Helgen som VAR

VAR fikk mye oppmerksomhet etter helgens kamper.

22. okt 2019 kl 12.08Bjørn Kittelsen

Meninger om LFC? Bli en blogger du også!

Alle medlemmer kan blogge på liverpool.no. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Først skal jeg si at poengdeling mot United var et rettferdig resultat. United spilte og kjempet over evne, mens vi hadde en dårlig dag på jobben. Allikevel ble klasseforskjellen mellom lagene tydeligere jo lengre ut i kampen vi kom.

Undertegnede var på kamp, men ikke i Manchester. Jeg var i London sammen med min mangeårige kamerat som dessverre er Spurs tilhenger. Vi har dyrket fotballen på balløya i mange tiår og reiser sammen til London eller Liverpool hvert år. I år var det altså London og nye Tottenham Hotspur Stadion. Min kamerat hadde valgt Watford som motstander i trygg forvissning om at det ville bli en enkel oppgave. Sånn ble det ikke. Spurs var dårlige, men reddet uavgjort mot slutten og på et ett vis lørdagskvelden for min venn. Stadionanlegget var av en helt annen klasse enn spillet denne lørdagsettermiddagen. Uten tvil det flotteste anlegget jeg har sett. På direkte spørsmål til min kamerat etter noen pub- runder svarte han med tydelig røst «Liverpool» når spørsmålet var hvem han aller helst ville slå i disse dager.

Når Tottenham utlignet mot Watford torde verken spillere eller publikum juble når målet skulle VAR sjekkes. Det dreper fotballens magi og spontanitet. Dessuten lurer jeg veldig på hvorfor VAR ikke ga straffespark når Vertongen meiet ned en av Watfords angripere.

Fotball er underholdning og det blir selvfølgelig aldri helt rettferdig uten VAR, men det blir det sannelig ikke med VAR heller. Vi roter oss bare inn i et system der alt må sjekkes av VAR. Innkast, cornere og frispark i alle posisjoner på banen. Allikevel vil det bli nok av avgjørelser som til syvende og sist er vurderinger i den ene eller andre retning. Noen avgjørelser vil alltid være tvilsomme. Når ikke dommerne på banen skal avgjøre en hendelse så skal «noen» se på bilder fra et kamera for å avgi dommen. Hvem er disse personene? Hvor mange er de? Er det flertallsavgjørelser eller det nok at en holder med dommeren? Konsekvensene av VAR må jo bli at dommeren er unødvendig. Hvorfor skal vi ha to systemer med dommer på banen og høyesterett utenfor banen?

Jeg synes de fleste dommere er av høy kvalitet i PL. Det er imponerende hvor mange riktige avgjørelser de tar. Jeg vil mye heller leve med et par tvilsomme avgjørelser fra dommerne på banen når gevinsten er at fotballens underholdningsverdi, spontanitet og glede kan bevares.

Har du innspill til journalisten?