Liverpools Bellingham-nei kan få konsekvenser for hvordan Klopp benytter Alexander-Arnold

Kan bruken av Trent Alexander-Arnold mot Arsenal ha vært et glimt av scouserens fremtidige rolle?

Høyreback når Liverpool mistet ballen, og en sentral midtbanerolle så snart ballen ble gjenvunnet. Slik benyttet Jürgen Klopp Trent Alexander-Arnold i 2-2-kampen mot Arsenal.

Defensivt hang ikke scouseren med i svingene når Gabriel Martinelli og Gabriel Jesus satte fart på trommestikkene i første omgang, men da Liverpool tok over initiativet i kampen etter pause var Alexander-Arnold en viktig offensiv bidragsyter, ikke minst med sitt flotte forarbeid og målgivende pasning til Roberto Firminos utligningsmål.

Første gang på en stund

Jürgen Klopp brukte deler av sin pressekonferanse etter kampen til å forklare tankegangen bak sin bruk av Alexander-Arnold mot The Gunners.

– Dette var ikke første gangen vi har gjort dette. Vi har gjort det før også, men kanskje ikke så tydelig, sa Klopp.

– Vi har benyttet Trent lenger inne i banen tidligere også. Nå doblet han opp som en ekstra nummer 6. Han må selvsagt bli vant til dette. Jeg vil si det var et stort steg å gjøre dette i en kamp mot Arsenal. Det åpnet ulike muligheter for oss.

– Ser du kampen om igjen, ser du at vi lærte å benytte oss av det. Hendo var ikke ute på kanten, men holdt seg også inne i banen, og så kunne vi slå pasninger ut til Mo. Han holdt godt på ballen, og så kunne vi gå derfra. Det fungerte bra. Som sagt var ikke dette første gangen vi forsøkte dette, men vi har ikke gjort det på en stund nå. Derfor er jeg godt fornøyd med hvordan vi utførte det, la han til.

Som en følge av at Liverpool ser ut til å droppe et kjøp av Jude Bellingham, kan det kanskje bli mer å se til Alexander-Arnold i denne midtbanerollen? Tidligere uttalelser fra Jürgen Klopp tyder ikke på at han kommer til å omskolere scouseren fullstendig fra høyreback til midtbanespiller, men at han i fraværet av andre midtbanealternativer kan bli brukt på samme måte som mot Arsenal i flere kamper både denne og kommende sesonger, er ikke utenkelig.

Mye avhenger selvsagt av hvilke og hvor mange nye midtbanespillere Liverpool får fatt i denne sommeren. Typer som Naby Keita, Alex Oxlade-Chamberlain og kanskje også James Milner, vil forsvinne etter denne sesongen. Liverpool linkes til Chelseas Mason Mount og Conor Gallagher, Brighton-duoen Moises Caicedo og Alexis Mac Allister, samt Bayern Münchens Ryan Gravenberch som potensielle erstattere. 

Antallet midtbanespillere som forsvinner, og antallet som kommer inn og hvilke spillertyper dette er, vil antagelig få betydning for hvor ofte vi ser Alexander-Arnold brukt i en tilsvarende rolle som mot The Gunners også i fremtiden.

Neville ble ikke imponert

En som imidlertid ikke ble spesielt imponert over Klopps trekk var Sky Sports-ekspert Gary Neville, som etter kampen hevdet at Alexander-Arnold ikke vil være i stand til å spille på midtbanen, og beskrev scouseren som sensasjonell i angrep, men mente at han forsvarte seg som en skolegutt.

Neville mener at Liverpool-forsvarerens fremtid er som vingback. Den tidligere Manchester United-spilleren tror ikke det vil være en god idé å flytte den engelske landslagsspilleren opp på midtbanen for å skjule hans defensive svakheter.

– Når han var med i angrep var Trent Alexander-Arnold sensasjonell mot Arsenal. Jeg vet egentlig ikke hva jeg skal si om han lenger, for hans defensive spill er så dårlig, sa Neville på Sky Sports sin podcast.

– Noen av posisjonene han legger seg i, der han lar Gabriel Martinelli løpe bak seg for å ta imot en pasning, er forsvarsspillet til en skolegutt. Det er så grunnleggende. Når du ser ballen der, og mannen din er her, så må du løpe inn og avskjære ham, du kan ikke bare løpe ved hans side.

– Men så har du hans offensive spill. Noen av avleveringene hans, og motet til å fortsette fremover og ville ha ballen etter å ha gjort de defensive feilene, må man bare beundre. Jeg beundrer den delen av hans spill enormt, la den tidligere høyrebacken til.

Neville erkjenner at Alexander-Arnold ofte befinner seg i midtbaneposisjoner uansett når han angriper, men mener at det går ut over forsvarsspillet hans.

– Dersom han faktisk spilte på midtbanen i en bortekamp i Premier League, og han mottar ballen med ryggen mot mål, vil det bli noe annet. Trent vil ikke være i stand til å håndtere det, om jeg skal være ærlig.

– Du må spille hundrevis med kamper på midtbanen som guttunge skal du få den nødvendige årvåkenheten, og evnen til å se deg over skulderen. Jeg har hørt disse påstandene om at sidebacker kan omskoleres til midtbanespillere før. Nei, de kan ikke det. Det er grunnen til at de er sidebacker.

– Trent trenger ikke å bli verdens beste forsvarsspiller. Han må bare ikke være en sikkerhetsrisiko. Jeg etterlyser bare litt kompetanse i jobben, og litt årvåkenhet. Komme ut i posisjon raskt, med et lavt tyngdepunkt, og sørge for at du ikke blir en rundingsbøye. Om motstanderen får lagt et innlegg er det ikke verdens undergang, bare ikke bli passert og stoppe opp, slik at folk får løpet fritt inn i feltet.

Også Nevilles Sky Sports-kolleger, Roy Keane og Jamie Carragher, kritiserte 24-åringens defensive spill mot Arsenal.

– Han er en rutinert spiller, som har spilt hundrevis av kamper og vunnet store trofeer. Han er en landslagsspiller. Men det virker som han ikke har opplevd tidligere at folk beveger seg raskt rundt ham. Han må da møte dette på trening hver dag, og i hver eneste kamp han spiller på toppnivå. Likevel virker han overrasket hver gang noen har gode bevegelser mot ham. Han har ikke lært noe som helst de siste årene, uttalte Keane.

– Det er hva som overrasker meg mest, at han ikke har forbedret seg i det hele tatt defensivt, la den tidligere midtbanespilleren til.

– Spørsmålet er om han noen gang kommer til å forbedre seg defensivt. Jeg er ikke så sikker på det, om jeg skal være ærlig, lød dommen fra tidligere Liverpool-spiller Carragher. 

– Han er en erfaren spiller. Jeg tror det avhenger av at Liverpool finner tilbake til sitt beste. Da vil vi få se han mer offensivt, med ballen, og han må forsvare seg mindre.

Var midtbanespiller i guttedagene

Alexander-Arnold pleide å spille på midtbanen i guttedagene, helt opp til U18-nivå, men som seniorspiller har han stort sett holdt til på høyrebacken gjennom hele karrieren.

I en landskamp mot Andorra i september 2021 eksperimenterte landslagssjef Gareth Southgate med å benytte Alexander-Arnold som indreløper. Det var ikke spesielt vellykket. Scouseren så aldri ut til å finne seg til rette i den rollen, og etter 45 minutter var Liverpool-forsvareren tilbake på høyrebacken. Som høyreback etter pause viste Alexander-Arnold langt bedre takter, og lignet mer på seg selv igjen. 

I en posisjon på midtbanen, der mange også gjerne hadde sett Trent testet for Liverpool, virket han usikker og utilpass, og lite stemte for scouseren i disse 45 minuttene.

Dominic King i Daily Mail beskrev Alexander-Arnold som en golfspiller som ble utstyrt med en cricketkølle, og som det likevel ble forventet skulle spille til par, i den nevnte omgangen.

I motsetning til Gareth Southgates taktikk er imidlertid Jürgen Klopps system som skapt for offensive sidebacker, mens de sentrale midtbanespillerne beskytter midtforsvaret. Om Klopps permanente løsning da blir å benytte Alexander-Arnold slik han gjorde mot Arsenal, på midtbanen når laget erobrer ballen og som sideback når laget mister den, gjenstår å se. Men mange har også ymtet frempå om en permanent midtbanerolle for 24-åringen.

Klopp var iimidlertid ikke spesielt imponert over Southgates eksperiment den gangen.

– Hvorfor vil du benytte verdens beste høyreback som midtbanespiller, undret Liverpool-manageren.

– Den mest kreative på laget

I oktober 2019 talte Carragher varmt for Alexander-Arnold som en fremtidig midtbanespiller for Liverpool.

– Han er sannsynligvis den mest kreative spilleren i laget.

– Hvis man tenker på framtiden, kan han kanskje komme inn på midtbanen, og bli en type spiller som Kevin De Bruyne. Han har mer kvalitet nå enn Liverpools midtbanespillere. Hvis man tenker på de innleggene De Bruyne har fra høyre midtbane, kunne det kanskje vært en posisjon for Trent, sa Carragher til Viasat om høyrebackens mulige fremtid før kampen mot RB Salzburg.

Da han ble konfrontert med hva Carragher hadde sagt kommenterte Alexander-Arnold selv dette den gangen.

– Det er hans mening. Kanskje det vil skje en dag, hvem vet? Men akkurat nå har manageren åpenbart besluttet at jeg er høyreback, og det er der jeg spiller. Jeg bryr meg ikke så mye om hvor jeg spiller. Jeg vil bare spille fotball. Hvis manageren bestemmer at jeg skal brukes på midtbanen, som midtstopper eller spiss, så er det der jeg vil spille. De eneste gangene jeg går av banen skuffet er om vi ikke vinner.