vinner i dag, vil de igjen stå alene som mestvinnende.

Ligacupfinalen i 2016 var første gang Jürgen Klopp ledet de røde ut i en finale. Den gang ble det tap – og nå har han en ny mulighet til å vinne et trofé han så langt ikke har vunnet som Liverpool-sjef.

I ligacupen er det andre regler enn i Premier League, og det er tillatt med fem innbyttere. Dersom det står uavgjort etter 90 minutter, går kampen til to ekstraomganger. Er lagene fortsatt like langt, skal det avgjøres med straffesparkkonkurranse.

Avspark på Wembley er kl. 17.30, og kampen vises på V4 og Viaplay i Norge.

Hva sier managerne?

Som det ofte er i ligacupen, er det Pep Lijnders som har snakket på vegne av Liverpool på pressekonferansen.

– Det er engelsk fotball som gjør det spesielt. 92 lag er med i cupen. Historien viser at lag fra alle ligaer kan slå hverandre. Nå møtes to lag i Champions League-kvalitet. Vi skal møte europamesterne og verdensmesterne. Vi vet at de er et topplag med ikke bare erfaring, men også teknikk, sa Lijnders.

– De er et lag som alltid finner rom hos motstanderen. Vi må være på tå hev på søndag. Vi ser frem til det. Vi vil ikke være verdens beste lag, men vi vil være i stand til å slå verdens beste lag, sa han videre. 

Klopp har også gitt noen større intervju i forkant av denne kampen. Der har han meddelt at han følte seg helt tom etter fjorårssesongen, som var den tøffeste han har hatt som manager av flere grunner.

Vi kommer ikke til å få se Klopp i dress, slik han stilte i 2016-finalen.

– Det er ikke slik at jeg kler meg som en slask til bryllup og slike ting. Det er noen ganger du må, men dersom jeg kan velge fritt så bruker jeg ikke dress. Jeg kunne stått der i badeshorts, og så lenge vi vinner vil folkene være glade. Dersom vi ikke vinner, blir det en stor sak. Jeg skal ikke bruke badeshorts, det skal ikke skje, har han sagt.

GIR LIVERPOOL FAVORITTSTEMPELET: Thomas Tuchel mener at Liverpool er favoritter.

GIR LIVERPOOL FAVORITTSTEMPELET: Thomas Tuchel mener at Liverpool er favoritter.


Thomas Tuchel har lagt favorittstempelet over på Liverpool før kampen.

– Jeg vet ikke, men jeg tror det er 51 til 55 prosent for dem. De er favoritter på grunn av formen og resultatene den siste tiden, sa Tuchel på sin pressekonferanse.

I Chelsea har situasjonen i Ukraina gitt et uønsket fokus før finalen. Klubben er eid av den russiske oligarken Roman Abramovich, som har hatt tette bånd til Vladimir Putin.

– Dere har rett – vi bør ikke late som dette ikke er et problem, og jeg er enig. Situasjonen generelt for meg, støtteapparatet mitt og alle her på Cobham, og spillerne, er forferdelig. Det var ingen som forventet dette, sier 48-åringen.

– Det er ganske uvirkelig, og omtåker oss. Det legger en skygge over spenningen mot finalen, og gir stor usikkerhet. Og mye mer til alle menneskene og familiene som er enda mer involvert enn oss. Våre beste ønsker og tanker er åpenbart med dem, sa en overraskende ærlig Tuchel, som mente det hadde kastet en skygge over spenningen før finalen.

Sent lørdag kveld bekreftet Roman Abramovich at han hadde gitt fra seg kontrollen over Chelsea. Han er fortsatt klubbens eier.

Russeren har kun vært på én Chelsea-kamp i London de siste årene, og kommer ikke til å være på Wembley på søndag. Det kommer John W. Henry til å være – han er i London i anledning finalen.

CHELSEAS EIER: Roman Abramovich har gitt fra seg kontrollen over klubben.

CHELSEAS EIER: Roman Abramovich har gitt fra seg kontrollen over klubben.

Hvordan er skadesituasjonen?

Diogo Jota fikk en ankelskade mot Inter, og måtte byttes ut i pausen. Han har en sjanse til å bli klar til kampen – men var ikke avbildet på trening sammen med resten av laget på fredag.

Roberto Firmino er dessverre ute med sin lårskade, men det gledelige er at skaden ikke er mer alvorlig enn at han kan være tilbake til neste helg dersom ting går som det skal.

Utenom det har Jürgen Klopp en helt skadefri tropp å velge mellom. Det betyr at han også i dag vil måtte utelate spillere fra troppen som ellers ville vært med så lenge de var tilgjengelige, noe han mener er noe av det vanskeligste med jobben.

Det gledelige i ligacupen er at det er mulig å gjøre fem bytter. Liverpool har vist de siste ukene hvor stor betydning det har med en stor benk.

KAN BLI KLAR: Diogo Jota kan rekke kampen og være i troppen.

KAN BLI KLAR: Diogo Jota kan rekke kampen og være i troppen.

I Chelsea har også Tuchel fått gode nyheter på skadefronten. På fredag fortalte han at samtlige spillere var i full trening ute på gresset utenom Ben Chilwell som er langtidsskadd.

Det betyr at en viktig spiller som Reece James kan komme rett inn igjen på laget etter to måneder på sidelinjen. Hakim Ziyech og Mateo Kovacic måtte byttes ut med skader mot Lille på tirsdag, men begge ser ut til å bli klare her.

Nizaar Kinsella i Goal.com skrev sent lørdag kveld at forsvareren Andreas Christensen kunne komme til å miste kampen med en liten skade. Det kan i såfall øke sjansen for at James kommer rett inn på laget.

TILBAKE: Etter to måneder ute er Reece James tilbake og skadefri.

TILBAKE: Etter to måneder ute er Reece James tilbake og skadefri.

Hvordan har det gått så langt?

Det er kamp mellom lagene som er nummer to og tre i Premier League denne sesongen. Dette blir det tredje møtet mellom lagene – og i de to første kampene har det endt uavgjort. 1-1 og 2-2.

Liverpool har tatt seg til finalen etter å ha slått Norwich 3-0, Preston 2-0, Leicester etter straffekonkurranse og Arsenal 2-0 over to semifinaler. Se igjen alle scoringene her.

Chelsea slo Aston Villa etter straffekonkurranse i tredje runde. Deretter slo de Southampton på straffesparkkonkurranse i fjerde runde.

I kvartfinalen slo de Brentford 2-0 på bortebane, før de slo Tottenham 3-0 sammenlagt i de to semifinalene. Se scoringene på veien til finalen under.

Hvem skal starte?

Jürgen Klopp kan velge fra en bortimot skadefri tropp, der det eneste vi vet er at Caoimhin Kelleher kommer til å stå i mål, og at Roberto Firmino er uaktuell.

Kommer han til å fortsette å matche Joel Matip forsiktig, eller går han for sin foretrukne midtstopperduo med Virgil van Dijk og Matip fra start? Begge scoret mål i forrige kamp mot Leeds United.

Det blir spennende å se hvilken midtbane han går for. Thiago og Fabinho virker å være den foretrukne duoen, der det rulleres på den siste plassen, og spillere kommer inn fra benken og utgjør en forskjell. Men dette er finalen – så kanskje vi får se Jordan Henderson som den tredje – i det som på papiret kanskje er de rødes beste midtbane.

I angrepet blir det spennende å se om det kommer noen overraskelser, og om Diogo Jota kastes rett inn dersom han er klar. Angrepsrekken med Luis Diaz, Sadio Mané og Mohamed Salah har fått prøve seg i et par kamper nå, og ser lovende ut, så kanskje det blir de tre  med Jota som alternativ fra benken?

Hva kan du lese før kampen?

Vi har laget mange saker i oppkjøringen til denne kampen. Det er nok av lesestoff dersom du må slå i hel litt tid før det smeller på Wembley!

Flere av de største stjernene har knapt fått et møte med ligacupen før de søndag skal kjempe om trofeet i turneringen. Et stjernegalleri nesten blottet for ligacuperfaring.

Det vi vet er at Caoimhin Kelleher skal stå i mål. Den «spinkle gutten fra Irland» skal vokte buret i finalen.

Dette tror supportere av begge lag før finalen: – Med denne troppen kan Liverpool vinne alt denne sesongen

Antonio Nunez er den eneste Liverpool-spilleren som har scoret sitt eneste mål i en stor finale.

Vi har snakket med Stig Inge Bjørnebye, som var med på triumfen i 1995: – Som opplevelse er det helt på høyde med alle finaler.

Gjennomgang av alle Liverpools ligacupfinaler.

Verdens beste midtstopper er tilbake på sitt beste, og ser frem til sin første Wembley-finale.

Chelsea har blitt cupeksperter under ledelse av Thomas Tuchel. Nå jakter de sitt fjerde trofé.

Tilbake der Klopp-eventyret skulle starte for alvor.

WEMBLEY: Snart skal Liverpool løpe ut på den nye Wembley-matta, og forhåpentligvis vinne en finale der for første gang.

WEMBLEY: Snart skal Liverpool løpe ut på den nye Wembley-matta, og forhåpentligvis vinne en finale der for første gang.

Hvordan kan du følge kampen?

Liverpool - Chelsea har avspark kl. 17.30, og blir vist på V4 og Viaplay i Norge.

Vi følger også kampen direkte her på liverpool.no, via vårt livesenter.

Er du på farten på et sted med ustabil nettdekning, kan du også få oppdateringer på SMS til din mobiltelefon:

Slik får du tekstmeldinger:

LFC LIVE – lagoppstilling og scoringsvarsel!
Følg scoringene og det viktigste fra kampene direkte på mobilen! Vi sender melding straks scoringene kommer i tillegg til den viktigste informasjonen fra kampene.
Slik gjør du det: Send tekstmeldingen LFC LIVE START til 2077.
Du får da fortløpende meldinger ved scoringer og viktige høydepunkter i alle sesongens kamper.
Pris: kr 3,- kr per melding.

Norsk lovgivining sier du må være over 18 år for å knytte deg til en slik tjeneste.

Ønsker du å avslutte?

Du kan koble deg ut fra tjenestene ved å sende meldingen:

LFC LIVE STOPP til 2077 (for å stoppe lagoppstilling/scoringsvarsel).