STADIENE AV FOTBALLDEPRESJON:  «Det første symptomet er at han blir likegyldig til hva han har på seg. I helt vanlige klær inntar han sofaen.»

Bryter tausheten etter tre år:Vårlige bekjennelser

«Nå er jeg fotballsupporterfrue på tolvte sesongen. Omsider har jeg lært meg å kjenne igjen tegnene på at en fotballdepresjon kan være i anmarsj.»

Meninger om LFC? Bli en blogger du også!

Alle medlemmer kan blogge på liverpool.no. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Dette blogginnlegget er gjengitt med tillatelse fra Gøril Forborud, og er hentet fra bloggen Fotballsupporterfrue. Bloggposten har også stått på trykk i Adresseavisen

Jeg bryter tausheten for første gang på tre år og gjør comeback i anledning serieinnspurten. For én ting er sikkert. Det ER tungt å være glad i fotball.

Mai er en utfordrende tid for folk som er glade i engelsk fotball. Særlig for de med et favorittlag. At liverpoolsupporteren i livet mitt har det tungt nå, er det ingen tvil om. Det er serieinnspurt. Selv om håpet om toppfireplassering fortsatt lever, og kanskje nettopp derfor, tærer også årets sesong på psyken.

Tolv sesonger

For eventuelt nye lesere bør det trolig opplyses om at vi møttes i mai det året Liverpool vant Champions League.

I pausen, da de lå under 0-3, sverget han på at han skulle gå med liverpooldrakt innerst mot hjertet de neste 14 dagene hvis de vant. Jeg syntes det var sjarmerende. 

I etterpåklokskapens lys har det lært meg en hel del om nyforelskelsens uransakelige veier. Han holdt ord. Det skal han virkelig ha.

Nå er jeg fotballsupporterfrue på tolvte sesongen. Omsider har jeg lært meg å kjenne igjen tegnene på at en fotballdepresjon kan være i anmarsj.

Helt vanlige klær

Det første symptomet er at han blir likegyldig til hva han har på seg. I helt vanlige klær inntar han sofaen.

Denne sesongen har vært såpass krevende at vi ikke har ett eneste tilfelle av heldekkende liverpoolrødt fra topp til tå å vise til. Ingen Carragher-skjorte heist i vinduet for å markere kampdag. 

Ingen lange utredninger om hvilken av de ørten «ulike» draktene som passer til dagens kamp. (Denne bloggposten gir et innblikk i hvordan en slik seanse kan fortone seg.)

Alarmklokkene ringer

Han har også begynt å late som at det egentlig ikke er kamp. Begivenhetene blir ikke lenger proklamert flere dager i forveien. 

Nå kan vi sitte i ro og mak å se på noe på TVen. Nærmest umerkelig, og nesten som på slump, glir vi over i en fotballbane. 

Denne våren har det faktisk hendt at andre sosiale hendelser har fått forrang. Når SMS-oppdateringer fra kamputviklingen tilfredsstiller informasjonsbehovet ringer alarmklokkene.  

Trente ører vil kanskje kunne høre forskjellen på et forbannet stønn og et lettelsens sukk. Der har jeg fortsatt noen sesonger å gå på.

Det stille hatet

Det er imidlertid det stille hatet som gjør meg sikker i min sak. 

Hos oss viser det seg ved at det utover våren har blitt stadig vanskeligere å vite hvilket lag som har scoret. For lengst er jubelbrølene og seiersdansen borte. Uavhengig av hvem som har puttet ballen i mål kommer det sukk og stønn fra sofaen. 

Trente ører vil kanskje kunne høre forskjellen på et forbannet stønn og et lettelsens sukk. Der har jeg fortsatt noen sesonger å gå på.

Terapeutrollen 

Men jeg vet at nå er scenen min. Som ekte fotballsupporterfrue, og av pur kjærlighet til den rammede, trer jeg inn i rollen som terapeut.


Når spillere med høyst diskutabel rett til å ikle seg den elskede drakten benyttes i kampsituasjon står jeg klar. For kvalmen som oppstår håndteres best med åpen og trygg kommunikasjon. 


Vårens begredelige skadesituasjon har slått seg på magen og sliter på i lengden. Desto viktigere blir det for meg å oppfordre til å sette ord på følelsene.

Særlig rundt Lucas Leiva, en brasilianer som visstnok ikke virker, har dette vært effektivt i årevis.

I skrivende stund lever håpet om toppfireplassering for Liverpool. Skjer det, kan fotballdepresjonen avblåses hos oss for i år. Jeg krysser alle fingre jeg har.

Aktiv skjerming og øl-drikking 

For situasjoner med ren uflaks, som Liverpool får sin ufortjente store andel av, er det galgenhumor som gjelder. Det være seg stangskudd på overtid eller når en fotball finner veien til feil mål via en badeball. Humor hjelper i arbeidet med å distansere seg fra det som ellers ikke lar seg logisk forklare og analysere.

Når siste spark på ballen for sesongen er tatt og tabellens, ofte sørgelige, faktum skal prosesseres, har jeg mine triks. Jeg oppfordrer til øl-drikking med likesinnede.

I mørke studenter setter jeg på opptak av gode fotballminner. En periode med aktiv skjerming fra sosialt samvær med avvikere med andre lagsympatier gir også framskritt. 

Tidsbegrenset depresjon

Dessuten vet jeg at uansett alvorlighetsgrad er fotballdepresjoner begrenset i tid. Erfaring tilsier at sesongoppkjøring med påfølgende treningskamper, overgangsrykter og ligastart i august er sikker medisin. 

Annen hvert år kommer det også et internasjonalt mesterskap av typen EM/VM, og depresjonen er kurert allerede innen utgangen av juni.

Den enkle løsningen

I skrivende stund lever håpet om toppfireplassering for Liverpool. Skjer det, kan fotballdepresjonen avblåses hos oss for i år. Jeg krysser alle fingre jeg har. 

For det enkleste er tross alt at det fordømte laget vinner fotballkamper.

Del

Blogg

23.10.2017 15:09

På liv og død

Du slår ikke når noen ligger nede heter det, men det gjør jeg nå. Vi ligger virkelig nede for telling.

18.09.2017 16:27

Er det verdt det?

17.09.2017 14:15

Er vi for kravstore?

For andre gang på en uke taper vi poeng mot lag vi tok full pott mot på tilsvarende baner forrige sesong. Kommentarene og skriveriene hagler i media og på ulike fora.

Siste Til vår nyhetsoversikt
17.02.2018 kl 21:37

Har ingen planer om å gi seg på 30

Mohamed Salah stortrives, og sikter høyt.

+
17.02.2018 kl 18:53

Ungt U23-lag gikk på sitt tredje strake tap

Nå kan Premier League 2-tittelen ryke.

+
17.02.2018 kl 18:27

– Vi gjør det som en Champions League-trekning

Spillerne er nervøse før romtrekningen når de er på tur med Jürgen Klopp.

+
17.02.2018 kl 17:39

Ingen ligakamper kolliderer lenger med cupen

Nå er det kun TV-selskapene og været som kan flytte Liverpools kamper denne sesongen.

+