Sannsynligheten for gull falt til 68%:En januar litt under pari

Liverpool klarte ikke å følge opp de fantastiske resultatene fra måneden før, og 7 poeng er noe mindre enn det simulasjonsmodellen beregner at vi kunne forvente.

Meninger om LFC? Send oss et leserbrev

Alle medlemmer kan sende oss Leserbrev. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Samtidig gikk våre direkte konkurrenter også på poengtap og topp-6-lagene oppnådde kun 2,0 poeng i gjennomsnitt hele måneden. For topplagene totalt sett var januar altså den klart svakeste måneden hittil i sesongen.

Likevel, sannsynligheten for å vinne seriemesterskapet falt nesten 7 prosentpoeng gjennom måneden.

Liverpool hentet altså 7 poeng i en måned der beregningsmodellen sier at vi burde hatt 8,4 poeng. Etter 24 serierunder ligger vi likevel hele 13,7 poeng foran skjema til 75 poeng.

10.000 simuleringer tilsier følgende sannsynlige tabellplassering for Liverpool, sammenlignet med status ved starten av måneden:

Sannsynligheten for seriemesterskap er falt til 68%. Liverpool har i øyeblikket det nest beste styrketallet etter Manchester United, men foran både Tottenham og Manchester City.

Styrketallet er altså det tallet beregningsmodellen bruker for å vurdere hvert enkelt lags ferdighetsnivå og evne til å vinne framtidige kamper. Styrketallet beregnes basert på faktisk oppnådde resultater i løpet av de siste ti kampene, men likevel på en slik måte at de siste fem teller dobbelt.

Oversikten under viser utviklingen av de viktigste målsetningene for sesongen, runde for runde:

Situasjonen på alle parametre er ganske lik det som var tilfelle ved månedens start, bortsett altså fra sannsynligheten for å vinne seriemesterskapet.

Mest sannsynlige antall poeng ved sesongslutt ligger nå i området 83 til 87 poeng, som er ganske uendret (82 til 89 poeng) fra forrige månedsskifte. Tyngdepunkt er nå på 85,1 poeng (marginalt ned fra 85,6).

Februar byr på fire kamper med svært variert sannsynlighet for poengfangst. Hjemme mot Bournemouth forventer simulasjonsmodellen f.eks. 2,4 poeng, mens den kun forventer 1,3 poeng borte mot Manchester United, altså det laget som i øyeblikk at har ligaens høyeste styrketall. Totalt beregner modellen 7,6 poeng denne måneden, altså betydelig lavere enn en gjennomsnittsmåned.

Dersom vi gjør tilsvarende beregning for Manchester City og Tottenham, kommer vi til hhv. 8,0 og 7,8 poeng. Begge disse lagene forventes altså å knappe marginalt inn på vårt nåværende forsprang.

Dersom vi klarer å opprettholde luken på hhv. 5 og 7 poeng med til andre og tredjeplass, vil dette altså være et godt resultat!