Å finne Liverpool i New York

Liverpool og New York har mer til felles enn du kanskje skulle tro. Og på Manhattan finner du en bar og restaurant fullstendig dedikert til Jamie Carragher.

Det er få steder som slår New York i høstfarger. Billige og mange flybilletter har gjort det enklere å ta seg til storbyen som aldri sover.

Når du står midt på Times Square, omringet av blinkende billboards, ivrige turister og et dundrende leven fra trafikk og trommer, så virker Liverpool veldig langt unna. Radio City Tower er helt usynlig bak skyskraperne, Mathew Street musestille under støyen fra veikrysset. Den kalde vinden kommer seg ikke gjennom de trange gatene. Liver Building virker nesten helt uvesentlig sammenlignet med arkitekturen på Manhattan. Nesten.

Men et par gater sørover, ned 7th avenue til West 39th Street, er det som å valse inn på Jamie Carragher’s barnerom.

Scousere på besøk

Carragher's Bar ble åpnet i august 2015, i samarbeid med Jamie selv. Men hjernene bak er eier Brian McLaughlin og New York Kopites Michael Romero og Dwayne Duprey. Baren har blitt et naturlig samlingspunkt for scousere og Liverpool-supportere på ferie.

Jamie Carragher har stukket innom mange ganger, og Jordan Henderson tok en titt da han var skadet og mottok behandling i USA i starten av 2015/16-sesongen.

Da LA Galaxy møtte New York City FC i august 2016 kom Steven Gerrard og Robbie Keane innom for å møte supportere.

– Vi er selvfølgelig ganske frakoblet byen Liverpool, vi er tross alt nesten 5000 kilometer unna. Men å ha et sted som Carraghers gjør at folk føler seg hjemme. Scousere besøker oss når de er på ferie, og de føler at det er en forlengelse av Liverpool, sier daglig leder, Michael Romero.

Minner om Liverpool

Det er noe med New York, noe som minner om Liverpool. Borte fra turistfellen som er Times Square. Mellom de fryktinngytende skyskraperne dekket i glorete billboards. Gjennom den tjukke røyken som reiser seg fra fortauene. Der finner du parker, elver, ferger og arkitektur som minner om Merseyside. Og menneskene. Kunstnerne. De som ønsker å skape, som gjør alt for å underholde sine besøkende, som lengter etter å endre verden med et kunststykke, en melodi, et vers. Komedie og drama. På begge sider av Atlanterhavet.

Innbyggerne i New York og Liverpool, de harmoniserer. Scouserne er kanskje litt vennligere, men like street-smarte. Et produkt av tøffe nabolag og null-toleranse for drittprat. Prinsippfaste og staute. Like i historie, like i tragedie, like i stolthet og like i deres selvdyrkede særegenhet. Kanskje litt kvalmende for folk på utsiden, men fullstendig rettferdiggjort for de som skjønner det.

LOV Å DRØMME OM:
LOV Å DRØMME OM:  Et lag med Carraghers.

Produkt av innvandrere

Begge byer er produkter av sine innvandrere. I 1851 skrev The Bankers Magazine at «New York is the Liverpool of America, as Liverpool is the New York of Europe.»

På den tiden var sjøveien mellom Liverpool og New York hovedåren for europeeres emigrasjon til Amerika.

Mellom 1830 og 1930 antas det at ni millioner mennesker reiste ut fra River Mersey mot Nord-Amerika og Australia, med håp og drømmer, ivrig etter å starte et nytt kapittel i livet med en spennende fremtid på de fremmede kontinentene.

Samtidig opplevde Liverpool immigrasjon, spesielt fra Irland men også fra Kina, da kinesiske sjømenn ofte kom til Liverpool med silke og bomull. Det kinesiske miljøet i Liverpool ble det første i Europa. Byens skamfulle deltagelse i den transatlantiske slavehandelen førte også til det første etablerte svarte fellesskapet i Storbritannia.

– Innbyggerne i New York og Liverpool har en utrolig skarp humor. Samme type positivitet og komiske sans, men også mer håndfaste likheter i arkitektur og historie, supplerer Michael.

De senere årene har Liverpool ofte blitt brukt for å forestille New York i store Hollywood-produksjoner som Fantastic Beasts og Captain America: The First Avenger.

Likhetene er ganske slående når man først oppdager de, og kanskje det er derfor mange New Yorkere har trukket Liverpool Football Club til sitt bryst.

Boot Room i Liverpool

Med de store antallene innvandrere fra Europa og Sør-Amerika er det ikke rart at fotball har grobunn i USA, selv om interessen alltid har vært litt laber. Men etter at NBC kjøpte rettighetene til Premier League og viser samtlige kamper mer eller mindre gratis, direkte, har amerikanernes interesse for fotball og Liverpool begynt å vokse.

Hver kampdag flokker røde New Yorkere til fotballpubene på Manhattan, som utgjør en symbiose av lokale supportere, nysgjerrige turister og ansatte med fotballidenskap. En naturlig konsekvens av å høre til i en så populær turistdestinasjon som New York City.

Carragher's har blitt en stor suksess på kort tid, og har i løpet av de to årene de har holdt åpent blitt nødt til å utvide til å bli dobbelt så stor restaurant ⏤ pluss en takterasse. Men Carragher's er ikke den eneste Liverpool-dedikerte puben på Manhattan.

Også The Irish American, med kjælenavnet the Boot Room, eies av Brian McLaughlin og drives av Michaels venn og samarbeidspartner Dwayne. 11th Street Bar i East Village, derimot, er hvor den offisielle Liverpool-supporterklubben i New York møtes.

Mye indre politikk virker å avgjøre hvem som velger å dra hvor, men Carragher's er et sikkert kort på kampdag. 11th Street blir fort full og har relativt lav kapasitet (men full bar betyr også topp stemning!).

GERRARD INNOM:
GERRARD INNOM:  Da LA Galaxy møtte New York City FC i august 2016 kom Steven Gerrard og Robbie Keane innom for å møte supportere.

Et lite eventyr

Michael og Dwayne møttes i 2006. Dwayne er fra Liverpool, og de begynte å se kamper sammen i 11th Street Bar. Rundt samme tid ble Michael far for første gang, og skjønte at han ønsket å gi sin datter samme opplevelse som han hadde.

– Men dessverre, hvis du er en pub i New York så kan ikke barn komme inn.

Sammen startet de supportergruppen New York Kopites, og begynte å se kamper i restauranter hvor barn hadde adgang.

– Vi møtte en fantastisk Liverpoolsupporter i Brian McLaughlin, og noen år senere inviterte han oss til å bli med på et nytt prosjekt. Vi startet the Boot Room New York City i Brians bar The Irish American. Vi malte et grønt rom rødt, og puttet 50 legender på veggen, og skjerf og bannere fra hele verden. Masse supportere kom til hver kamp, og Brian bestemte seg for å invitere tidligere spillere over på legendetreff. John Barnes, Jan Mølby, Ronnie Whelan, Jamie Carragher er noen av de vi har hatt her.

Siden Boot Room var så suksessfullt bestemte de seg for å utvide.

– Brian bygget denne restauranten og vi tenkte vi kunne spørre Jamie om han kanskje ville samarbeide med oss. Så vi presenterte ideen for han litt løst, og han bare… «Yeah, sound». Og det har vært et lite eventyr siden, gliser Michael.

STJERNETREFF:
STJERNETREFF:  Daglig leder Michael Romero sammen med Bruce Grobbelaar.

Carra-oke

Carraghers Bar er som et bedehus for klubblegenden. Å vandre inn dørene må være underlig for den jevne Amerikaner, uten forståelse eller interesse for engelsk fotball eller kjennskap til Bootle-gutten. Veggene er marinert i Carragher-memorabilia. Trøya hans fra debut-kampen for Liverpool henger i andre etasje, sammen med trofeer fra ungdomskamper og en knallgod replika av Champions League-trofeet.

Onsdag kveld er det karaoke-kveld, eller Carra-oke som det kalles. Aircondition-systemet under taket er malt som Beatles Yellow Submarine. Flere av rettene på menyen er oppkalt etter guttas favoritt-puber i Liverpool (som The Arkles Salad og The Rigby Salad), og Philly Carragher’s Steak Sandwich etter Jamies far.

KAPTEINEN:
KAPTEINEN:  Henderson på besøk.

Et stort maleri spiller på «Team of Carragher»-sangen, hvor et gammelt lagbilde har blitt malt om til et lag bestående utelukkende av Jamie. Det mest imponerende maleriet viser Jamie som en gladiator i et amfiteater. Langt i bakgrunnen kan man se tippen av Liver Building, omringet av 96 røde ballonger.

En sol er så vidt synlig bak lås og slå, en diskret men tydelig melding til The S*n.

Baren er som et Jamie Carragher-museum, men noe av det aller beste med Carragher's er de ansatte. Vennlige og morsomme lokale, scousere og irer, som gledelig viser deg rundt i baren og de mange imponerende artefaktene.

Carragher’s, Boot Room og 11th Street Bar er alle åpne til samtlige Liverpool-kamper, samme hvilket tidspunkt. Hvis du er i New York på høsten eller på annet tidspunkt er det ingen unnskyldninger for å gå glipp av kamp og ta en pils til frokosten.

Men Carragher’s er verdt et besøk, uansett om det er fotball på skjermen eller ikke.