Studie av Liverpools cornere imot:Et oppgjør med lagets svakhet

Se hvordan laget stiller opp på defensive cornere, og hvor duellene oftest tapes.

Meninger om LFC? Send oss et leserbrev

Alle medlemmer kan sende oss Leserbrev. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

En god manager klarer å se hva laget hans er sterke og svake på. Han gjør også noe med disse svakhetene.

Jürgen Klopp er en veldig god manager og en som har enorm tro på at mye av forbedringen kommer fra treningsfeltet.

Forbedringer

Jeg har det siste året studert analyse og har lyst til å dele med dere noe av det jeg har funnet. Jeg har tatt for meg Liverpool og det som er kjent som lagets store svakhet: dødballer i mot.

Jeg har tatt for meg defensive cornere i tiden under Klopp og hvordan utviklingen har vært på dette området gjennom analyse av kampene i Premier League og i Champions League.

Under Klopp har de rødkledde hatt store problemer på dette området, men dette ser ut til å ha forbedret seg denne sesongen.

I skrivende stund har vi ikke sluppet inn mål på corner i mot siden Sevilla-kampen og bare fire mål totalt denne sesongen.

Som mange nok husker kom to av disse målene allerede i første serierunde mot Watford. Dette vekket vonde minner for oss som har sett Liverpool tape poeng på grunn av innslupne mål fra cornere i mot de to foregående sesongene. Det øvrige målet vi har sluppet inn på corner i mot kom mot Leicester i 3-2 seieren på King Power Stadium.

70 % i sone

Liverpool stiller alltid opp med mesteparten av spillerne sine i soner.

Faktisk fant jeg i min studie, hvor figuren er fra, at i 70 % av tilfellene har samtlige røde spillere ansvar for hver sin sone. Dette er ganske ekstremt.

Jeg tror at grunnen til at manageren har holdt seg til denne typen organisering på defensiv corner er fordi det øker sjansen for å starte kontring i mot. Hvilket er noe av det de røde er aller best på.

Når man setter opp menn i sone og ingen på stolpene så er det fordi man ønsker å vinne den første duellen og derav kunne sette i gang et kontringsangrep heller enn å hindre baklengsmål.

Vi husker vel alle målet til Salah mot Arsenal hvor han scoret på en slik kontring.

Han og Mané har faktisk skapt flere store sjanser på cornere i mot denne sesongen enn vi har sluppet inn i slike situasjoner. Hvilket antyder at dette fungerer.

Taper dueller rett foran mål

Denne figuren viser hvor vi har sluppet inn målene på cornere i mot under Klopp.

I min studie fant jeg også at Liverpool taper opptil 50 % av duellene på bakre stolpe og rett foran eget mål på cornere i mot. Dette vil alltid bli farlig.

Dette er også sonene hvor keeperne våre skal rydde unna, men vi som har sett mye av Liverpool de siste sesongene vet at keeperne våre er svake i feltarbeidet.

Vi kan med dette konkludere med at det er rett foran mål vi trenger å forsvare oss bedre.

Redusering av antall cornere

En utfordring for Liverpool er likevel at vi kun har det 17. høyeste mannskapet i ligaen. Det er faktisk bare Manchester City av våre rivaler som er «lavere» enn oss, de er også aller lavest av alle. Det var i hvert fall slik det så ut før Januar-vinduet åpnet.

Nå har vi hentet Virgil van Dijk, ligaens kanskje aller beste hodespiller og en gigant av en mann. Dette vil definitivt hjelpe oss i slike situasjoner.

En annen måte å redusere antall innslupne mål fra cornere på er å hindre i oppstå.

Denne sesongen har Klopps gutter klart å redusere antall cornere i mot til et gjennomsnitt på litt over tre per kamp. Og gutta har også klart å redusere prosentandelen av innslupne cornere til 4,3 prosent.

Dersom de klarer å holde dette ved like kommer Henderson og gutta til å slippe inn bare 2 mål til på corner i Premier League denne sesongen. Kanskje kan van Dijk hjelpe til å forbedre dette også.

Fra 16 til 11 prosent

I studien min fant jeg også at for å avslutte innenfor topp 3 i ligaen de tre siste sesongene må man ikke slippe inn mer enn 0,9 mål per kamp.

Liverpool ligger for øyeblikket på 1,1 mål i mot per kamp denne sesongen.

Cornere i mot har tidligere i Klopps tidligere sesonger utgjort i overkant av 16 prosent av baklengsmålene til de røde i ligasammenheng. Denne sesongen ligger dette tallet på 11,8 prosent, altså en ganske klar forbedring.

Men dette viser at dersom vi kan begrense antall mål i mot på cornere og dødball generelt kan vi komme ned på det krevede nivået.

Stabilisator

De røde trenger å forbedre seg defensivt. Det er blitt en klisjé at et godt angrep vinner kamper og at et godt forsvar vinner titler, men det er definitivt noe i dette.

De siste 5 sesongene har vinneren av Premier League vært minst topp 3 på listen over færrest innslupne. Jeg har tidligere skrevet om at LFC har flere spillesystemer nå som kan gi oss bedre variasjon og balanse i laget.

La oss derfor håpe at Klopp og teamet hans klarer å få luket bort flere baklengsmål ved hjelp av dette og Virgil van Dijk.

Han kan vise seg å være signeringen som stabiliserer et til tider urolig og lite tillitsvekkende forsvar. Kanskje kan han også være en form for erstatning for Coutinho i form av målforskjell.

Det som i hvert fall er sikkert er at Jürgen Klopp vet hva han driver med og at han jobber med å forbedre oss også på våre svakere områder, og jeg tror han kommer til å få det til.

Jeg gleder meg til fortsettelsen.

Knut Olav Veimodet er Student ved Norges Idrettshøgskole (Utvekslingsstudent ved Bournemouth University).