Fortsatt «top of the league», men helt uten hjelp fra VAR

Nå er det ikke lenger dommeravgjørelser som diskuteres, men VAR.

Meninger om LFC? Send oss et leserbrev

Alle medlemmer kan sende oss Leserbrev. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Man skulle tro at innføringen av VAR burde fjerne alle diskusjoner om dommeren etter en kamp, men dommeren, eller rettere sagt VAR, har aldri vært mer diskutert.

Dette til tross for at VAR-dommerne får alt i sakte film mange ganger med utallige streker og hjelpemidler. Det er langt igjen til mållinjeteknologien.

Snodig avgjørelse

For å oppsummere lørdagens kamp:

1-0 kommer etter en hårfin onside avgjørelse fra assistentdommer. Etter en lengre pause er også VAR enig.

Alle tror deretter at Firmino utligner til 1-1 ti minutter senere. Assistentdommer vinker, men VAR skal vurdere offside.

Mitt førsteinntrykk er at Firmino er onside. Etter flere repriser forsterker dette inntrykket seg. Likevel velger VAR å følge assistentdommer.

Jeg har fortsatt vanskelig for å skjønne at Firmino sin skulder er foran. VAR-dommerne kom ved hjelp av sine finurlige streker (var de rette i går?) fram til at assistentdommer gjorde rett. Avgjørelsen virker snodig.

Som vi har vært inne på tidligere må bildet fryses nøyaktig når ballen toucher foten til pasningsleggeren, i tillegg skal man finne nøyaktig ut av om det er forsvarsspilleren eller angriperen som har sin kropp nærmest mållinjen. Alt dette skal måles ut i fra et litt kornete nærbilde.

I VAR rommet sitter det da en tekniker som skaffer fram best mulige bilder og streker, en assistentdommer som analyserer dette, og i tillegg en «overdommer» som passer på at VAR-protokollen følges.

Etter min mening kunne både Aston Villas og Liverpools mål vært godkjent etter et veldig raskt blikk på bildene. Denne millimetermålingen som tar flere minutter ødelegger opplevelsen av dette herlige spillet, og i tillegg er den heller ikke nøyaktig.

Ikke straffe

I det 37. min går Mane overende og får gult kort for filming. Mane har vært god til å få foten foran i de siste kampene og har skaffet oss flere straffer. Noen har vært billige, men likevel korrekte selv om mange dommere ikke ville blåst.

Det var også i dag noe kontakt, men jeg mener Mane her overspiller etter kontakten, og at det gule kortet er fortjent. Det er i alle fall ikke snakk om et straffespark her.

I det 41. minutt slår Mane en stikker mot Salah som holdes av Engels. Det kan dømmes straffe her, men den ville vært soft, særlig i forhold til den høye frisparklista Jon Moss holdt i kampen. Engels tar en risiko når han legger armene rundt Salah, men det står respekt av Salah som ikke forsøker å utnytte situasjonen ved å «legge seg» unødvendig lett.

Gjør seg større ved hjelp av armen

Etter 75 skyter Chamberlain i hånda på Engels. Det er kort avstand og VAR griper ikke inn. Her burde nok VAR sett på reprisen en gang til. Forsvarer kommer inn for å blokkere skuddet, og gjør seg større ved hjelp av armen.

Dette skulle vært et straffespark til Liverpool og gult kort til forsvarer.

Før sesongen uttalte dommersjef Riley at de ikke ønsket at VAR skulle gripe inn på slike hands-situasjoner som man hadde sett eksempler på i Champions League. Snodig at verdens mest fokuserte liga skal praktisere dette annerledes enn verdens største internasjonale fotballturnering.

I det 92. min gir dommer Moss fordel til Liverpool i en meget god frispark-posisjon. Imidlertid misser Mane på pasningen og det blir heldigvis frispark. Her får nok Liverpool to sjanser. Dommer burde kanskje bare blåst frispark umiddelbart. Frisparket ender til slutt i en corner og resten av historien kjenner vi.

Fortsatt TOP of the League. Og det helt uten hjelp fra VAR....

Everton - Spurs

Selv om fokuset ligger på Liverpools kamper kommer jeg ikke utenom en kommentar til kampen mellom Everton og Tottenham. En forferdelig stygg skade på Gomes overskygget det meste i den kampen, men VAR nådde på mange måter et bunnpunkt så langt i sesongen. Mange minutters sjekk av to straffesituasjoner som burde vært avklart på 15 sekunder, og et fullstendig uforståelig rødt kort til Son for taklingen som førte til skaden på Gomes.

Son felte Gomes som gikk i bakken og på en uheldig måte kolliderte med Aurier, og man kan både høre og se at foten er knekt. Grusomme scener som gikk hardt inn på alle som var i nærheten, og ikke minst en sønderknust Son. Dommer Atkinson tok først opp det gule kortet, men det kunne virke som han ombestemte seg og ga rødt etter at han hadde sett resultatet av forseelsen. Den gir på ingen måte grunnlag for rødt kort, og det er ingenting i regelverket som tilsier at man skal vurdere kortfargen ut i fra virkningen av taklingen. Man skal vurdere årsaken, ikke virkningen. Uten VAR kan man forstå om en dommer gir rødt kort når han ser den stygge skaden, men med VAR er det komplett uforståelig at ikke det røde kortet trekkes tilbake. Det blir interessant å se om Son får karantene i etterkant.

PS: Det hevdes i sosiale medier at Premier League har vært ute med en kunngjøring om at det røde kortet ble gitt fordi Son utsetter motstanderen for fare. Jeg har ikke sett noen slik uttalelse fra PL, og det vil i så fall være en svært kontroversiell måte å vurdere en forseelse på.​