Slik seedes Liverpool i Play-Off til Champions League

Blir det fjerdeplass i Premier League har Liverpool en klar egeninteresse av at Ajax vinner finalen i Europa League!

Meninger om LFC? Bli en blogger du også!

Alle medlemmer kan blogge på liverpool.no. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Sannsynligheten for at Liverpool ender på fjerdeplass i årets Premier League er stor. Denne plassen gir en MULIGHET for å komme til gruppespillet i Champions League, men endelig avklaring får vi i så fall ikke før i august.

Veien for Liverpool blir uendelig mye enklere dersom vi blir seedet i play-off. Av de 10 lagene i siste kvalifiseringsrunde blir de 5 beste seedet mot resten.

Av de 10 kan Liverpool i verste fall bli rangert så lavt som nummer 8 (og ikke i nærheten av seedet), men i beste fall så høyt som nummer 2 (og seedet med god margin).

Liverpool har nå en koeffisient på litt over 56 poeng. Den kan ironisk nok forbedres litt ved at Manchester United vinner Europa League-finalen, men denne eventuelle økningen får ingen praktisk betydning.

CL-kvalifiseringen skjer i to runder

Av de 32 lagene som deltar i gruppespillet i Champions League, fylles 22 av plassene opp direkte gjennom plassering i de nasjonale ligaene. Klarer Liverpool tredjeplassen i Premier League er vi ett av disse og «case closed».

Men blir vi nummer fire må vi kjempe om en av de fem plassene som er forbeholdt «League route».

Denne kvalifiseringen skjer i to runder, hvor vi eventuelt går direkte inn i runde to. I denne runde to er det altså ti lag, hvorav halvparten er kommet dit som vinnere fra runde 1.

10 lag i runde 1

RUSSLAND:

CSKA Moskva (39 p) leder knapt foran Zenit (87 p) i kampen om den plassen som gir Champions League-kvalifisering. Liverpool bør håpe på at CSKA holder unna de siste to rundene.

BELGIA:

To runder før slutt er det høyst sannsynlig at Club Brugge (39 p) tar denne plassen. Vi må helt klart håpe at Anderlecht (58 p) ikke kollapser på slutten. Gent (35 p) kan klatre forbi Club Brugge, men også de vil være bak Liverpool.

ROMANIA:

Steaua Bucuresti (35 p) er allerede klar og langt bak Liverpool.

TYRKIA:

Uansett hvilket lag som tar denne plassen vil det være bak Liverpool.

TSJEKKIA:

Uansett hvilket lag som tar denne plassen vil det være bak Liverpool.

UKRAINA:

Dinamo Kiev (67 p) er allerede klar og langt foran Liverpool.

SVEITS:

Young Boys (28 p) er allerede klar og langt bak Liverpool.

FRANKRIKE:

OGC Nice (16 p) er allerede klar og langt bak Liverpool.

HELLAS:

Uansett hvilket lag som tar denne plassen vil det være bak Liverpool.

NEDERLAND:

I utgangspunktet er AJAX (67 p) er allerede klar og langt foran Liverpool.

Men dersom AJAX vinner EL-finalen, vil de gå direkte til gruppespillet MED MINDRE følgende to hendelser begge inntreffer:

  • Juventus kollapser og blir nummer tre i hjemlig liga

  • Juventus vinner CL-finalen

Altså: Vinner Ajax finalen over Manchester United, vil denne plassen høyst sannsynlig gå til en østerriksk klubb som uansett vil være bak Liverpool.

I runde 1 blir de 5 lagene med høyest koeffisient seedet mot de fem andre. Av de 10 lagene kan så mange som 4 med høyere koeffisient enn Liverpool havne (Zenit, Anderlecht, Dinamo Kiev og Ajax).

Dinamo Kiev er det eneste som havner der med 100% sikkerhet. AJAX forsvinner dersom de vinner finalen over Manchester United. Anderlecht havner ikke der med mindre de kollapser i serieinnspurten. Og i Russland må vi håpe at CSKA Moskva holder Zenit bak seg.

Lag i runde 2 («Play-off»)

I Play-off havner altså de fem vinnerne av runde 1. Vi kan håpe på at de lagene som har høyere koeffisient enn Liverpool taper i første runde. Av de fem lagene kan det altså være alt mellom null og fire lag som har høyere koeffisient enn Liverpool.

I tillegg kommer følgende lag (i tillegg til det laget som blir nummer fire i PL):

SPANIA:

Sevilla (112) er allerede klar og langt foran Liverpool.

PORTUGAL:

Sporting (35) er allerede klar og langt bak Liverpool.

ITALIA:

Her gjenstår to serierunder og Roma (53 p) har en knapp ledelse på Napoli (88 p) i kampen om andreplassen. Her må vi håpe at Napoli går forbi Roma. Helgens Roma-seier over Juventus var i så henseende lite gunstig. I teorien kan Juventus (140 p) kollapse i serieinnspurten og bli nummer tre, men dette er høyst usannsynlig.

TYSKLAND:

Her gjenstår en serierunde og Dortmund (124 p) leder på målforskjell foran Hoffenheim (15 p) i kampen om tredjeplassen. Her må vi håpe at Dortmund holder unna slik at Hoffenheim går til Play-off. Helgens Dortmunds poengtap i helgen var altså lite gunstig.

Oppsummert

Dersom Liverpool blir nummer 4 i Premier League, går vi inn i siste kvalifiseringsrunde for Champions League («Play-Off») sammen med 9 andre lag. På de ni andre plassene er det kun Sevilla som med 100% sikkerhet vil ha høyere koeffisient enn Liverpool, men følgende lag kan i tillegg havne der og vil i så fall rangeres foran oss:

Zenit

Vi må håpe på at CSKA holder unna

Anderlecht

Vi må håpe på at de ikke kollapser i innspurten

Dinamo Kiev

Vi må håpe at de taper i første kvalifiseringsrunde

AJAX

Vi må håpe at de slår Manchester United eller at de taper i første kvalifiseringsrunde

Napoli

Vi må håpe at de går forbi Roma

Dortmund

Vi må håpe at de holder unna i siste serierunde

Vi kan leve godt med at tre av disse syv kommer dit, men ikke mer!

Pr. dags dato beregnes sannsynligheten for at Liverpool skal bli seedet til 85%.

Denne beregningen baseres bl.a. på følgende forutsetninger:

  • Ugunstige lag har følgende sannsynlighet for å ta den plassen i hjemlig serie som gir plass i runde 1: Zenit 45% og Anderlecht 3%

  • Sannsynlighet for at AJAX slår Manchester United: 50%

  • Sannsynlighet for at seedet lag vinner i runde 1 og går videre til Play-off: 75%

  • Ugunstige lag har følgende sannsynlighet for å ta den plassen i hjemlig serie som gir plass i runde 2: Napoli 55% og Dortmund 35%