– Koronakrisen har satt spørsmålstegn ved fotballens økonomiske bærekraft

Klubbene tar opp store lån og inntektene faller foran tomme tribuner. Men Liverpool ligger bedre an enn de andre ligamesterne i Europa.

30. jan 2021 kl 19.45Mari@mareylunde

I ti måneder har fotballen overlevd mer eller mindre uten billettinntekter, og med større utgifter på økt sikkerhet og hygiene på stadion og treningsanlegg, samt kontinuerlig testing av sine spillere og ansatte. Sett i lys av dette, samt en fortsatt litt usikker fremtid, kan FSG nesten (nesten!) unnskyldes for å ikke ha ønsket å åpne lommeboka for å punge ut for en sårt etterlengtet midtstopper.

Liverpool sammenlignet med andre ligamestere

Tidligere i år publiserte revisjonsselskapet KPMG en analyse av koronavirusets påvirkning på økonomien til ligamesterne i seks europeiske ligaer: Liverpool, Real Mardrid, PSG, Bayern Munchen, Juventus og Porto. 

Deres analyse viste at Liverpools fall i inntekter er lavere enn flere av de andre. I følge KPMG har de røde sett et fall i inntekt på 8%, som utgjør omtrent 42 millioner pund. Inntektstapet har  gått på kampdagsinntekter, kringkastingsinntekter og kommersielle og annen inntektsstrøm.

STORE SUMMER: Klubber tar opp store lån for å bøte på tapte inntekter.

STORE SUMMER: Klubber tar opp store lån for å bøte på tapte inntekter.

Porto har kommet aller verst ut av det. De portugisiske mesterne har tapt hele 50% av inntektene sine til Covid-19. PSG har tapt 15%, og Juventus 13%.

Hos Real Madrid, PSG, Juventus og Bayern Munchen var det inntekter i forbindelse med kampdag som var det største tapet, mens for Liverpool og Portos del er det tap av kringkastingsinntekter. Det skyldes i hovedsak at Liverpool og Porto gjorde det dårligere i Champions League-sesongen 2019/20 enn i sesongen før. Porto klarte ikke å ta seg ut av gruppespillet og tapte hele 63% av tv-inntekten sammenlignet med sesongen før, hvor de kom til kvartfinalen og ble slått ut av Liverpool – som vant hele turneringen.

– Koronavirus-krisen har satt spørsmålstegn ved den økonomiske bærekraften til fotballens økosystem, og ytterligere avdekket dets skjørhet, sa KPMGs Andrea Sartori.

Klubbenes voldsomme korona-gjeld

Det er fortsatt ganske uklart akkurat hvor hardt pandemien har rammet klubbene da ikke regnskapene for hele 2020 er tilgjengelig enda. Men noen klubber har levert regnskap for 2019/20, og flere har vist enorme tap. I følge Swiss Ramble har for eksempel Tottenham vist til et tap på 72 millioner euro, og Everton 158 millioner euro.

Tidligere i år ble det kjent at Leicester City og Sheffield United har tatt et lån av en ukjent sum fra den australske banken Macquarie. West Ham har tatt opp lån fra Barclays.

Southamptons regnskap fra forrige sesong viste at de lånte rundt 80 millioner pund for å komme seg gjennom sommerens krise.

HELDIGE: Noen heldige utvalgte fikk komme inn på tribunene på Anfield i desember, men ellers har fotballen blitt spilt for tomme tribuner siden mars 2020. Det vises i regnskapet.

HELDIGE: Noen heldige utvalgte fikk komme inn på tribunene på Anfield i desember, men ellers har fotballen blitt spilt for tomme tribuner siden mars 2020. Det vises i regnskapet.

Arsenal har tatt opp et lån på 120 milioner pund fra Bank of England. Det samme gjorde Tottenham i fjor sommer da de tok 175 millioner pund i lån fra Bank of England. Det er et av de mer gunstige lånene, bare for selskaper som er store nok til å betydelig bidra til Storbritannias økonomi, og med en rente på bare 0,5%. Lånene i Barclays og Macquaire skal være med en rente rundt 7%.

– Man må ikke være et geni for å skjønne at det begynte å bli litt svett på Premier Leagues tredemølle selv før pandemien. Fotballen løp for kjapt, sa Roger Bell til The Athletic i forrige uke. Bell er en av grunnleggerne av Vysyble, et finansanalyseselskap som har fulgt engelsk fotballs økonomi siden 2016.

Bell og selskapet har funnet at klubbene i Englands øverste fotballiga har tapt penger lenge. Den seneste sesongen de har alle tall fra er 2018/19 og der var det et tap på over 600 millioner pund. Bell har tallene fra fem av klubbene fra 2019/20-sesongen, og tapene der er allerede oppe i 480 millioner pund.

– For å si det enkelt, klubbene klarer ikke å dekke konstadende sine. Det er bare to måter å fylle det tomrommet på; du låner det, eller aksjonærene punger ut. Derfor øker ligaens gjeld.

En oversikt publisert i The Athletic, basert på tall fra regnskapsåret 2018/19 (med fire unntak) viser at Liverpool ligger på en 8. plass over størst gjeld. Anfield-klubben skal skylde bankene 128 millioner pund.

Chelsea topper lista klart, med over 1341 millioner pund i gjeld. Tottenham – som hadde sin nye, hypermoderne stadion klar i april 2019 – ligger på andreplass med 733 millioner pund i gjeld.

Totalt har Premier League-klubbene en gjeld på 5,7 billioner pund. Det er betraktelig høyere enn inntekten i rekordåret 2018/19 på 4,8 billioner pund. Men lånene på listen inkluderer også lån klubbene har tatt fra egne eiere og dermed mest sannsynlig rentefrie. Liverpool skal for eksempel ha lånt 79,3 millioner pund fra FSG. Lånene fra eierne skal utgjøre ca halvparten av det totale lånet.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]